Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

  9:11aktualizováno  9:11
Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky, poohlédněte se po inspiraci dál od našich hranic. Na Balkáně, Blízkém východě nebo v severní Africe dovedou chuť grilovaných dobrot vyladit k dokonalosti. Stačí jen to správné koření nebo bylinky.
Část 1/5
Letní grilování

Základem dokonalého grilování jsou nejen kvalitní ingredience, ale také fantazie a chuť experimentovat. 

Možná i vy si dodnes vzpomínáte, jak jste si na dovolené v zahraničí pochutnávali na lahodných pochoutkách z grilu, ale ještě jste nepřišli na to, proč byly tak skvělé.

Nejlepším pomocníkem úspěšné grilovací party jsou čerstvé bylinky. Stojí za to si vypěstovat vlastní, ať už na zahrádce, nebo třeba na balkoně či parapetu.

Budete je mít stále po ruce a sami si tak vytvoříte svou vlastní kombinaci, která promění i obyčejnou flákotu v božskou manu.

Nepodceňujte ani vlastnoručně vytvořené marinády, které povýší obyčejnou večeři na chatě na gastronomické orgie. Nebojte se také koření, které používají na severu Afriky nebo na Blízkém východě. Kurkuma, koriandr nebo třeba římský kmín dodají pokrmu nový rozměr. Tak jdeme na to!

Autor: pro iDNES.cz


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

VIDEO Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...


Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...



Najdete na iDNES.cz