Red Velvet Cake s jahodami
Ingredience na 1 dortovou formu:
- 120 g hladké mouky
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžičky červeného práškového potravinářského barviva
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 1,5 kg bílého jogurtu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 250 g jahod
- špetka soli
Pracovní postup:
- Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
- Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky.
Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.
- Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a opatrně vmícháme vzniklý sníh vařečkou. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C asi 30 až 40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
- Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a podáváme.