Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pocuchané nervy uklidní šafrán. Zkuste ho ve vaječňáku i rizotu

  0:26aktualizováno  0:26
Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v dalším díle Herbáře rozhodnou uklidnit si s pomocí bylinek a jídla nervy. Pošlete nám svůj recept na jídlo nebo pití, co vás vždycky zaručeně uklidní, a vyhrajte jejich kuchařku plnou zdravých a chutných receptů.

Jaké bylinky jsou tedy na uklidnění a odbourávání stresu nejlepší? Je to právě šafrán, který má pozitivní vliv na hladiny dopaminu a noradrenalinu je ale velmi vzácný a často se nahrazuje světlicí barvířskou.
Kateřina s Lindou si z pravého šafránu připraví vaječný likér, na postup se můžete podívat ve videu. 

Na nervy šafrán a meduňku

Fotogalerie

Šafránem dochutí obě domácí kuchařky i rizoto ze špaldových krup s máslovou dýní, recept najdete níže. Špaldové kroupy jsou podobné jako ty ječné, jde o obroušená zrna obiloviny. Šafránu stačí přidat do vaření velmi málo, na celý hrnec vystačí šest drobných blizen krokusu. 

Uklidňující účinky má i meduňka lékařská, Linda s Katkou si proto její chuť a vůni zachovají na zimu v domácím meduňkovém sirupu. Meduňka je i základem karmelitánských kapek na uklidnění, kde ji doplňuje hřebíček, skořice, muškátový oříšek, koriandr, med, citron a brandy. 

Bylinková „antidepresiva“

Na nervy si připraví Katka spolu s dědkem kořenářem také domácí pilulky, které jsou plné zdravých a náladě prospěšných bylinek jako kozlík, kokoška, mateřídouška, máta peprná, chmel, třezalka, dobromysl, andělikový kořen nebo srdečník.

A protože nikdo hladový nemůže být v klidu, uvaří si Linda s Katkou jehněčí tažin s bylinkami v typickém marockém hrnci stejného jména, který zajišťuje cirkulaci páry a pomalé dušení masa i zeleniny.

Jaké jídlo nebo pití uklidní vás? Vyhrajte za recept

Co si uvaříte, když jste měli den pod psa? Uklidní vás polévka, dobrá omáčka, těstoviny, rizoto nebo spíš něco sladkého? Pomáháte si bylinkami nebo spíš cukrem a kakaem? Nahrajte svůj recept s fotkou ZDE do čtvrtka 27. 11. a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Vítězkou minulého kola soutěže se stala Eliška Černá se svým receptem na podzimní salát se zkaramelizovanou hruškou a ořechy. Blahopřejeme.

Šafránové kernoto s máslovou dýní

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 1 hodina

Dýňové kernoto, neboli kroupové rizoto, dochucené šafránem.
  • 1 máslová dýně
  • 500 ml kuřecího vývaru (nebo 1 hrnek sušených hub a 500 ml vody)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nasekaná najemno
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 sklenka suchého bílého vína
  • 1 lžička šafránu
  • 50 g parmazánu, strouhaného
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petržele
  • 250 g špaldových krup

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

  1. Houby vsypeme je do rendlíku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Krátce povaříme, odstavíme a necháme 15 minut odpočinout. Houbový vývar zcedíme do hrnce a necháme ho pomalu vařit na mírném plameni, zatímco nakrájíme houby nadrobno.
  2. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, dýni a velkou špetku soli a pepře, a opékáme za občasného míchání cibuli dosklovita, trvá to zhruba 5 minut.
  3. Vsypeme kroupy a opékáme je „na sucho“ za stálého míchání, až začnou praskat (zhruba 1-2 minuty). Vlijeme víno a necháme jej vyvařit, přidáme šafrán a pokud máme rádi houby, teď přišel jejich okamžik, promícháme a vlijeme 1 sběračku vývaru.
  4. Necháme kernoto vařit na středním plameni a až kroupy tekutinu vsáknou, přilijeme další sběračku. Stejným způsobem opakujeme, dokud kernoto nebude měkké, ale zároveň al dente, na skus, a krémové. Trvá to zhruba 20-30 minut. Hotové kernoto odstavíme, necháme 1 minutu odpočinout a můžeme podávat posypané parmazánem a petrželí.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz