Letní menu z Polska ve vaší kuchyni

Kuchyně našich severních sousedů je sladká jako lesní plody, voní koprem a bez zelí, cibule a červené řepy nedá ani ránu.

Letní menu z Polska - Tvarohový koláč s malinami a borůvkami | foto: MF DNES


Kulinářský VÝLET DO POLSKA

Když se vydáte do Polska, určitě si zajděte do restaurace na některou ze zdejších specialit:

POLÉVKY
Poláci si potrpí na hutné polévky - kromě chlodniku vyzkoušejte také polský boršč nebo kvasný žurek.

MASO ATD.
Pokud neochutnáte polskou specialitu bigos připravenou ze zelí, cibule a masa, možná vám přijdou vhod varšavské flaczki (držťky) nebo jazyk po polsku (u nás by se řeklo načerno).

RYBY
Na severu každopádně ochutnejte nějaké jídlo z mořských ryb.


Chlodnik s telecím masem


PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

150-200 g červené řepy                                                  
200 ml nálevu z kyselých okurek 
800 ml kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu 
1 velká kyselá okurka 
1 menší salátová okurka 
1 svazek ředkviček 
80-100 g vařeného nebo pečeného telecího masa 
sůl a mletý pepř 
pažitka, cibulová nať, kopr 
2 vejce uvařená natvrdo

1. Červenou řepu omyjeme a i se slupkou uvaříme. Zchladlou oloupeme a nakrájíme či nastrouháme.

2. Do smetany zašleháme lák z okurek a řepu. Přidáme nakrájené okurky a ředkvičky a pokrájené telecí maso. Osolíme, opepříme, přidáme pažitku, kopr a nať cibulky.

3. Přikryjeme a dobře vychladíme. Na každý talíř dáme čtvrtku vejce natvrdo a přelijeme polévkou.

Pirohy plněné hlávkovým zelím

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

400 g polohrubé mouky                                         
1 vejce 
sůl 
150-200 ml vody

Náplň:
750 g hlávkového zelí 
100 g másla 
1 velká cibule 
sůl a mletý pepř

1. Zelí očistíme, nakrouháme nebo nakrájíme, posypeme solí a důkladně promačkáme. Necháme 10 minut stát a potom slijeme vodu. Na polovině dávky másla zpěníme cibuli, přidáme vyždímané zelí a dusíme do měkka. Opepříme, popřípadě dosolíme.

2. Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu a sůl a vypracujeme nelepivé těsto, rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme placku (3 mm). Vykrajujeme kolečka o průměru asi 8-10 cm. Doprostřed dáme trochu vychladlé zelné náplně, přeložíme a okraje přitlačíme.

3. Vaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch, nebo smažíme.
Vařené přelijeme máslem.

Žampiony zapečené s kozím sýrem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:

400 g větších žampionů 
šťáva z 1/2 citronu 
1 cibule 
2 lžíce másla 
1 menší červená kapie 
sůl a hrubě mletý nebo drcený čerstvý pepř 
1 menší svazek pažitky 
250 g tvarohového sýra,
např. cottage nebo kozí sýr

1. Žampiony oloupeme, nebo omyjeme a kloboučky dáme na chvíli do vroucí osolené vody s trochou citronové šťávy. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme usekané nožičky a nakrájenou kapii. Osmahneme a dusíme.

2. Odstavíme z ohně, necháme zchladnout a vmícháme sýr a polovinu nasekané pažitky. Osolíme a opepříme a směsí naplníme kloboučky. Zapékací misku vymažeme a v předehřáté troubě zapékáme asi 25 minut.

3. Upečené houby posypeme druhou polovinou pažitky, kroužky cibulky a pepřem.


Vepřová žebírka s cibulkou 

PRO 4 OSOBY 

Potřebujete:

1500 g vepřových žeber 
sůl 
1 svazek mladých cibulek 
1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru 
6 lžic oleje 
30-50 g cukru krupice 
1 bobkový list 
10 zrnek nového koření

1. Očištěnou kořenovou zeleninu a nať cibule nakrájíme, dáme do kastrolu, zalijeme olejem, posypeme cukrem a promačkáme.

2. Nasekaná vepřová žebra omyjeme, osušíme a přidáme k zelenině. Cibulky očistíme, podélně rozkrojíme a přidáme k masu. Zeleninou pokryjeme maso, nádobu přikryjeme a necháme den v chladu odležet. Před grilováním maso a cibulky vyjmeme z marinády, maso osolíme a na rozpáleném grilu pečeme z obou stran do zlatova, cibulku jen krátce.

3. Během grilování potíráme olejem z marinády. Podáváme s kyselým zelím nebo kysaným zelím, bramborami či chlebem.

Tvarohový koláč s malinami a borůvkami

PRO 8 FORMIČEK NEBO 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 23 CM

Potřebujete: 
                                                                             
150-200 g rozdrcených sušenek
(máslových, zázvorových apod.) 
50 g mletých ořechů 
70 g másla

Na náplň: 
500 g tučného tvarohu 
200 g zakysané smetany 
50-70 g moučkového cukru 
4 vejce 
špetka jemně strouhané citronové kůry a šťávy

Na ozdobu: 
200 g malin 
50 g moučkového cukru 
hrst borůvek

1. Sušenky rozdrtíme v plastovém sáčku válečkem nebo v robotu, spojíme s rozpuštěným máslem a mletými ořechy. Formičky nebo velkou formu vyložíme pečicím papírem a vymastíme máslem. Směs rozdělíme do formiček a upěchujeme. Asi 10 minut předpečeme v rozehřáté troubě a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 150-160 stupňů.

2. Na náplň utřeme tvaroh s cukrem a kysanou smetanou a postupně vmícháme rozšlehaná vejce, špetku citronové kůry a šťávu a vymícháme v hladký krém. Náplň se nesmí šlehat moc dlouho, aby v ní nebylo moc vzduchových bublinek.
Tvaroh můžeme také nahradit lučinou, žervé nebo plnotučným krémovým sýrem.

3. Krém rozdělíme do formiček asi 1 cm pod okraj na předpečený vychladlý sušenkový základ, uhladíme a pečeme bez otvírání trouby asi 25-30 minut. Náplň se zpevní, ale nesmí se vysušit, musí se při poklepání na formičku lehce chvět. Upečené koláčky po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout ve formičkách a poté je překryjeme folií a necháme ztuhnout v lednici, nejméně 1 hodinu.

4. Nožem namočeným v horké vodě objedeme okraje formiček a obsah překlopíme na talíř a překlopíme zpět. Koláčky podáváme ozdobené malinami, lehce promísenými s cukrem, a posypané borůvkami.

Čím zapít hody ve stylu polské kuchyně?

Velmi oblíbeným nápojem v Polsku je středověká specialita medovina, ale vaří tu také hodně dobré pivo a z tvrdších nápojů vede vodka. Ta, která má mezi polskými alkoholickými nápoji vyloženě výsadní postavení, se jmenuje zubrovka a poznáte ji podle toho, že v láhvi je kromě čiré tekutiny také speciální druh aromatické trávy.

Jestliže budete chtít některé z jídel, jež jsme vám představili na této trojstraně, zapít skutečně v polském stylu, můžete vyzkoušet 40% vodku Zubrovku se stéblem tomkovice vonné, kterou na náš trh uvedla jindřichohradecká firma Fruko-Schulz.
Cena 129 Kč, k dostání v síti Makro. Více na www.fruko.cz

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...