Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jarní zeleninová dieta: deset lehkých receptů tentokrát s okurkou

  1:08aktualizováno  1:08
Nechť jsou zapomenuty konzervy a zavařovačky, s jarem přišel čas konzumovat pravé dary přírody. Svezte se na vlně nového života a dejte si měsíční zeleninovou kúru. Doplníte vitaminy i energii a spravíte si zažívání. Tentokrát přinášíme recepty s okurkou.

Salát s okurkou, avokádem, pórkem, broskvín a modrým sýrem. | foto: Isifa

Vepřová panenka s okurkami a paprikou

Vepřová panenka s okurkami a paprikou.

Příprava: 120 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g vepřové panenky
* sůl
* pepř
* olej
* 2 salátové okurky
* 1 velká červená paprika
* 2 lžíce bílého vína
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce přírodního cukru
* kopr

1 378 kJ

Se dvěma až třemi bramborami, které dodají do jídla sacharidy, máte ideální dietní oběd.

1. Vepřovou panenku odblaníme, omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme dvě hodiny odležet.
2. Okurky oloupeme, podélně přepůlíme a vyškrábneme semena, nakrájíme na silnější plátky. Omytou papriku rozkrojíme a vyjmeme střed se semínky, pokrájíme na proužky.
3. Zeleninu promícháme s vínem, citronovou šťávou, solí, cukrem a necháme v chladu hodinu odležet.
4. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Na plech potřený olejem rozložíme zeleninu a necháme zapéct asi 10 minut, pak mezi zeleninu vložíme panenku a zapečeme dalších 25-30 minut. Během pečení panenku obrátíme a zeleninu promícháme.
5. Hotové maso nakrájíme na plátky a podáváme s pečenou zeleninou posypanou čerstvým koprem.  

Okurka s bylinkovým dresinkem

Okurka s bylinkovým dresinkem.

Příprava: 120 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* snítka čerstvého kopru
* snítka čerstvého estragonu
* 100 g bílého jogurtu
* 100 g zakysané smetany
* 1 lžička citronové šťávy
* čerstvě mletý pepř
* 1 velká salátová okurka
* sůl

263 kJ

Ideální předkrm před obědem nebo příloha k masu na večeři. Třeba ke krůtímu plátku, který doplní bílkoviny.

1. Část bylinek jemně nasekáme, zbytek natrháme.
2. Rozmícháme jogurt se zakysanou smetanou, přidáme citronovou šťávu, nasekané bylinky, pepř a dáme vychladit.
3. Omytou salátovou okurku oloupeme, podélně překrojíme a vyškrábneme lžící semena. Okurku pokrájíme do misky a posolíme.
4. Promícháme okurky s dresinkem a ozdobíme zbylými natrhanými bylinkami.  

Okurková polévka se slaninou a vejci

Okurková polévka se slaninou a vejci.

Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 3 vejce
* 50 g anglické slaniny
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 velká salátová okurka
* 2 kelímky bílého jogurtu
* 200 ml vody
* 150 ml smetany
* čerstvá pažitka

1 326 kJ

Tato polévka tvoří samostatnou večeři a s krajícem tmavého chleba může hrát i roli oběda.

1. Vejce uvaříme natvrdo. Plátky slaniny nasucho opečeme na pánvičce, odložíme na papírový ubrousek.
2. Oloupané stroužky česneku prolisujeme, přidáme sůl, pepř a promícháme s olejem.
3. Omytou a oloupanou okurku nakrájíme na malé kousky a smícháme s česnekem.
4. Jogurt rozmícháme s vodou a smetanou, přelijeme na okurky a dáme vychladit.
5. Vychlazenou polévku rozdělíme do misek, ozdobíme pokrájeným vejcem, slaninou a nasekanou pažitkou.  

Okurková polévka s chilli a pažitkou

Okurková polévka s chilli a pažitkou.

Příprava: 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 salátové okurky
* 1-2 stroužky česneku
* čerstvý kopr
* čerstvá máta
* 1 jarní cibulka
* 200 g řeckého jogurtu
* 200 g zakysané smetany
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 lžička vinného octa
* sůl
* pepř
* chilli paprička
* čerstvá pažitka

711 kJ

Chuťové pohárky, které vás při dietě pokoušejí, oklamte pálivou papričkou. Budou mít na chvíli jiné starosti.

1. Okurky oloupeme, pokrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Omyté bylinky osušíme a nasekáme. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka.
3. Okurky, česnek, bylinky, cibulku, jogurt, smetanu, olej a ocet dáme do hlubší mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme.
4. Polévku dochutíme solí a pepřem a dáme vychladit.
5. Po vychlazení dosolíme nebo dopepříme a podáváme ozdobenou chilli papričkou a nasekanou pažitkou. 

Bramborový salát s okurkou

Bramborový salát s okurkou.

Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 600 g brambor
* 1 salátová okurka
* 1 malá cibulka
* 1 kelímek zakysané smetany light
* 1 lžíce majonézy light
* sůl
* bílý pepř
* čerstvá petržel
* koriandr

830 kJ

Výborná večeře, ke které si můžete dopřát víno. Její kalorická hodnota vám dovoluje si ještě zahřešit.

1. Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, necháme zchladnout.
2. Cibuli oloupeme, přepůlíme, pokrájíme na plátky a rozebereme. Oloupanou okurku podélně rozřízneme, lžící vyškrábneme semena a okurku nakrájíme.
3. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme je na kolečka.
4. Zakysanou smetanu promícháme s majonézou, osolíme a opepříme.
5. Cibuli, okurku a brambory promícháme s dresinkem a dáme vychladit. Po vychlazení ozdobíme natrhanými bylinkami.  

Salát s okurkou, avokádem, pórkem, broskví a modrým sýrem

Salát s okurkou, avokádem, pórkem, broskvín a modrým sýrem.

Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 6 osob

* 2 salátové okurky
* 1 lžička cukru
* 1 lžička soli
* 1 lžička zrnek černého pepře
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 avokádo
* 1 menší pórek
* 1 kompotovaná broskev
* 50 g sýra s modrou plísní

824 kJ

Avokádo je velmi tučné, proto bude porce menší, než jste zvyklí. Přidejte tvrdý nízkotučný sýr a máte večeři.

1. Omyté okurky pokrájíme na plátky, prosypeme cukrem, solí a pepřem a odložíme do chladu.
2. V misce prošleháme olivový olej s citronovou šťávou.
3. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka.
4. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, dužinu pokrájíme na plátky a vyloupneme lžící ze slupky.
5. Avokádo a pórek přimícháme k okurkám, pokapeme trochou zálivky, promícháme a dáme vychladit.
6. Jednotlivé porce salátu ozdobíme před podáváním plátky broskve a nadrobeným sýrem.

Klobásky a okurkový salát

Klobásky a okurkový salát.

Příprava: 20 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 salátové okurky
* sůl
* 2 jarní cibulky
* 1 kelímek zakysané smetany light
* 1 stroužek česneku
* čerstvý kopr
* pepř
* 2 nožičky pikantní klobásy (čabajka)

1 200 kJ

Ne, čabajka opravdu není dietní potravina, ale ten, kdo jede týden na okurkách, zaslouží odměnu!

1. Omyté okurky oloupeme, nakrájíme na kostičky a posolíme. Po deseti minutách slijeme přebytečnou vodu.
2. Jarní cibulku omyjeme a zelené části nasekáme na jemno.
3. Zakysanou smetanu promícháme s prolisovaným česnekem, přidáme natrhaný kopr a pepř, dochutíme solí.
4. V míse promícháme okurky, ochucenou smetanu a dáme vychladit.
5. Okurky rozdělíme do misek a podáváme s nakrájenou pikantní klobáskou a čerstvým chlebem.

Okurková polévka s řeřichou

Okurková polévka s řeřichou.

Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 2 salátové okurky
* 3 lžíce oleje
* 1 jarní cibulka
* 2 brambory
* 750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
* hrst čerstvé řeřichy
* 200 ml smetany
* sůl
* pepř

1 005 kJ

Dáte-li si tuhle polévku k večeři, ušetříte kalorie na pozdní druhou večeři, která se doporučuje, chodíte-li pozdě spát.

1. Omytou okurku podélně rozřízneme, vyškrábneme lžící semena a pokrájíme na kousky, menší část oddělíme.
2. Jarní cibulku nasekáme, brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.
3. Na rozpáleném oleji necháme cibulku orestovat, přidáme okurku, společně promícháme asi 2-3 minuty, přisypeme brambory a zalijeme horkým vývarem. Vaříme asi 15-20 minut doměkka.
4. Polévku stáhneme z plotýnky, přisypeme většinu řeřichy, smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
5. Polévku dochutíme solí, pepřem, jednotlivé porce, ozdobíme zbylými kousky čerstvé okurky a řeřichy a zakysanou smetanou.

Salát z okurek, sardinek a ančoviček

Salát z okurek, sardinek a ančoviček.

Příprava: 30 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 6 sardinek
* 2 salátové okurky
* 1 jarní cibulka
* 2 malé sladkokyselé okurky
* čerstvá pažitka
* 2 filety z ančoviček
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce bílého octa
* sůl
* pepř

526 kJ

Ideální dopolední svačina. Je zdravá, ale aromatická. Nedoporučuje se do uzavřených kanceláří.

1. Vykuchané opláchnuté sardinky bez hlav rozpůlíme a povaříme je asi 5-7 minut nad parou. Necháme vychladnout a maso rozdrobíme.
2. Okurky omyjeme, oloupeme, podélně rozřízneme a pokrájíme na malé kousky. Jarní cibulku, kyselé okurky a většinu pažitky nasekáme. Ančovičky nakrájíme najemno.
3. V misce prošleháme olej s octem.
4. Všechnu zeleninu promícháme v míse s ančovičkami a sardinkami, ochutíme solí, pepřem a přelijeme zálivkou.
Necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Ozdobíme zbylou pažitkou.  

Tzatziki

Tzatziki.

Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 salátová okurka
* sůl
* 2 stroužky česneku
* snítka čerstvého kopru
* 2 lístky čerstvé máty
* 200 g řeckého jogurtu
* 1 lžička citronové šťávy nebo vinného octa
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* pepř

366 kJ

Zkuste jako přílohu ke grilovanému sýru chalumi. Zachováte řecký charakter a máte večeři jako na dovolené.

1. Omytou okurku oloupeme a jemně nastrouháme. Lehce posolíme a necháme odstát, aby pustila vodu.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Kopr a mátu nasekáme.
3. V misce promícháme jogurt s česnekem, nasekanými bylinkami a vymačkanou okurkou.
4. Dochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a čerstvě mletým pepřem.
5. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit.  

Autoři:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz