Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víme, jak přimějete děti všeho věku jíst zeleninu. Začněte v těhotenství

  0:39aktualizováno  0:39
U některých jídelních stolů svádějí rodiče každodenní bitvy kvůli konzumaci zeleniny. Rodiče samozřejmě vědí, že je zelenina pro děti zdravá a přínosná, ale děti se často ošklíbají nad její chutí. Přinášíme proto tipy odborníka, jak dostat zeleninu do dětí všech věkových skupin.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Odborníci se shodují v tom, že přínos čerstvé i vařené zeleniny v jídelníčku je nenahraditelný. Docent Richard Rosenkranz z Kansaské státní univerzity se proto zaměřil na to, jaké taktiky by měli rodiče volit pro různé věkové skupiny dětí.

Zeleninová jídla pro děti

Skvělé recepty na jídla se zeleninou najdete na eMimino.cz.

„Při výběru jídla jde vždy o mnohem víc, než o jedno jídlo tady a teď. Vždycky pohlížejte na jídlo v širších souvislostech,“ radí rodičům Rosenkranz a nabízí následující tipy.

TěhotenstvíZačněte již v prenatálním stadiu

Chytří rodiče mohou začít tužit zdraví svých potomků ještě ve chvíli, kdy nemohou odporovat. Pokusy na laboratorních myších dokazují, že složení stravy těhotné matky má vliv na to, jak na stravu reaguje její potomek.

Těhotným ženám se obecně doporučuje vyvážený jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce a čerstvé ryby. Zapomínat by neměly ani na dostatečný přísun kyseliny listové ideálně ze zelených druhů zeleniny jako je listový špenát, mangold, růžičková kapusta nebo brokolice. Dítě si tak již ve fázi embrya přivykne na hořké polyfenoly třeba v kapustě, takže na ně bude pozitivněji reagovat při zavádění příkrmů.

„Během těhotenství embryo a následně plod získává informace z okolního světa,“ vysvětluje Rosenkanz. „Matky tak mohou dítě začít připravovat na jídla, která by si přály, aby jedly, ještě před porodem samotným.“

BatolataNevšímejte si ksichtíků, ale vlastního talíře

Dalším milníkem při vytváření jídelních návyků je doba zavádění prvních příkrmů, kdy dítě poprvé ochutná něco jiného než mateřské mléko. Odborníci radí nedělat si příliš hlavu s tím, jak se přitom děti tváří, výraz jejich tváře nutně neodpovídá jejich pocitům z daného jídla. Řiďte se raději tím, jak ochotné dítě je danou potravinu zkonzumovat a nenechte se odradit. Některé zdroje uvádí, že malé děti potřebují ochutnat potravinu až třináctkrát, než vůbec zjistí, jestli jim chutná, nebo ne. Zeleninu proto vytrvale dítěti připravujte a mějte radost i z dílčích úspěchů, jako je spolknutí několik málo soust.

Již kolem šestého měsíce věku si děti podle odborníků všímají, co jedí jejich rodiče a poznají, co je součástí jejich běžné diety. Pokud tedy doma servírujete brokolici a mrkev pouze svému batoleti, ale u vás na talíři se nikdy neobjeví, dítě se do ní asi nebude pouštět zrovna s nadšením. Kdyby byla tak dobrá, jak tvrdíte, tak byste si ji přeci dali také.

Pro začátek rodiče často volí sladší zeleninu jako je mrkev, dýně nebo sladký hrášek. Zpočátku si chtějí děti nové jídlo osahat, promnout v rukách, očichat. Nechte je zeleninu objevovat bez okřikování, budou pak mít větší odvahu strčit si ji i do úst.

ŠkoláciHravé vaření s jejich přispěním

Ve školním věku zaručeně pobavíte své děti vytvářením nejrůznějších obličejíčků, zvířátek, lodí nebo aut z kousků zeleniny na talíři. Dítě můžete do přípravy samotné začít zapojovat, dozví se tak mnohem víc o vaření a zdravém životním stylu než ze sebedelších přednášek rodičů a učitelů.

Odborníci doporučují děti zaangažovat již v nákupu a volbě receptu - bavte se s dětmi o lokálních a sezónních potravinách, nechte je navrhnout, jakou zeleninu by koupily a jakým způsobem by ji připravily ony. Různé druhy přípravy jsou samozřejmě klíčem k oblibě zeleniny - nikdo nemá moc rád zeleninu (roz)vařenou, kašovitou a nedochucenou. Pokud ale třeba mrkev nebo petržel upečete v troubě, dostanou ještě sladší chuť, které málokteré dítě odolá. myslete i na používání bylinek spíš než soli, otevřete tak dítěti pestřejší škálu chutí, aniž by si zbytečně zvyšovalo přísun sodíku.

TeenageřiNarafičte na ně zeleninu namísto sušenek

S přibývajícím věkem dětí klesá vliv rodičů na to, co jejich potomci jedí, a často tedy klesá i množství zkonzumované zeleniny. V tomto období již hodně záleží na tom, jaké jídelní návyky jste do dítěte až doposud vložili, jestli a jak jíte společně jako rodina, ale samozřejmě se projevuje už i vliv okolí a vrstevníků.

Přesto můžete stále ovlivnit to, co bude jíst váš teenager doma. Pokud máte poličku napěchovanou sušenkami, solenými arašídy a chipsy, dost pravděpodobně do ní puberťák po příchodu ze školy nakoukne. Ideální je mít těchto pochutin a sladkostí doma jenom minimum a dítěti „narafičit“ do cesty zdravější svačinku.

Základním heslem je přitom jednoduchý přístup ke zdravému jídlu: nechte jídlo na stole, kuchyňském pultu nebo v prostřední poličce ledničky. Málokterý teenager se po návratu ze školy pustí do strouhání mrkve nebo krájení zeleniny, pokud ale bude mít rovnou pod nosem nakrájenou zeleninu a bylinkový dip nebo zeleninový salát, je dost velká šance, že aspoň ochutná.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Poznali se v psychiatrické léčebně, teď čekají osmého potomka

František a Monika se potkali v psychiatrické léčebně.

Monika a František, protagonisté dokureality Malé lásky, mají hodně společného. Oba padli na dno a díky tomu, že...

OBRAZEM: Třicet korun za každý kilometr. Přijďte s námi pomáhat dětem

I tým vydavatelství Mafra a.s každým kilometrem pomáhá na trati happeningu...

I tým vydavatelství Mafra a.s každým kilometrem pomáhá na trati happeningu Teribear hýbe Prahou, který na pražském...

Je to jako v živém kině, spokojeně pravil otec u porodu a dal si pizzu

Bohouš si do porodnice objednal pizzu.

Také druhé pokračování dokureality Malé lásky přineslo pořádnou dávku emocí. Tentokrát došlo i na sprostá slova a jedno...



Najdete na iDNES.cz