Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Královské hody pro jazyk i oko

aktualizováno 
- Letošní překvapivě bohatá nabídka ananasů v obchodech umožňuje mezi nimi vybírat. Britský gourmet Glynn Christian sice především zdůrazňuje lahodnou chuť ananasu marinovaného v ginu, ale také připomíná, že se kvalita ananasu pozná zejména podle země původu. Vede Havaj a Malajsie, kvalitní plody vyvážejí i Austrálie a Jižní Afrika.

Při nákupu využívejte všechny své smysly. Vybírejte velké, neotlačené plody a nestyďte se je důkladně očichat, zda dost lákavě voní. Zralé jsou tehdy, když se při jemném zatlačení slupka podvolí prstům a jednotlivé listy ze zeleného chocholu lze vytáhnout. Nezapomeňte také zkontrolovat, jestli se především na spodní straně neobjevuje v místě řezu plíseň. V obchodech se většinou objevují ananasy ještě nedozrálé, které můžete pár dnů skladovat doma. Nejlépe jim svědčí teplota kolem 18 stupňů Celsia a poloha oběšence: zavěsíte jej na silnější niti uvázané pod zelenou chocholkou.
Nejprostším způsobem můžete ananas servírovat nakrájený na příčné plátky, které pak každý zvlášť zbavíte slupky. Můžete také plod rozkrojit po délce, nejprve na polovinu a pak na osminy. Existují ovšem i různé efektní úpravy, které ananas rázem změní v krále tabule.

Tip pro dámy: Nejlepší snídaně
Syrový ananas má tak málo kalorií, že se řadí k esům odtučňovacích diet. Vhodný je zvlášť pro ženy, protože je doslova nacpaný manganem, sloužícím k prevenci osteoporózy a zlomenin.
Ale pozor: nikdy syrový ananas nepoužívejte spolu s želatinou, kupříkladu při přípravě ovocných dortů. Obsahuje totiž enzym, který zabrání ztuhnutí směsi.

Tip pro pány: S masem, zato téměř bez nádobí
Odřízněte z ananasu horní i dolní část. Vezměte malou oválnou plechovku šunky, obsah vyklopte opatrně, aby zůstal vcelku. Nabrušte horní okraj a vykrojte jako formou dřeň. Vykrojenou část použijte jinak, do otvoru vsuňte šunku, přiklopte horní částí a pečte alespoň hodinu v troubě.

Můžete naplnit i příčně překrojený ananas, například kuřecím salátem. Pak má úprava už na první pohled signalizovat, co se skrývá uvnitř. Na obložení můžete použít třeba koupenou kuřecí rolku, zatímco salát uvnitř bude domácí. Připravíte jej například kombinací kostek z poloviny ananasu, dvou jablek, osmi lžic sterilovaného celeru a 200 gramů pečeného nebo grilovaného kuřete, které smícháte s šálkem majonézy, 2 lžícemi pomerančové šťávy, 2 lžícemi kondenzovaného mléka a lžičkou worcesterské omáčky.

Vydlabanou polovinu ananasu naplníte ovocným salátem, který jste nechali přes noc uležet v chladničce, a na povrchu ozdobíte exotickými plody, jako je kiwi nebo malajská hvězda. S ananasem se zvlášť dobře snáší chuť papáji, ale můžete použít takřka jakékoli ovoce: mango, banán, jablka, hroznové víno, pár rozinek, strouhaný kokos.

Na ananasový předkrm si nejdřív nakrájejte plátky silné asi 2 centimetry, zbavte slupky, a pokud je třeba, vykrojte kulatou vykrajovací formičkou o průměru asi 2 centimetry dřevnatý střed. Pak kolečka obložíte podle chuti například chřestem nebo hromádkou drůbežího salátu. Plátek také můžete osmažit v mandlích nebo strouhaném kokosu. Postup je v obou případech shodný: kolečko ananasu obalíte postupně v mouce, vajíčku a mandlích (kokosu) a osmažíte ve fritovacím hrnci nebo pánvi s dostatkem tuku.

Autor:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.