Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chutě dalekého Maroka: hovězí kebab, jehněčí burger i mandlové bochánky

  0:14aktualizováno  0:14
Vytvořte si ve své kuchyni nebo na zahradě exotickou atmosféru za každého počasí. Pomůžou tomu lahodné chutě a vůně kuchyně inspirované Marokem. Suroviny jsou přitom snadno k sehnání u českých farmářů a v obchodech.

Marocký hovězí kebab | foto: Náš grunt

Marocký hovězí kebab

  •  500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
  • 1/3 lžičky pálivé papriky
  • 1/3 lžičky skořice
  • ½ drceného koriandru
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • několik stroužků muškátového oříšku
  • 1/3 lžičky mletého černého pepře
  • šťáva z půlky citronu
  • 20 špejlí (alespoň půlhodinu předem namočených ve vodě)

Postup:

  1. Hovězí maso důkladně propracujte se směsí koření, poté rozdělte na 20 stejných porcí, které rozložte na špejle – každou obalte a vytvořte menší šišky.
  2. Grilujte na přímém ohni a postupně otáčejte, následně ze špejlí stáhněte a podávejte s chlebovými plackami, okurkovým jogurtem a nakrájeným ledovým salátem.

Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera

Marocký jehněčí hamburger podle Jamieho Olivera
  • 600 g kvalitní jehněčí pleci, kterou následně umeleme
  • olivový olej
  • 6 měkkých housek na přípravu hamburgeru
  • 6 vrchovatých polévkových lžic odtučněného jogurtu
  • vrchovatá polévková lžíce harrisa pasty
  • citron
  • extra panenský olivový olej
  • hrst čerstvých mátových lístků

Suchá marináda

  • čajová lžička mořské soli
  • čajová lžička černého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • čajová lžička mletého koriandru
  • čajová lžička směsi koření ras el hanout nebo garam masala
  • 1-2 čajové lžičky sladké uzené papriky

Salát

  • salát (umytý a vysušený)
  • ½ svazku čerstvé máty
  • citrón
  • extra panenský olivový olej
  • ½ granátového jablka
  • navíc hrst jedlých květů

Postup:

  1. Na suchou marinádu je potřeba smíchat všechny ingredience a dobře je promíchat.
  2. Rozdělte mleté maso na 6 kousků. Vytvořte z každého kousku kouli a poté stlačte do placky okolo 1,5 cm široké.
  3. Potřete maso jemně olejem a posypte suchou marinádou. Smažte na grilovací pánvi či grilu 6 až 7 minut z každé strany. Nemějte strach, že je maso spálené, tmavé zbarvení je pouze kombinace koření a zkaramelizovaného jehněčího tuku a kouře z grilu.
  4. Když bude maso téměř hotové, opečte housky na pánvi nebo grilu.
  5. V míse pak smíchejte lžíci jogurtu s harissa pastou. Pokapejte trochou citronové šťávy a také trochou extra panenského olivového oleje.
  6. Servírujte s rozetřeným harissa jogurtem na opečené housce. Můžete přidat i více jogurtu, pokapat citronovou šťávou, extra panenským olivovým olejem a na vrch položit pár lístků čerstvé máty, která dodá potřebnou svěžest.
  7. Smíchejte listy salátu, máty a jedlých květin v míse. Pokapejte citronovou šťávou a extra panenským olivovým olejem a navrch přidejte semínka z granátového jablka.

Chlebové placky

Chlebové placky
  • 500 g hladké mouky
  • 300 g vody
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 10 g soli
  • 15 g čerstvého droždí nebo 5 g sušeného
  • 1 lžička medu
  • bylinky k posypání – koriandrová nebo petrželová nať
  • další olej k potření

  1. Ve vlažném mléce rozšlehejte droždí (nemáte-li droždí, z části mouky, vody a medu 15 minut před zaděláním nechte vzejít kvásek). Poté začněte zapracovávat mouku (ručně či v robotu nebo domácí pekárně).
  2. Když už je směs lehce spojená, přidejte olej a sůl a vypracujte hladké těsto. Nechte hodinu v teple kynout nebo nechte kynout přes noc v lednici.
  3. Rozdělte těsto na 10 částí a každou rozválejte nebo roztáhněte na placku a nechte asi 20 minut dokynout. Rozpalte troubu i s plechy na 250 stupňů a dokynuté placky potřete olejem, posypejte bylinkami a vsaďte do trouby.  Pečte přibližně 10-15 minut.

Marocké bochánky

Marocké cukroví
  •  500 g mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička másla
  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry

 Na zdobení:

  • bílek
  • cukr moučka

 Postup:

  1. Mandle spařte ve vroucí vodě a odstraňte slupku.
  2. Vložte mandle do mixéru a mixujte do té doby, než se vytvoří jemná hmota. Přidejte prášek do pečiva, máslo, tři žloutky, jedno celé vajíčko, cukr moučku a citronovou kůru, jemně rozmixujte.
  3. Z takto vzniklého těsta uválejte malé kuličky, každou namočte nejprve do bílku a poté do moučkového cukru.
  4. Kuličky položte na plech vymazaný olejem, dejte do trouby a pečte na 160°C dorůžova.
  5. Cukroví se podává studené nejlépe v kombinaci s mátovým čajem.

Marocký mátový čaj

Marocký mátový čaj

Na 4 porce:

  • 4 lžičky zeleného čaje 
  • 24 čerstvých nebo sušených lístků máty  
  • 4 - 5 lžic krystalového cukru 
  • 1 litr vody

  1. Podle tradice se nejdříve voda na chvíli povaří a následně se trocha nalije do konvice. Konvicí se rychle krouží tak, aby se vodou ohřála. Poté do konvice přidáme lístky máty, zelený čaj, cukr a zbytek vody. Rychlými pohyby kroužíme čajem v konvici, nalijeme jej do jedné skleničky a zase zpět do konvice. Díky tomuto opakovanému procesu se cukr rychleji rozpustí.
  2. Tradičně bývá čaj naléván z výšky, aby se vytvořila jemné pěna.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...



Najdete na iDNES.cz