Gruzínské pirohy paní Mančo

Z Gruzie přijela paní Mančo se svou rodinou již před pár lety. Neutíkali, pozvali je přátelé Češi. S nimi se poznal její muž, akademický malíř, na svých studiích v Moskvě. Lákali ho, že jako umělec, bude mít větší štěstí v Česku než doma na Kavkaze.
Gruzínské pirohy paní Mančo

Gruzínské pirohy paní Mančo | foto: web

Rodina paní Mančo hýří nezdolným temperamentem a přebytek energie nejraději vybíjí sportem. Starší syn hraje fotbal za Slovan Kladno a mladší lyžuje závodně ve Špindlerově Mlýně. Specializuje se na super obří slalom.

V rodině je lyžování velmi oblíbené a v Gruzii se mu všichni vášnivě věnovali. Mančo byla například deset let dobrovolnou trenérkou ve známém lyžařském letovisku Gudauri, kde také celá rodina žila. Na horský život stále vzpomíná, milovala leden, kdy ráno zářilo slunce a bylo +10 a večer prý o trošinku méně, tak -20.

Zamilovali si Kladno, bydlí v centru a manžel nedávno otevřel galerii. Na Mančo zbyla starost o domácnost. Je k nezastavení, stále pobíhá a rozhazuje rukama. Mezi tím stihne vychrlit svůj sen o otevření gruzínské restaurace zde v Česku. Vařila by všechno, třeba i její milovaný guláš. A v nabídce by bylo také gruzínské víno, bez kterého prý pravá Gruzínka nemůže nic udělat.

Pirohy paní Mančo

POTŘEBUJEME:

Těsto:

Gruzínské pirohy paní Mančo500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody

Náplň:

1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce


Příprava těsta:

1. Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme.
 
2. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme  bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.

3. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně  přimáčkneme okraje a rohy.


Mezitím si připravíme masovou náplň:

1. Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu,
na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.

2. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé   kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto.

3. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.

4. Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.

Recepty zveřejňujeme ve spolupráci s občanským sdružením Berkat.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...