Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Do nového roku s odlehčeným jídelníčkem

  0:07aktualizováno  0:07
Po obžerství na sklonku roku bychom měli odlehčit jídelníček. Ale tak, aby nám chutnalo...

Tuňák s carpaciio z černé ředkve | foto: Isifa

Tuňák s carpaccio z černé ředkve

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 400–600 g pečeného nebo uzeného tuňáka v celku
* 4 menší černé ředkve nebo 2 velké
* 4–6 lžic citronové šťávy
* 8–10 lžic olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička sušeného estragonu
* několik snítek pažitky
* 1 lžička hořčičných semínek
* 1 citron k podávání

1. Pečeného vychlazeného nebo uzeného tuňáka nakrájíme na plátky. Ředkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, nejlépe na nářezovém stroji nebo struhadle na zeleninu. V misce prošleháme citronovou šťávu s olivovým olejem, osolíme, opepříme, vmícháme rozemnutý estragon a lehce nadrcené hořčičné semínko.

2. Plátky ředkve rozložíme na talíře, obložíme plátky tuňáka, přelijeme zálivkou a ozdobíme pažitkou. Podáváme s měsíčky citronu a pečivem.

TIP
Tuňáka můžete nahradit uzeným nebo marinovaným lososem nebo anglickým rostbífem. Černou ředkev bílou ředkví a do zálivky přidat místo estragonu sušený kopr či trochu jemně nastrouhaného zázvoru, vynechat hořčičné semínko a přidat hrubě drcený pepř.


Čtyři dietní přikázání

Základní pravidlo zní: Jezte! Jezte pravidelně každé tři hodiny a nakládejte si menší porce. Vynechávat jídlo je to nejhorší, co pro svoji linii můžete udělat.

Odlehčujte: Vyměňte oblíbené salámy za libovou šunku, knedlíky za rýži, ochucené jogurty za bílé, majonézu za jogurt... 

Přidejte: A to ryby, zeleninu a vodu. Ryb se u nás jí stále mnohem méně, než by bylo (pro nás) zdrávo. Navíc i ty nejtučnější nemohou kaloricky konkurovat vepřové pečínce. Ideální porce zeleniny na den je půl kila, pít bychom měli 2–3 litry neslazených tekutin. 

Hřešte: Čas od čas, tak jednou za týden, si povolte něco "navíc". Něco, po čem byste stejně prahla tak, že byste se občas neuhlídala. 

Kuřecí kebab s čekankou a rukolou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + hodina marinování + 10 minut pečení

* 400–600 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* 150 g bílého jogurtu
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání salátu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce nasekané bazalky
* sůl a mletý pepř
* 1–2 lžíce nasekaných černých oliv
* 1 hlávka červené čekanky
* 1 balíček rukoly nebo směsi listových salátů
* 1 citron k podávání

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme, opepříme a v misce promícháme s jogurtem, olivovým olejem, citronovou šťávou, bazalkou a olivami. Přikryjeme a necháme v chladu nejméně hodinu marinovat. Čekanku rozpůlíme, vyřízneme tuhý střed a listy natrháme nebo překrájíme. Rukolu nebo různé salátové listy omyjeme, necháme okapat a promícháme v míse s čekankou.

2. Naložené kousky masa napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly a pečeme na mřížce v předehřátém grilu z obou stran, celkem asi 10 minut, aby bylo maso propečené. Necháme 5 minut odležet a podáváme se salátovými listy zakapanými olivovým olejem a s měsíčky citronu.

TIP
Salát můžete připravit i pouze z červené a bílé čekanky a listy bez hořkých středů zakapat olivovým olejem a citronovou šťávou.

Rajčata plněná fetou s bazalkou

NA 8 KS

Příprava: 20 minut

* 8 menších rajčat, tvrdých
* 400 g fety
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání
* sůl a mletý pepř
* svazek bazalky

1. Fetu nadrobíme najemno, v misce promícháme s olivovým olejem a nasekanou bazalkou. Pár lístků bazalky si necháme na ozdobu. Podle chuti přisolíme, pozor na přesolení, někdy bývá sýr dost slaný, a lehce opepříme. Rajčata omyjeme, osušíme a ostrým nožem jim seřízneme vršek. Lžičkou vydlabeme semínka a vnitřek rajčat lehce osolíme.

2. Rajčatové misky naplníme sýrovou směsí a ozdobíme zbylými lístky bazalky a napůl přiklopíme seříznutými víčky. Podávejte zakápnuté trochou olivového oleje.

TIP
Fetu nahraďte sýrem cottage, lučinou nebo jiným čerstvým sýrem ochuceným různými čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou apod. Spodní část rajčat můžete trochu seříznout ostrým nožem, budou pak dobře sedět na talíři.

Minestrone italská polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 50 g slaniny
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, nakrájená
* 2 stroužky česneku
* 2 brambory
* 1 cuketa
* 2–3 řapíky celeru
* 2 rajčata
* 1 menší mrkev
* 1 l vývaru
* snítka čerstvé šalvěje a rozmarýnu
* 150 g konzervovaných fazolí nebo cizrny
* 80 g hrášku
* 100–150 g krátkých těstovin
* svazek petrželky
* 50 g parmazánu

1. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a osmahneme. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout.

2. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a hrášek a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente. Necháme přejít varem, stáhneme z ohně, podle potřeby dochutíme a podáváme posypané usekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

TIP
Zeleninu uvařte pouze na skus – al dente. Fazole můžete použít jak suché, tak předvařené nebo sterilované. Suché nezapomeňte namočit nejméně 12 hodin předem. V Itálii se tato polévka vaří na mnoho způsobů, někde do ní přidávají místo fazolí boby a také uvařenou rýži, všude ji ale připravují pořádně hustou.

Čočkový salát se sýrovými krutony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření + hodina na namočení čočky

* 350–400 g drobnozrnné čočky
* 1 červená cibule
* hrst lístků koriandru
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce balzamikového octa
* velká hrst listů čerstvého špenátu
* 1–2 červené papriky
* 12–16 plátků bagety
* 200 g tvrdého sýra
* 2 lžíce bazalkového pesta

1. Čočku propláchneme, dáme do studené vody a necháme hodinu máčet. Vodu slijeme, znovu zalijeme větším množstvím vody a vaříme asi půl hodiny na mírném ohni doměkka, pozor na převaření. Nemícháme, abychom neporušili zrnka, slijeme a necháme trochu zchladnout. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Čočku promícháme s olivovým olejem, najemno pokrájenou cibulí, koriandrem a ochutíme solí, mletým pepřem a balzamikovým octem.

2. Nakonec vmícháme polovinu nasekaných omytých špenátových listů, promícháme a vychladíme. Plátky bagety rozložíme na pečicí plech, na každý plátek položíme kousek sýra tak, aby nepřečníval, a pod grilem nebo v předehřáté troubě pečeme, dokud se sýr neroztaví.

3. Sýrové krutony ozdobíme trochou pesta a podáváme s čočkovým salátem, proužky papriky a zbylými lístky špenátu.

TIP
Vyzkoušejte červenou čočku, vaří se jen 20 minut. Na krutony použijte váš oblíbený sýr – goudu, mozzarellu, kozí, ovčí nebo camembert.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.