Šakšuka
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 4 rajčata
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 vejce
- bílý jogurt k podávání
- čerstvý koriandr na ozdobu
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, česnek prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme středu se semínky a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme nahrubo.
- Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Když se začne opékat, přidáme česnek, mletou papriku a římský kmín. Necháme rozvonět.
- Pak do pánve přidáme rajský protlak, zarestujeme a nasypeme nakrájené papriky. Lehce osolíme a necháme za průběžného míchání probublávat asi pět minut. Pak vmícháme rajčata a necháme směs na mírném plameni zhoustnout. Dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec do ní uděláme obrácenou lžící čtyři důlky, do kterých rozklepneme vejce. Necháme prohřívat tak dlouho, dokud nejsou bílky tuhé a žloutky tak akorát.
- Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem a k šakšuce nabídneme bílý jogurt.
Tip: Závěrečný proces můžete urychlit tak, že pánev zakryjete poklicí, ale žloutky v tom případě nebudou tak tekuté.