Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kulinářské cesty Jamieho Olivera

  0:36aktualizováno  0:36
Anglický "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver odstartoval po celém světě novou vlnu lásky k vaření. K vaření tak jednoduchému a tak dobrému, že ho zvládne a ocení úplně každý. Zmlsaný gurmán i hladový teenager.

Slavný kuchař Jamie Oliver | foto: Isifa

Chcete získat kuchařku Jamieho Olivera? Pusťte si už zítra na webu ona.idnes.cz kousek z jeho pořadu (DVD se záznamem několika dílů je dostání s papírovou ONOU DNES, která vychází každé pondělí). Stačí, když správně odpovíte na otázku související s ukázkou. Podobnou hádanku vám položíme i v příštích pěti týdnech. Každý týden pak vylosujeme tři výherce a pošleme jim Oliverovu kuchařku.

První Jamieho recept, na který jsem narazila, byl slaninový sendvič. Zahajuje jím svoji druhou kuchařskou knihu Šéfkuchař bez čepice se vrací. Nevěřila jsem vlastním očím - recept zněl: Osmažte na pánvi tlustý plátek slaniny, ve výpeku opečte po obou stranách dva plátky bílé veky. Vložte slaninu mezi ně, zmáčkněte a jezte. Je ten člověk tak drzý, nebo tak geniální? říkala jsem si, jenže to už mi tekly sliny a šla jsem do obchodu pro slaninu a veku.

Tohle je kouzlo Jamieho Olivera - kluka, který si šlape na jazyk, chodí v otrhané parce a do restaurací vchází přes kuchyň. Jeho vaření není ani objevně nové, ani neobvykle chutné, je prostě uvolněné, jednoduché a velmi, velmi lákavé.

Stačí se na něj chvilku dívat, jak v některém ze svých kuchařských programů nahrubo krájí cibuli, jednou rukou vytahuje pánev a druhou na ni chrstá olej a natahuje se do skříněk pro koření, a víte, že tohle není žádný reklamní panáček. Tenhle kluk vaření opravdu rozumí a navíc - jeho recepty se snad ani nedají zkazit.

Jde totiž s kuchařským trendem a staví svoje jídla na superkvalitních a jednoduchých surovinách i receptech. Žádné omáčky a exotická semínka - prostě rajčata, lilek, nějaká ta ryba, houby, trochu sýra a prásk s tím na stůl - nechte si chutnat.

Klacek v kuchyni

Jamie se narodil před dvaatřiceti lety v Essexu, ve vesnici jen 10 kilometrů vzdálené od londýnského letiště Stansted. Její jméno - Clavering - má souvislost s kořením zvaným hřebíček a Jamieho otec tam vedl a dodnes vede jednu ze dvou místních hospod. Jmenuje se The Cricketers a těší se velkému zájmu gurmánů z Anglie i zahraničí.

V kuchyni v The Cricketers se Jamie pohyboval a pracoval už od osmi let. V šestnácti šel studovat Westminster Catering College (přestože se chvilku zabýval myšlenkou, že prorazí jako bubeník s kapelou Scarlet Division) a pak nabírat další zkušenosti v praxi. Vařil, pekl a smažil ve Francii, Itálii, pak v Londýně. Tři roky byl kuchařem známé restaurace River Café a díky tomu se dostal do televize - to když u nich natáčeli dokument o vaření. Jamie doslova a do písmene "ukradl" show pro sebe a jen se dokument odvysílal, nestačil brát telefony od produkčních společností, které mu nabízely vlastní kuchařskou show.

Byl v pohodě, byl svůj a hlavně úplně jiný než ostatní slavní televizní kuchaři v té době. Delia Smith byla a je tak trochu tuhá "teta", Nigela Lawson je sexy bohyně a Gary Rhodes šarmantní šedovlasý kuchařský "vlk". Nikdo nevyjížděl na nákup surovin na skútru na trh, nezdravil se s kuchaři u zadních vchodů do restaurací a neutíral si při vaření ruce do zadních kapes u džín. Jamie si to všechno klackování mohl dovolit, protože bylo velmi dobře znát, že tenhle kluk není žádná rychlokvaška. Že už má přes svoje mládí něco odvařeno.

V letech 1998 a 1999 odvysílal dvě neuvěřitelně úspěšné série Šéfkuchaře bez čepice a do dnešního dne natočil dalších šest seriálů o vaření a napsal osm kuchařských knih.

Patnáctka

Naděje svých ctitelek zmařil v roce 2000, kdy se v létě oženil se svojí láskou ze školních let, Juliette. V předmluvách ke svým knížkám jí říká "moje stará" a ona rozhodně nijak neprofituje z toho, že má doma slavného kuchaře.

Slavný kuchař má totiž takových projektů a nápadů, že se doma pohybuje přesně jen tak dlouho, aby stihl zplodit dvě dcery, Poppy Honey (Mák Med) a Daisy Boo (Sedmikráska Bú). Do porodnice za tou druhou utíkal dokonce za doprovodu televizních kamer od natáčení pořadu Jamie´s Kitchen.

V něm šlo o dobrý nápad vzít patnáct teenagerů z ulice, kteří byli na nejlepší cestě začít krást, fetovat nebo se alespoň poflakovat životem, a dát jim šanci - Jamie je naučí vařit a dá jim práci v nově otevřené restauraci s názvem Fifteen.

