Pizza nejen pro vegetariány
Ingredience na 3-4 porce:
- 1/2 lžičky krupicového cukru
- 21 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 5 lžic olivového oleje + na potření zeleniny
- 250 - 300 ml vlažné vody
- 1 střední cuketa
- 1 menší lilek
- 200 g mozzarelly
- rajčatové sugo
- 1 lžíce sušeného oregana
- sůl a pepř
- feferonky nebo kozí rohy (nemusí být)
Pracovní postup:
- Do hrnečku nasypeme a rozdrobíme droždí a přilijeme trochu vlažné vody. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, olivový olej a vzešlý kvásek. Potom po částech přiléváme vlažnou vodu a hněteme těsto tak, aby se spojilo. Pak ho ještě na pomoučeném válu zpracováváme rukama tak dlouho, až přestane lepit a bude krásně lesklé.
- Těsto vložíme do moukou vysypané mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme v teple kynout hodinu až dvě.
- Mezitím si cukety a lilky nakrájíme na tenčí plátky, které potřeme olejem a ogrilujeme dozlatova. Dáme je stranou a lehce posolíme.
- Sugo si smícháme se solí, pepřem a oreganem.
- Mozzarellu nakrájíme na plátky.
- Troubu předehřejeme na 250 °C.
- Vykynuté těsto rozdělíme na tři nebo čtyři části a každou postupně na pomoučeném válu vyválíme a roztáhneme rukama do požadovaného tvaru.
- Přeneseme ho na pečicí papír, potřeme sugem, poklademe grilovanou zeleninou a mozzarellou a pečeme (ideálně na předehřátém plechu) tak, aby byla na povrchu křupavá a uvnitř vláčná.
- Před podáváním můžeme ozdobit feferonkami nebo kozími rohy.
Tip: Místo klasické mozzarelly zkuste použít fetu nebo kozí sýr.