Suroviny:
300 g hrubé mouky
cca 200 g celozrnné pšeničné mouky hladké
40 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 g másla nakrájeného na kostky
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
strouhaná citronová kůra
1 vejce
1 dl mléka
strouhaná jablka (dala jsem jich 8)
skořice
cukr dle chuti
citronová šťáva
škrob (kukuřičný nebo bramborový, příp. vanilkový pudinkový prášek)
Postup:
Vypracujeme těsto, podle potřeby můžeme dosypat mouku. Těsto se nemusí nechávat odležet, odkrojíme cca 1/4 až 1/3 těsta a zbytek hned po vypracování ho vyválíme přímo na papíru na pečení. Oloupaná jablka nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou a smícháme s cukem (moc ho není potřeba, jablka jsou většinou sladká dost), skořicí (tou nešetřit) a škrobem (ten nám během pečení jablka krásně zahustí), můžeme přidat i rozinky (klidně předem naložená v rumu). Takto připravená jablka navrstvíme na vyválené těsto. Ze zbytku odloženého těsta rozválíme placku, kterou rádýlkým nakrájíme na proužky. Rozložíme je do mřížek najablka a koláč dáme péci do předehřáté trouby.