Ona
Většina důchodců vnímá hůře chuť jídla a mají sníženy pocit žízně.

Většina důchodců vnímá hůře chuť jídla a mají sníženy pocit žízně. | foto: Profimedia.cz

Jak by měli jíst senioři

  • 4
Výživové potřeby seniorů se liší od potřeb lidí v produktivním věku. Senioři by měli konzumovat více masa, sýrů a vitamínů.

Starší lidé by měli jíst více bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek, protože jejich organismus tyto látky hůře vstřebává. Podle místopředsedkyně Fóra zdravé výživy Tamary Starnovské by senioři proto neměli zapomínat na maso nebo jeho nedostatek nahrazovat mléčnými výrobky či vejci.

Špatné stravování zhoršuje zdravotní stav seniorů. Podle odborníků vede například k poruchám imunity, úbytku svalů.

Problémem je dehydratace
Až 80 procent seniorů hůře vnímá chuť a vůni jídla, mají také snížený pocit žízně, což podle Starnovské často vede k dehydrataci a tím k suchosti v ústech. To spolu s chorobami dásní či umělým chrupem vyvolává potíže s konzumací jídel. To, že se hůře pohybují i hůře vidí, způsobuje, že se jim nechce chodit na nákupy a nechce se jim vařit. Dát si kávu a buchtu nebo jen knedlík či brambory je pro ně nejjednodušší. Někdy hraje roli i chudoba. Zvyšující se zapomnětlivost vede k tomu, že se senioři občas nenají vůbec, uvedla Starnovská.

Senioři by podle ní měli denně sníst alespoň jednu pořádnou porci masa. Senioři nebo lidé, kteří o ně pečují, zapomínají, že maso lze umlít.

Až desetina starých lidí je podle odborníků dehydrovaná, přitom dvacetiprocentní ztráta tekutin může vést k tomu, že přestanou fungovat metabolické systémy a člověk zemře. Špatné zavodnění organismu zvyšuje také riziko krevních sraženin a zácpy. Dehydratace vyvolává nepříjemný pocit v ústech, způsobuje častější výskyt infekce močových cest i zmatenost. Důležité je pravidelné popíjení nápojů během celého dne, upozorňuje Starnovská.

Vitamíny ve stáří
Starší lidé by měli lehce zvýšit příjem vitaminů, protože jejich tělo je hůře vstřebává

 a při různých onemocněních jich více spotřebuje. Důležitý je zejména příjem vitaminu E, beta-karotenu, vitaminu C, kyseliny listové a vitaminu B12.

Senioři často trpí nedostatkem některých minerálních látek, a to zejména železa, zinku a vápníku. Je tedy třeba zaměřit se na jejich přísun v potravě, případně s ošetřujícím lékařem konzultovat jejich náhradu.

Dobrým zdrojem železa je maso a vnitřnosti, mléčné výrobky, vejce. Je také  například v celozrnném pečivu. Příznivě na vstřebávání železa působí vitamin C. Naopak využitelnost železa zhoršuje silný černý čaj, káva, kakao či červené víno.

Dostatek zinku pokryje pestrá strava, v níž jsou zastoupeny ryby, vejce, mléčné výrobky, ovoce, zelenina, výrobky z obilovin a ořechy. Otázkou ovšem je, kolik seniorů je schopno a ochotno takovou stravu konzumovat.

Nejlepším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky - jogurty, tvrdé sýry, kefír nebo tvaroh. Dobré je jíst sýry večer, protože tělo vápník v noci lépe využívá. Zkusit je možné také mléko sušené, které se přimíchá do jídla. Vápník je i v sardinkách. Rostlinnými zdroji vápníku jsou mák, ořechy, zelí, hrášek, brokolice.