Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dejte si „jemnost a cit v kuličkách“ od Lenky Požárové

  0:47aktualizováno  0:47
Recepty "zapálené kuchařky" Lenky Požárové jsou netradiční. Vyzkoušejte třeba její lehký letní salát nebo borůvkovou citronádu...

Jemnost a cit v kuličkách - Recept na salát Lenky Požárové | foto: Archiv L. Požárové - Radka Kamenická

Jemnost a cit v kuličkách

(cvrnk cvrnk)

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min  

400 g ledového salátu (1 ks)
1 plechovka sterilované cizrny (250 g)
2 balení cottage cheese
2 lžičky kari pasty
sůl
rostlinný olej
pažitka na ozdobu

1. Hlávku ledového salátu rozpulte, každou nakrájejte na pruhy a pak znovu příčně (jako cibuli), abyste získali čtverečky. Salát smíchejte se scezenou cizrnou a trochou oleje.

2. Cottage smíchejte s kari pastou a směs vmíchejte zlehka do salátu. Dle chuti osolte.

3. Ozdobte snítkami nebo sekanou pažitkou.

Tip: Kari pasta mi přijde chuťově výraznější, ale pokud ji nemáte, nahraďte ji kari kořením.

Story: Pořád jsem snila o tom, že budu mít jednou na fotce rozkvetlou pažitku. Jenže v obchodech ji s květem neseženete a zahrádku nemám. Navíc si mezi sebou mé květináče na oknech špitají, že je nestíhám zalívat pravidelně, a tak mi v nich osazenstvo většinou uhyne žalem z nedostatku vláhy. Před salátovým focením jsme se mihli v Brně a u Michalových rodičů jsem na zahrádce udělala pořádnou pažitkovou žeň. Pažitka sice nekvetla, ale měla pupeny. Jenže ty mně pak ne a ne ve vázičce za oknem rozkvést. Přiznám se, že jsem do pupenu nakonec vnikla násilně, protože jsem už čekat nemohla. Vypadá to, že se na mě květ nezlobil, že byl nakonec rád, že mohl rozkvést do krásy….

Recept použit z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si salát"

Borůvková citronáda

(test pracích prášků)

PRO 4 OSOBY

Porce = 300 ml

400 g ledu
300 g borůvek (i mražených)
200 ml jablečného džusu
200 ml citronové šťávy (asi ze 4 citronů)
4 lžíce hroznového cukru

1. Rozmixujte borůvky (pár jich předem odložte na ozdobu), citrónovou šťávu, cukr a jablečný džus.

2. Sklenice naplňte ledem a zalijte borůvkovou směsí. Ozdobte zbylými borůvkami (mražené rozmrazte) a podávejte se slámkou.

3. V tomto případě je dobré, aby rozpouštějící se led nápoj zředil.

Tip: Kromě borůvek zkuste použít i směs lesního ovoce (maliny, ostružiny, jahody).

Recept použit z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si pitíčka"

Autor:






Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.