Televizní diváci mohli sledovat, jak Jamie bez zábran huláká na holku, která chodila pořád pozdě, jak vyhodil kluka, který byl moc laxní, a jak velmi pomalu, krok za krokem vyráběl z bandy pouličních děcek zaujaté kuchaře. Projekt měl v Londýně takový úspěch, že další Fifteen brzy otevřel v Amsterodamu, pak v Cornwallu a nakonec v australském Melbourne.

Ještě před projektem Fifteen vařil Jamie pro svou pojízdnou show na jevištích divadel po celé Anglii, Austrálii i na Novém Zélandě. A po projektu Fifteen si zase vzal do hlavy, že vylepší stravování v dětských školních jídelnách. A to skutečně nebylo jednoduché.

Vyvezl pár desítek kuchařek z londýnských škol na jakýsi tréninkový tábor, kde překonával jejich despekt a snažil se jim vysvětlit, že čerstvé suroviny a zdravá jídla neznamenají tunu práce navíc. Ba naopak. V reklamním klipu k téhle akci se změnil na tlusťocha varujícího před tím, co vyroste z malých Angličánků, když budou dál jíst tučná a nezdravá jídla. Bouřlivý celonárodní úspěch sice nezaznamenal, ale zase je z toho velmi živý televizní pořad a určitě i dost škol, kde se vedení jídelny rozsvítilo v hlavě.

Provařený obličej

Dnes je Jamie Oliver kromě skvělého kuchaře i skvělým marketingovým materiálem. V roce 2005 byl vyhlášen nejvlivnějším člověkem britské gastronomie a předběhl tak dokonce i Sira Francise Mackaye, šéfa cateringového gigantu Compass Group. Dělá reklamu řetězci supermarketů Sainsbury´s, australským potravinám Pam´s a vínům Yalumba a vytvořil i svou vlastní řadu nádobí Tefal.

Se šéfkuchařem bez čepice se kamarádí kdekdo slavný od Brada Pitta po Tonyho Blaira, ale má i hodně svých odpůrců. Třeba za to, že v jedné televizní show podřízl na začátku ovci, kterou pak připravoval, nebo že dost nevybíravě nadával matkám, které dávají dětem do školy nezdravé svačiny.

Jeho poslední akce je ale bez debat chvályhodná. Připravil tenkou kuchařskou knihu, která se v překladu jmenuje Jamieho malá kniha velkých dobrot. Když si ji za tři libry koupíte, půjde celá její cena na konto charitativní organizace Comic Relief. Navíc si můžete se svými dětmi podle Jamieho připravit oblíbený anglický ovocný koláč flapjack.

Jamieho následovníci

Kritici jim vyčítají, že příliš napodobují styl Jamieho Olivera, ale Kluci v akci - Filip Sajler a Ondřej Slanina - přesto nebo možná právě proto zaujali svým televizním pořadem i tištěnými kuchařkami hodně diváků a čtenářů.

Filip Sajler (28) má bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurtu, je držitelem řady ocenění z mezinárodních kuchařských soutěží a už vařil v prestižních restauracích v USA, Německu i u nás. Dnes pracuje jako brand manažer u potravinářské společnosti.

Ondřej Slanina (23) je přes své mládí šéfkuchařem v pražské restauraci Dahab, má praxi z mnoha dalších velkých restaurací u nás a byl členem pražského kulinářského týmu, se kterým také získal bronzovou medaili z kuchařské olympiády v Erfurtu.

Anglické kuchařské hvězdy

GARY RHODES

Restauratér, autor kuchařských knih a vlastně už i celebrita. Gary Rhodes proslul jako velvyslanec a propagátor klasické anglické kuchyně. Jako šéfkuchař získal pro své restaurace několik hvězd z průvodce Michelin. Vystudoval Thanet Technical College v Kentu, pracoval v mnoha zemích a dnes je i svými kolegy uznávaný za "šéfkuchaře šéfkuchařů".

NIGELLA LAWSON

Původním povoláním novinářka se k vaření dostala ve své kuchyni a potom jako autorka kulinářského sloupku v listu The Spectator. Po smrti svého manžela a otce dvou dětí, který zemřel na rakovinu, se znovu vdala a úspěšně publikuje kuchařské knihy. Jedna z nich nese příznačný název Jak být domácí bohyní.

DELIA SMITH

Ze školy odešla v šestnácti a po sérii podivných zaměstnání začala psát pro noviny. V roce 1973 uveřejnila první ze svých mnoha kuchařských knih, kterých se prodalo celkem 10 milionů. Měla i svou televizní show. V roce 2004 ale odešla do důchodu, "dokud to ještě pěkně šlape". Mezi ostatními zábavnými televizními kuchaři si připadala nudná.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Soukromá Sado-maso mučírna - klec
Erotické sny žen zahrnují nátlak a třeba i znásilnění přitažlivým mužem

Okouzlující cizinec, kterému nelze odolat. Nechat se svázat. Ale také třeba být sledována… Ženské sexuální fantazie jsou často barvitější, než mnohdy samy ženy...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Mirek s Petrou
Běž se oběsit, stromů tu je dost, křičela v hádce vyměněná manželka

Když je něco k řešení, Petra (29) začne křičet, a jakmile už neví kudy kam, tak uteče, popsal svou ženu Mirek (31) z Luk nad Jihlavou. Jejich vztah nefunguje,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.