Do nového roku s odlehčeným jídelníčkem

  0:07
Po obžerství na sklonku roku bychom měli odlehčit jídelníček. Ale tak, aby nám chutnalo...
Tuňák s carpaciio z černé ředkve

Tuňák s carpaciio z černé ředkve | foto: Isifa

Tuňák s carpaccio z černé ředkve

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 400–600 g pečeného nebo uzeného tuňáka v celku
* 4 menší černé ředkve nebo 2 velké
* 4–6 lžic citronové šťávy
* 8–10 lžic olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička sušeného estragonu
* několik snítek pažitky
* 1 lžička hořčičných semínek
* 1 citron k podávání

1. Pečeného vychlazeného nebo uzeného tuňáka nakrájíme na plátky. Ředkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, nejlépe na nářezovém stroji nebo struhadle na zeleninu. V misce prošleháme citronovou šťávu s olivovým olejem, osolíme, opepříme, vmícháme rozemnutý estragon a lehce nadrcené hořčičné semínko.

2. Plátky ředkve rozložíme na talíře, obložíme plátky tuňáka, přelijeme zálivkou a ozdobíme pažitkou. Podáváme s měsíčky citronu a pečivem.

TIP
Tuňáka můžete nahradit uzeným nebo marinovaným lososem nebo anglickým rostbífem. Černou ředkev bílou ředkví a do zálivky přidat místo estragonu sušený kopr či trochu jemně nastrouhaného zázvoru, vynechat hořčičné semínko a přidat hrubě drcený pepř.


Čtyři dietní přikázání

Základní pravidlo zní: Jezte! Jezte pravidelně každé tři hodiny a nakládejte si menší porce. Vynechávat jídlo je to nejhorší, co pro svoji linii můžete udělat.

Odlehčujte: Vyměňte oblíbené salámy za libovou šunku, knedlíky za rýži, ochucené jogurty za bílé, majonézu za jogurt... 

Přidejte: A to ryby, zeleninu a vodu. Ryb se u nás jí stále mnohem méně, než by bylo (pro nás) zdrávo. Navíc i ty nejtučnější nemohou kaloricky konkurovat vepřové pečínce. Ideální porce zeleniny na den je půl kila, pít bychom měli 2–3 litry neslazených tekutin. 

Hřešte: Čas od čas, tak jednou za týden, si povolte něco "navíc". Něco, po čem byste stejně prahla tak, že byste se občas neuhlídala. 

Kuřecí kebab s čekankou a rukolou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + hodina marinování + 10 minut pečení

* 400–600 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* 150 g bílého jogurtu
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání salátu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce nasekané bazalky
* sůl a mletý pepř
* 1–2 lžíce nasekaných černých oliv
* 1 hlávka červené čekanky
* 1 balíček rukoly nebo směsi listových salátů
* 1 citron k podávání

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Maso osolíme, opepříme a v misce promícháme s jogurtem, olivovým olejem, citronovou šťávou, bazalkou a olivami. Přikryjeme a necháme v chladu nejméně hodinu marinovat. Čekanku rozpůlíme, vyřízneme tuhý střed a listy natrháme nebo překrájíme. Rukolu nebo různé salátové listy omyjeme, necháme okapat a promícháme v míse s čekankou.

2. Naložené kousky masa napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly a pečeme na mřížce v předehřátém grilu z obou stran, celkem asi 10 minut, aby bylo maso propečené. Necháme 5 minut odležet a podáváme se salátovými listy zakapanými olivovým olejem a s měsíčky citronu.

TIP
Salát můžete připravit i pouze z červené a bílé čekanky a listy bez hořkých středů zakapat olivovým olejem a citronovou šťávou.

Rajčata plněná fetou s bazalkou

NA 8 KS

Příprava: 20 minut

* 8 menších rajčat, tvrdých
* 400 g fety
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na zakapání
* sůl a mletý pepř
* svazek bazalky

1. Fetu nadrobíme najemno, v misce promícháme s olivovým olejem a nasekanou bazalkou. Pár lístků bazalky si necháme na ozdobu. Podle chuti přisolíme, pozor na přesolení, někdy bývá sýr dost slaný, a lehce opepříme. Rajčata omyjeme, osušíme a ostrým nožem jim seřízneme vršek. Lžičkou vydlabeme semínka a vnitřek rajčat lehce osolíme.

2. Rajčatové misky naplníme sýrovou směsí a ozdobíme zbylými lístky bazalky a napůl přiklopíme seříznutými víčky. Podávejte zakápnuté trochou olivového oleje.

TIP
Fetu nahraďte sýrem cottage, lučinou nebo jiným čerstvým sýrem ochuceným různými čerstvými bylinkami – petrželkou, pažitkou apod. Spodní část rajčat můžete trochu seříznout ostrým nožem, budou pak dobře sedět na talíři.

Minestrone italská polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 50 g slaniny
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule, nakrájená
* 2 stroužky česneku
* 2 brambory
* 1 cuketa
* 2–3 řapíky celeru
* 2 rajčata
* 1 menší mrkev
* 1 l vývaru
* snítka čerstvé šalvěje a rozmarýnu
* 150 g konzervovaných fazolí nebo cizrny
* 80 g hrášku
* 100–150 g krátkých těstovin
* svazek petrželky
* 50 g parmazánu

1. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, necháme na ní zesklovatět cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a osmahneme. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu a necháme za občasného promíchání krátce osmahnout.

2. Zalijeme vývarem, osolíme a ochutíme pepřem a bylinkami a vaříme, dokud zelenina není téměř měkká. Potom přidáme slité fazole a hrášek a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny al dente. Necháme přejít varem, stáhneme z ohně, podle potřeby dochutíme a podáváme posypané usekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

TIP
Zeleninu uvařte pouze na skus – al dente. Fazole můžete použít jak suché, tak předvařené nebo sterilované. Suché nezapomeňte namočit nejméně 12 hodin předem. V Itálii se tato polévka vaří na mnoho způsobů, někde do ní přidávají místo fazolí boby a také uvařenou rýži, všude ji ale připravují pořádně hustou.

Čočkový salát se sýrovými krutony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 30 minut vaření + hodina na namočení čočky

* 350–400 g drobnozrnné čočky
* 1 červená cibule
* hrst lístků koriandru
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 2–3 lžíce balzamikového octa
* velká hrst listů čerstvého špenátu
* 1–2 červené papriky
* 12–16 plátků bagety
* 200 g tvrdého sýra
* 2 lžíce bazalkového pesta

1. Čočku propláchneme, dáme do studené vody a necháme hodinu máčet. Vodu slijeme, znovu zalijeme větším množstvím vody a vaříme asi půl hodiny na mírném ohni doměkka, pozor na převaření. Nemícháme, abychom neporušili zrnka, slijeme a necháme trochu zchladnout. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Čočku promícháme s olivovým olejem, najemno pokrájenou cibulí, koriandrem a ochutíme solí, mletým pepřem a balzamikovým octem.

2. Nakonec vmícháme polovinu nasekaných omytých špenátových listů, promícháme a vychladíme. Plátky bagety rozložíme na pečicí plech, na každý plátek položíme kousek sýra tak, aby nepřečníval, a pod grilem nebo v předehřáté troubě pečeme, dokud se sýr neroztaví.

3. Sýrové krutony ozdobíme trochou pesta a podáváme s čočkovým salátem, proužky papriky a zbylými lístky špenátu.

TIP
Vyzkoušejte červenou čočku, vaří se jen 20 minut. Na krutony použijte váš oblíbený sýr – goudu, mozzarellu, kozí, ovčí nebo camembert.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...