Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

  9:11aktualizováno  9:11
Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky, poohlédněte se po inspiraci dál od našich hranic. Na Balkáně, Blízkém východě nebo v severní Africe dovedou chuť grilovaných dobrot vyladit k dokonalosti. Stačí jen to správné koření nebo bylinky.
Část 1/5
Letní grilování

Základem dokonalého grilování jsou nejen kvalitní ingredience, ale také fantazie a chuť experimentovat. 

Možná i vy si dodnes vzpomínáte, jak jste si na dovolené v zahraničí pochutnávali na lahodných pochoutkách z grilu, ale ještě jste nepřišli na to, proč byly tak skvělé.

Nejlepším pomocníkem úspěšné grilovací party jsou čerstvé bylinky. Stojí za to si vypěstovat vlastní, ať už na zahrádce, nebo třeba na balkoně či parapetu.

Budete je mít stále po ruce a sami si tak vytvoříte svou vlastní kombinaci, která promění i obyčejnou flákotu v božskou manu.

Nepodceňujte ani vlastnoručně vytvořené marinády, které povýší obyčejnou večeři na chatě na gastronomické orgie. Nebojte se také koření, které používají na severu Afriky nebo na Blízkém východě. Kurkuma, koriandr nebo třeba římský kmín dodají pokrmu nový rozměr. Tak jdeme na to!

Autor: pro iDNES.cz


Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

VIDEO Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

VIDEO Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

VIDEO Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i...


Nejčtenější

Australanka shodila za necelý rok 49 kg, aniž by vkročila do fitka

Teresa Venetoulisová ze Sydney shodila 49 kg za 10 měsíců.

Původně štíhlá Teresa Venetoulisová ze Sydney se po dvou dětech projedla k metrákovému tělu a konfekční velikosti 52....

Odpadky a modřiny. Co dělají rodiče úspěšných dětí jinak než vy?

tatínek a syn

Vychovávat dítě není žádná legrace. V době, kdy se záplava informací z internetu a naučných knížek mísí se zaručenými...



K dítěti nepotřebujete téměř nic, říká herečka Andrea Růžičková

Andrea Růžičková (Kerestešová)

Když se herečce Andree Růžičkové loni v srpnu narodil syn Tobiáš, čekala, že bude vyděšená a přecitlivělá máma. Nic...

Martha Issová: Role Marie v Dukle 61 mě vysvobodila ze stereotypů

Herečka Martha Issová

Herečka Martha Issová, životní partnerka režiséra Davida Ondříčka, zazářila nedávno v hlavní ženské roli dvoudílného...

Příběh Lindy: Neumím být věrná

(Ilustrační foto)

První láska mi zlomila srdce a já od té doby mužům příliš nevěřím. Současný přítel je jen takovou nálepkou, neumím být...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...



Najdete na iDNES.cz