Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Klasická trojka: upečte nejen vánočku, ale i biskupský chlebíček a štolu

  3:06aktualizováno  3:06
Bez téhle trojice dezertů by Vánoce ani nebyly Vánocemi. Česká klasika vánočka nechybí snad v žádné rodině, ale co letos nachystat i štolu a biskupský chlebíček?

Vánoční štola. | foto: Isifa

Vánočka

Vánočka

Příprava: 40 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 40-60 minut

Na 2 vánočky

* 50 g droždí
* 160 g cukru krupice
* 400-500 ml mléka
* 1 kg polohrubé mouky
* špetka soli
* 300 g másla
* 6 vajec
* nastrouhaná kůra z jednoho citronu
* 140 g rozinek
* 140 g loupaných mandlí

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosijeme se špetkou soli, rozdrobíme se změklým máslem, přidáme kvásek, cukr, 5 žloutků, kůru a postupně vařečkou zapracujeme mléko a rozinky. Těsto by mělo být tužší, nemusíme spotřebovat všechno mléko.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme ho asi 3 hodiny kynout na teplém místě.
4. Do vykynutého těsta zapracujeme většinu mandlí nasekaných na nudličky. Těsto rozdělíme na dvě části, z každého kusu uhněteme devět pramenů.
5. Spodní část vánočky ze čtyř pramenů pleteme zprostředka a volně - těsto bude ještě kynout. Základ přeneseme na plech s pečicím papírem, konce pramenů spojíme a zahneme pod sebe. Rukou stlačíme těsto a navlhčíme vodou.
6. Na spodní část umístíme cop spletený ze tří pramenů, lehce stlačíme a navlhčíme vodou.
7. Vánočku dokončíme dvěma stočenými prameny, které protáhneme pod její spodní část.
8. Do vánočky zapíchneme tři špejle a necháme ji 30 minut kynout na plechu. Troubu předehřejeme na 170 °C.
9. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a pečeme 50-60 minut, podle velikosti vánočky.

NÁŠ TIP

Vánočku v polovině pečení překryjte alobalem, aby se nepřipalovala. Aby vám těsto hezky vykynulo, připravte si všechny přísady včetně vajec dopředu, aby měly pokojovou teplotu.

Biskupský chlebíček

Příprava: 30 minut + pečení 40-45 minut

* 50 g loupaných mandlí
* 50 g rozinek
* 100 g směsi kandovaného ovoce
* 180 g polohrubé mouky
* 4 velká vejce
* 180 g másla
* 180 g moučkového cukru
* 1 lžička strouhané citronové kůry
* 2 lžíce rumu
* 200 g hořké čokolády
* 50 g ztuženého tuku

1. Troubu předehřejeme na 170 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme moukou.
2. Mandle nakrájíme na hrubší nudličky a na pánvi nasucho opražíme. Rozinky přelijeme trochou horké vody a necháme je nabobtnat, slijeme a osušíme. Větší kousky kandovaného ovoce překrájíme. Vše sesypeme do misky a promícháme s jednou až dvěma lžícemi mouky.
3. Máslo, žloutky a cukr ušleháme do pěny, přišleháme kůru a rum. Vmícháme mandle, rozinky a ovoce.
4. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme po částech střídavě s moukou do těsta.
5. Těsto dáme do formy a pečeme 40-45 minut.
6. Čokoládu nasekáme a rozpustíme se ztuženým tukem ve vodní lázni. Vychladlý chlebíček potřeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout.

NÁŠ TIP

Do chlebíčku můžete zapracovat jakékoliv ořechy nebo sušené ovoce.

Štola

Vánoční štola.

Příprava: 30 minut + kynutí 3-4 hodiny + pečení 50 minut

* 50 g droždí
* 100 g cukru moučka
* 200 ml mléka
* 500 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 250 g másla
* 2 žloutky
* 100 g marcipánu
* 100 g loupaných mandlí
* 100 g rozinek
* 50 g směsi kandované pomerančové a citronové kůry
* 50 g kandovaných třešní

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a trochy teplého mléka necháme vzejít kvásek.
2. Prosijeme mouku se solí, přidáme 150 g pokrájeného změklého másla, žloutky, kvásek, zbylý cukr a mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout.
3. Mandle nasekáme na nudličky, marcipán, rozinky a větší kousky kandovaného ovoce pokrájíme a zapracujeme do těsta.
4. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na obdélník a delší strany přes sebe přeložíme. Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.
5. Troubu předehřejeme na 180 °C. Štolu pečeme na střední příčce asi 50 minut. Během pečení, pokud zlátne příliš rychle, ji můžeme zakrýt alobalem.
6. Horkou štolu pomažeme 100 g rozpuštěného másla a zasypeme moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP

Marcipán zpracujte se dvěma lžícemi griotky nebo rumu, udělejte z něj váleček, vložte ho doprostřed rozválené štoly a zaviňte.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.