Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Dýňové muffiny

  16:46aktualizováno  16:46

Dýňové muffiny | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 2 hodiny
Počet porcí: 12 kousků

  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/3 až 1/2 šálku hnědého cukru (bílý má méně chuti, ale lze)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky zázvoru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky prášku do pečiva nebo sody
  • 1 vejce
  • 4 lžíce másla pokrájeného na kousky
  • 1/2 šálku smetany 12%
  • 1 šálek pyré z muškátové dýně
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 lžičky vanilkové esence

    Na polevu:

  • 120 g moučkovéhu cukru
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 - 3 lžíce horké vody

1. Na sladké koláče se hodí sladší dýně, nejlépe nějaká muškátová odrůda. Nejprve si připravíme pečené dýňové pyré, je chutnější než uvařené. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Omytou dýni rozkrojíme na půlky a vydlabeme. Podle velikosti ještě překrájíme, menší kusy budou dříve pečené.
2. Dýni rozložíme na suchý plech a dáme péci. Trvá to kolem 3/4 hodiny, špičky trochu zhnědnou, dužina musí být celá měkká. Po částečném vychladnutí z dýně lehce odstraníme slupku a dužinu rozmixujeme např. tyčovým mixérem. Dýni můžeme upéci i den předem.
3. Do větší mísy si připravíme najednou ostatní suroviny a smícháme, přidáme dýňové pyré a spojíme. Naplníme muffinovou formu s papírovými košíčky (12 ks) a dáme péci. Můžeme použít i formu na chlebíček nebo menší věnec, vždy vymazanou a vysypanou moukou.
4. Upečené těsto se nelepí na zabodnutou špejli nebo nůž a je žlutooranžové. Navrch můžeme polít ledovou polevou z moučkového cukru, citrónu a horké vody: dáme jí nejprve méně, a když ani po pilném tření není dost tekutá, přidáme další lžíci. Musí se míchat, dokud se krystalky cukru nerozpustí, jinak špatně tuhne.

TIP: Dýně jsou dostupnější až poslední roky, dokonce se prodávají v super-hypermarketech. Vydrží i v teple celou zimu. Posledních několik let se zajímám i o recepty na ně. Tenhle jsem si přizpůsobila a zjednodušila podle blogu Pioneer Women. Dýňové muffiny použitým kořením připomínají perník, ale neměly by být tak výrazné. Dýně v těstě mi připadá chutnější než v náplni tradičních amerických koláčů. Naslano vede dýňová polévka a dýně pečená s další zimní zeleninou jako příloha.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.