Jogurt pomůže proti zubnímu kazu

Švédští vědci přišli na to, že jogurt chrání člověka před zubním kazem. Lennart Hammarström ze stockholmské univerzitní kliniky zjistil, že je možno využít jogurtových kultur k výrobě protilátek, jež hubí baktérii Streptococcus mutans. Jde o mikroba, který v ústech mění cukr na kyselinu mléčnou - právě ta ničí zubní sklovinu a napomáhá vzniku kazu.
Bohužel však nestačí konzumovat běžný kysaný výrobek. Je nutné dát si jogurt s modifikovanými laktobakteriemi, které doktor Hammarström a jeho kolegové vypěstovali.

Na druhé straně tento vědecký tým prostřednictvím pokusů s krysamii zjistil, že konzumace upraveného jogurtu zřetelně sníží množství bakterií Streptococcus mutans v ústech. Efekt byl u krys patrný ještě týden poté, co přestaly jogurt dostávat.

Švédští vědci tuto zprávu otiskli v listě Nature Biotechnology. Nyní mají začít testy s lidskými dobrovolníky - zavedení nového jogurtu do prodeje ovšem patrně ještě několik let potrvá.