Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Gruzínské pirohy paní Mančo

aktualizováno 
Z Gruzie přijela paní Mančo se svou rodinou již před pár lety. Neutíkali, pozvali je přátelé Češi. S nimi se poznal její muž, akademický malíř, na svých studiích v Moskvě. Lákali ho, že jako umělec, bude mít větší štěstí v Česku než doma na Kavkaze.

Gruzínské pirohy paní Mančo | foto: web

Rodina paní Mančo hýří nezdolným temperamentem a přebytek energie nejraději vybíjí sportem. Starší syn hraje fotbal za Slovan Kladno a mladší lyžuje závodně ve Špindlerově Mlýně. Specializuje se na super obří slalom.

V rodině je lyžování velmi oblíbené a v Gruzii se mu všichni vášnivě věnovali. Mančo byla například deset let dobrovolnou trenérkou ve známém lyžařském letovisku Gudauri, kde také celá rodina žila. Na horský život stále vzpomíná, milovala leden, kdy ráno zářilo slunce a bylo +10 a večer prý o trošinku méně, tak -20.

Zamilovali si Kladno, bydlí v centru a manžel nedávno otevřel galerii. Na Mančo zbyla starost o domácnost. Je k nezastavení, stále pobíhá a rozhazuje rukama. Mezi tím stihne vychrlit svůj sen o otevření gruzínské restaurace zde v Česku. Vařila by všechno, třeba i její milovaný guláš. A v nabídce by bylo také gruzínské víno, bez kterého prý pravá Gruzínka nemůže nic udělat.

Pirohy paní Mančo

POTŘEBUJEME:

Těsto:

Gruzínské pirohy paní Mančo500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody

Náplň:

1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce


Příprava těsta:

1. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme.
 
2. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme  bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.

3. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně  přimáčkneme okraje a rohy.


Mezitím si připravíme masovou náplň:

1. Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu,
na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé   kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto.

3. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.

4. Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.

Recepty zveřejňujeme ve spolupráci s občanským sdružením Berkat.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz