Dochází vám nápady na barbeque? Ogrilujte si tofu nebo polentu

  5:06aktualizováno  5:06
Na grilu se dá připravit ledacos, nemusíte se omezovat jen na naložené plátky masa. Jak chutnají například takové grilované hrušky s ricotta krémem, můžete vyzkoušet podle receptu v naší kuchařce.

Grilovaný tofu špíz | foto: Isifa

Grilovaná pizza s artyčoky

Grilovaná pizza s artyčoky.Na 4 pizzy

* 1 kostka droždí
* 1 hrnek vody
* 3 hrnky hladké mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového olej
* 200 g passaty
* 1 stroužek česneku
* bazalka
* oregano
* 2 skleničky artyčoků
* 20 černých oliv
* 250 g cherry rajčat
* 400 g mozzarelly

1. Vodu ohřejeme, trochu jí odlejeme a rozdrobíme v ní droždí. Necháme vzejít kvásek, zapracujeme do něj zbytek vody a mouky, sůl a lžíci oleje. Těsto necháme kynout dvě hodiny.
2. Rajčatovou passatu promícháme s utřeným stroužkem česneku, ochutíme solí, oreganem a bazalkou.
3. Těsto rozdělíme na čtyři bochánky, každý vytáhneme do placky, položíme na pečicí papír a potřeme s vrchu olejem.
4. Pizzu položíme naolejovanou stranou na gril, stáhneme pečicí papír, potřeme olejem i druhou stranu pizzy a necháme grilovat asi čtyři minuty. Pizzu otočíme, potřeme rajčaty, poklademe artyčoky, olivami, překrojenými rajčaty a natrhanou mozzarellou. Grilujeme další 3 - 4 minuty.

NÁŠ TIP

Ozdobte pizzu šunkou nebo plátky slaniny.

Kachní prsa se zázvorem

Kachní prsa se zázvorem.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 3 cm zázvoru
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky chilli pasty
* 6 lžic medu
* 4 lžíce sojové omáčky
* 4 kachní prsa s kůží
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička mletých hořčičných semínek
* 2 lžičky pepře
* 2 lžičky mletého anýzu
* 2 lžičky mletého sušeného zázvoru
* 1/4 lžičky chilli
* 1 cibule
* olivový olej

1. Na rozpáleném oleji orestujeme na malé kousky nasekaný zázvor a česnek, dokud nezměkne. Přidáme chilli pastu, meda sójovou omáčku. Necháme zchladnout.
2. Kachní prsa omyjeme, osušíme a ostrým nožem podélně nařízneme kůži do tenkých proužků. Pozor, ať neproříznete až na maso. Do prsou vetřeme část směsi koření a grilujeme asi pět minut kůží dolů. Obrátíme, potřeme omáčkou, grilujeme dalších 4–5 minut.
3. Cibuli nakrájíme na kolečka a na alobalové misce grilujeme pokapanou olejem dozlatova.
4. Hotová prsa potřeme znovu omáčkou a necháme pět minut dojít. Nakrájíme na plátky a ozdobíme ogrilovanými plátky cibule.

Hrušky s ricotta krémem

Hrušky s ricotta krémem.Pro 4 osoby

* 4 hrušky
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 kelímek ricotty
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce medu
* 4 lžíce smetany
* 100 g čokolády
* čerstvá meduňka

1. Hrušky omyjeme,rozčtvrtíme, pomažeme limetkovou šťávou, pokapeme rozpuštěným máslem nebo olejem a grilujeme tři minuty z každé strany.
2. Ricottu rozmícháme s vanilkovým cukrem, medem a smetanou.
3. Velkým ostrým nožem seřízneme z tabulky čokolády hobliny.
4. Hotové grilované hrušky ozdobíme krémem z ricotty, čokoládovými hoblinami a meduňkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte posypat hrušky skořicovým cukrem ještě před grilováním.

Cukety se špenátem a kozím sýrem

Cukety se špenátem a kozím sýrem.Pro 4 osoby

* 2 střední cukety
* 8 lžic vinného octa
* čerstvý rozmarýn
* 1 stroužek česneku
* 1 balíček čerstvých špenátových listů
* 1 konzerva cizrny
* olivový olej
* 200 g čerstvého kozího sýra

1. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky. Marinujeme čtyři hodiny ve směsi vinného octa, nasekaného rozmarýnu a utřeného česneku.
2. Špenátové listy opláchneme a osušíme. Cizrnu slijeme, propláchneme, necháme okapat.
3. Plátky cukety ogrilujeme dvě až tři minuty po každé straně.
4. Promícháme špenátové listy, cuketu a cizrnu, zakápneme olivovým olejem a posypeme rozdrobeným čerstvým kozím sýrem.

NÁŠ TIP

Hodí se jako příloha ke grilovanému masu. Vyzkoušejte marinádu ze tří lžic oleje, tří lžic citronové šťávy, dvou utřených stroužků česneku a pepře.

Grilovaná polenta s medem

Grilovaná polenta s medem.Pro 4 osoby

* 500 g instantní polenty
* olej
* med

1. Polentu připravíme podle návodu na obalu. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem.
2. Hotovou uvařenou polentu vylijeme na plech a rozetřeme ji na centimetrovou výšku. Necháme vychladnout.
3. Z vychladlé polenty vykrajujeme trojúhelníky, grilujeme je potřené olejem asi 15 minut a hotové přelijeme trochou rozehřátého medu.

NÁŠ TIP

Grilovat můžete polentu i naslano, hodí se jako příloha k masu. Potírejte ji olejem s česnekem nebo oblíbenou marinádou s bylinkami.

Kapří filety s medem

Kapří filety s medem.Pro 4 osoby

* 4 kapří filety
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce medu
* 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
* 2 lžíce oleje

1. Kapří filety omyjeme a osušíme.
2. Promícháme sójovou omáčku, med, papriku a olej. Filety vložíme do marinády a necháme je čtyři hodiny odležet v chladu.
3. Filety grilujeme asi čtyři minuty po každé straně.

NÁŠ TIP

Marinádu použijte na vykoštěné kuřecí řízky.

Houby s mozzarellou a slaninou

Houby s mozzarellou a slaninou.Pro 4 osoby

* 4 velké portobello žampiony
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř
* 200 g mozzarelly
* 8 tenkých plátků libové slaniny

1. Žampiony očistíme a odkrojíme z nich nohy, česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo utřeme. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
2. Klobouky hub dáme do alobalové grilovací misky, posypeme nebo potřeme česnekem, osolíme a opepříme, poklademe mozzarellou a plátky slaniny.
3. Misku přetáhneme alobalem a položíme na gril. Po pěti minutách grilování houby odkryjeme a necháme je grilovat dalších 5 až 7 minut.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte jiné druhy sýra – uzenou parenici či kozí.

Grilovaný tofu špíz

Grilovaný tofu špíz.Pro 4 osoby

* 1 balení bílého tofu
* 1 balení uzeného tofu
* 2 stroužky česneku
* sušené oregano
* 6 lžic oleje
* 4 menší brambory
* svazek jarní cibulky
* 2 velké červené papriky
* 1 bílá bageta

1. Bílé i uzené tofu rozkrojíme a vložíme do marinády z utřeného česneku, oregana a oleje. Necháme odležet alespoň dvě hodiny.
2. Brambory očistíme a uvaříme do měkka. Ještě teplé uvařené brambory trochu rozmáčkneme. Špejle namočíme do studené vody.
3. Cibuli omyjeme a očistíme. Opláchnutou papriku rozpůlíme, vybereme jádra a rozmáčkneme naplocho, rozkrájíme. Bagetu nakrájíme na klínky.
4. Na špejle postupně napichujeme bagetu, cibulku, papriku, tofu a bramboru. Grilujeme asi tři minuty po každé straně, případně potíráme zbylou marinádou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte marinádu z několika lžic citronové šťávy, sójové omáčky, olivového a sezamového oleje, utřeného česneku.

Grilovaný burger z cizrny

Grilovaný burger z cizrny.Pro 4 osoby

* 2 konzervy cizrny
* 1 mrkev
* 1 jarní cibulka
* 1 řapík celeru
* 1 malá červená paprika
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 vejce
* 2 lžíce strouhanky
* sůl
* 4 hamburgerové housky
* hrst rukoly
* 8 cherry rajčat
* 1 červená cibule

1. Cizrnu slijeme, necháme okapat a vidličkou rozmělníme.
2. Mrkev nastrouháme, jarní cibulku, celer a papriku nasekáme na drobné kousky. Česnek utřeme. Zeleninu a česnek vložíme do pánve na rozpálený olej a asi tři minuty restujeme.
3. Cizrnovou kaši promícháme se zeleninou, vejcem, přisypeme strouhanku a dochutíme solí. Vytvarujeme z ní karbanátky a grilujeme v alobalové misce asi čtyři minuty po každé straně.
4. Na grilu opečeme hamburgerové housky, na které navrstvíme rukolu, cizrnový burger, překrojená omytá rajčata a kolečka červené cibule.

NÁŠ TIP

Zkuste se zeleninou orestovat i jednu dvě malé houby, okořeňte mletým kmínem a trochou chilli.

Autoři:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu

VIDEO Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit...

Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Hovězí steak s paprikou a žampiony.

VIDEO Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že...


Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Husákovy manželky: první mu byla nevěrná, druhá nepřežila pád vrtulníku

Tragédie Husákových žen: obě zemřely předčasně

Poslední komunistický prezident Gustáv Husák byl chladným mužem, který nedával najevo své city. Přesto ho tragická smrt...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Superpotravina mák v hlavní roli. Upečte si bábovku, makovník či závin

Kynutá bábovka s mákem

Česká republika je makovou velmocí a mák je jednou z nejtradičnějších surovin naší kuchyně. Zkuste ho jinak než v...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...



Najdete na iDNES.cz