Doporučujeme

Nebojte se méně známého exotického ovoce (Ilustrační snímek)

Nebojte se méně známého exotického ovoce (Ilustrační snímek) | foto: Albert

Kiwano, liči, kaki a další ovoce, které byste měli ochutnat

  • 19
V létě jsme si ovoce a vitaminů ze zahrádky nebo z trhů užívali doslova neomezeně. S nastupujícím podzimem a nadcházející zimou však domácí zdroje slábnou a my se musíme spolehnout na to, co najdeme v obchodech. Pomeranče, banány, pomela nebo kiwi jsou sice chutné a zdravé, ale tak trošku nuda. Nebojte se ochutnat i méně známé exotické ovoce.

Kaki

Kaki

Kulatý plod vzhledem připomíná rajče. Pod tenkou slupkou je oranžová dužina, která je po dozrání velmi měkká a sladká. Některé odrůdy dokonce voní po banánu či vanilce.

Co s ním? Díky tenké slupce můžete kaki jíst jako jablko, nebo jej rozpůlit a lžičkou vyjídat dřeň. Lze je také použít jako ozdobu dortů či koláčů, je vhodné k sušení či kandování.

Kiwano

Kiwano

Žlutooranžový plod oválného tvaru s ostnatými výběžky připomíná trochu baňatou a ostnatou okurku. Dužina je žlutá až zelená a chutná trochu jako kombinace banánů a limet.

Co s ním? Plod podélně rozkrojte, posypte cukrem a vyjídejte lžičkou; je možné jej nakrájet na kostičky a použít do salátů. V kombinaci s ořechovou zmrzlinou a šlehačkou vytvoří skvělý a rychlý dezert.

Liči

Liči

Malá oválná peckovice má kožovitou strukturovanou slupku, která později ztvrdne a připomíná skořápku, je však snadno oddělitelná od dužiny. Uvnitř plodu je tvrdé semeno, které není jedlé.

Co s ním? Liči příjemně voní a chutná, můžete je jíst samotné nebo jako součást salátů, hodí se i jako doplněk k masu či rybě.

TIP: Zkuste liči servírovat se šampaňským místo obligátní jahody.

Nashi

Nashi

Jde o druh hrušky, tvarem se ale více podobá jablku, má tmavě žlutou barvu a poměrně tvrdou slupku. Chuť dužiny je velice specifická a trochu může připomínat rum.

Co s ní? Hodí se k přímé konzumaci nebo do salátů či dezertů, ale nashi můžete také podusit a podávat ke zvěřině.

Papája

Papaya

Ovoce s tenkou zelenožlutou slupkou a oranžovou dužninou, která je měkká, šťavnatá a voní po meruňkách. Uvnitř jsou nejedlá jadérka velikosti nemletého pepře, které je třeba před konzumací odstranit, stejně jako slupku.

Co s ní? Použití papáji se liší podle stupně zralosti. Zralé plody se konzumují jako ovoce, nezralé jako zelenina. Můžete ji podávat se šunkou jako předkrm nebo s trochou portského vína jako dezert. Papája je oblíbená při redukčních dietách, neboť obsahuje enzym papain, který pomáhá odbourávat tuky.

Physalis

Physalis

Toto ovoce vypadá jako lampionky, v češtině se pro ně používá výraz mochyně. Jde o malé oranžové bobule velikosti třešně, obalené oplodím.

Co s ním? Zralé ovoce je sladkokyselé, aromatické a má ananasovou chuť. Bobule se konzumují syrové a spolu s oplodím se často používají k dekoraci.

Rambutan

Rambutan

Plody velikosti meruňky, které vzdáleně připomínají plody kaštanů, mají na povrchu měkké ostny. Plod obsahuje nejedlé semeno obalené pevnou aromatickou dužinou. Chutná téměř jako ananas, s lehkou meruňkovou příchutí.

Co s ním? Po odstranění slupky se dá dřeň konzumovat syrová, lze z ní také připravit sirup a dobře se suší.


  • Vybrali jsme pro Vás