Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jak nejchutněji připravit rybu? Vyhrajte za rybí recept kuchařku

  1:45aktualizováno  1:45
Dita P. se v dalším díle vydá s otcem a bratrem na ryby. Uloveného candáta pošíruje a servíruje s máslovou pěnou. Jak nejraději chystáte rybu vy? Vyhrajte za svůj recept kuchařku, která byla předlohou seriálu České televize.

Ještě než se všichni společně vydají k Berounce, tak Dita připraví svačinku. Teplá dýňová polévka se bude ve vlhkém ránu u vody hodit. Dita ji připraví v "dětské" nekořeněné variantě pro malého synovce Ondru, kterou ozvláštní alespoň přidáním zázvoru. Pro otce a bratra dochutí polévku pálivým chilli a kokosovým mlékem, které jí dodají asijský ráz.

Fotogalerie

Aby k polévce nepřikusovali suchý chleba, udělá Dita pomazánku, jak jinak než rybí. Oproti té klasické rybí pomazánce má ale překvapivou chuť, protože na ni Dita použije uzenou makrelu a dijonskou hořčici.

Ditiným příbuzným se podaří ulovit candáta a Dita je pověřena jeho přípravou, což je v rodině velká čest. Aby vynikla jemná chuť masa, vaří ho pomalu na devadesát stupňů v zeleninovém vývaru. Nakonec candáta přelije jemnou máslovou pěnou s jarní cibulkou. Na závěr si Dita připraví bylinkové máslo, kterým potře očištěné duhové pstruhy. Ty pak pomalu peče s citronem.

Pošlete svůj rybí recept a vyhrajte kuchařku

Dáváte přednost smažené rybě, nebo ji raději podáváte s omáčkou? Pošlete nám své recepty na kapra, candáta, pstruha, okouna, štiku, makrelu nebo cokoliv jiného, co plave. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 27. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku Deník Dity P. a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Alexandra Kohoutová s receptem na žitný kváskový chléb s mákem. Zaujaly nás i dýňové muffiny, rohlíky ze špaldové mouky nebo zdravé sladké housky,. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Candát s máslovou pěnou podle Dity P.

Pro 4 osoby
příprava 10 minut, vaření 40 minut

Pošírovaný candát s máslovou pěnou
  • 4 filety z candáta (150 g)
  • mořská sůl
  • 1 mrkev, očištěná a rozpůlená
  • 1 petržel, očištěná a rozpůlená
  • půlka celeru, oloupaná a na čtvrtky
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Deník Dity P.

Kuchařskou show uvidíte v pátek v 18:25 na ČT1.

Máslovo-šalotková pěna:

  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 50 ml muškátového vína
  • 250 g másla
  • 4 šalotky nebo svazek jarní cibulky, nakrájené najemno
  • lžíce vody

kolečka citronu k podávání

1. Candáta omyju, osuším a osolím. Do velkého hrnce dám vařit mrkev, petržel, celer, tymián, bobkový list, pepř a lžíci vinného octa. Osolím. Vařím na mírném ohni 20 minut.
2. Do menšího kastrůlku naliju 1 lžíci červeného vinného octa, víno a přidám šalotku. Na mírném ohni vařím, až se tekutina téměř odpaří. Sundám z plotny a dám stranou.
3. Po 20 minutách vyndám z hrnce zeleninu a vložím do jemně vroucí vody candáta a nechám ho vařit 15 minut. Mezitím dodělám máslovou pěnu.
4. Máslo rozdělím na deset kostiček. Podušenou šalotku vrátím na plotnu na mírný plamen, přidám lžíci vody a vhodím první kostku másla. Míchám, počkám, až se rozpustí, ale dám pozor, aby nezačalo vřít. Postupně po jedné přidávám i další kostičky másla.
5. Candáta vyndám z vývaru drátěnou naběračkou na ohřátou mísu. Servíruju ho na horkém talíři, přelitého máslovo-šalotkovou pěnou, jako příloha je nejlepší bramborová kaše.

Tip: Tento výborný recept používám i na jiné ryby. Výborný je na štiku, která je spíš suchá než tučná. Vyzkoušela jsem ho i na bílé mořské ryby, a neměl chybu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...



Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...

Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

Škvarkoví šneci

Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Arome.cz Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz