Má tmavé pečivo méně kalorií?

Mnoho lidí ve snaze zhubnout nahradí bílé pečivo tmavým v dobré víře, že tak půjdou kila dolů snáze. Jenže pravda je trochu jiná. "Tmavé pečivo nemá méně kalorií, jeho výhodou je obsah vlákniny," vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.

Vláknině se přičítá hned několik příznivých vlivů.

Podle některých odborníků snižuje riziko vzniku rakoviny trávicího traktu a hubnoucí zase ocení především to, že se na delší dobu slušně zasytí. Jinými slovy, po bílém rohlíku dostanete hlad dříve než po celozrnném.

Ale pokud si dáte k obědu vlašský salát a k němu tři rohlíky, byť celozrnné, kila asi dolů nepůjdou. Celozrnné pečivo nabízené v obchodech navíc většinou bývá o něco větší a těžší než to světlé, takže o to více pak má kalorií.

S tmavým pečivem souvisí ještě jeden chyták - rozhodně totiž neplatí čím tmavší, tím lepší. Taková žitná mouka, z níž se takové pečivo často peče, je sice tmavá, ale mnoho výrobků je ve skutečnosti tmavých spíše proto, že výrobci do pečiva přidávají karamelové barvivo.

Poradnu Ivy Málkové ze Stop obezitě najdete ZDE.

Takže pokud koupíte tmavý chleba nadýchaný skoro jako veka, nejspíše je to jen obarvené světlé pečivo. To skutečně celozrnné mívá na sobě a v těstě viditelná zrnka a vločky a je spíše tužší než nadýchané.