Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče

  13:21
Dvě vláčné čokoládové vrstvy, hotová zmrzlina a pár křupavých ozdob, to je lahodné a stylové osvěžení pro vás i vaše přátele. Neodoláte!

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče | foto: Apetit

NA 12 SENDVIČŮ

Příprava: 25 minut + 10-12 minut pečení + chlazení alespoň 4 hodiny

* 210 g hladké mouky
* 50 g holandského kakaa
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1/4 lžičky soli
* 110 g másla, změklého
* 170 g krupicového cukru
* 1/2 sáčku vanilinového cukru nebo
* 1 lžíci cukru s pravou vanilkou
* 210 ml studeného mléka

Obměny těsta
* Peprmintové
Přidejte pár kapek mátové esence.

* Pomerančové
Do těsta přidejte pár kapek pomerančové esence.

* Kávové
Do těsta spolu s vanilkovým cukrem přidejte 1 lžíci rozpustné kávy.

* Kořeněné
Přidejte 1/2 lžičky mletého zázvoru, skořice nebo hřebíčku.

1. Upečte těsto
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45 x 32 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír pokryl i delší stěny. Mouku, kakao, sodu, vanilkový cukr a sůl spolu prosijte do mísy a promíchejte. V jiné míse zpěňte hodně změklé máslo s cukrem. Třete přibližně tři minuty, přidejte mléko, utřete dohromady a pak spojte se sypkou směsí.

Na papír na plechu přeneste těsto; dobře to jde naběračkou. Papír přidržte a směs rozetřete co nejvíc do rovna (výborně vám poslouží plochá obracečka nebo špachtle). Plech můžete i otáčet. Kus pečicího papíru stejné velikosti jako rozetřené těsto trochu potřete olejem a položte naolejovanou stranou na těsto. Vyrovnejte válečkem a pak papír sejměte. Pečte deset až dvanáct minut; poté otestujte špejlí. Vpíchněte ji do těsta: pokud na ní ulpí mírně vlhké drobečky, nechte těsto už jen vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Naplňte sendviče a zamrazte
Zatímco plát těsta chladne, na čistý plech položte křížem přes sebe dva velké kusy potravinové fólie. Vychladlé těsto uvolněte nožem a překlopte na prkénko. Stáhněte pečicí papír a rozkrojte základ sendviče napříč přesně na polovinu. Jednu půlku dejte horní stranou dolů na fólii (třeba pomocí široké špachtle).

Zmrzlinu (budete potřebovat asi 700 ml) vyndejte z ledničky a nakrájejte na plátky. Šikovné je celý kelímek rozstřihnout a zmrzlinu vyklopit na prkénko. (Zmrzlina musí být hodně studená; pokud je to nutné, nechte ji nakrájenou na talířku znovu zmrazit.) Kousky zmrzliny vedle sebe klaďte tak, aby vznikly minimální mezery.

Teď zmrzlinu pokud možno jemně, ale rovnoměrně rozetřete špachtlí, nejlépe gumovou. Anebo na studenou hmotu položte fólii a roztlačte zmrzlinu rukama. Před dalším krokem fólii samozřejmě odstraňte.

Přikryjte zmrzlinu druhým plátem těsta a přimáčkněte tak, aby se rovnoměrně rozprostřela. Celé dílo obalte fólií a i s plechem dejte aspoň na čtyři hodiny do mrazáku a nechte ho tam až dva dny. V téhle chvíli už máte postaráno o skvělý domácí dezert!

3. Nakrájejte a ozdobte sendviče
Vyjměte plech z mrazáku a naplněný plát těsta přeneste na prkénko. Na uvolněný plech položte novou fólii a z dezertu sejměte horní vrstvu fólie (spodní můžete ponechat).

Pracujte rychle; bude se vám hodit pravítko a ostrý nůž. Na povrchu naznačte kostky: mělo by jich být dvanáct, tři na kratší a čtyři na delší straně. Krájejte rychle a nůž mezi jednotlivými řezy otírejte. Pokud máte v kuchyni teplo, dejte hotové sendviče i s plechem znovu do mrazáku. Můžete také nakrájet vždycky jen jeden pruh a zbytek zatím nechat v mrazáku.

Drcené přísady dejte do mělké misky a přitiskněte na ně dvě nebo všechny strany sendviče, aby se kokos, ořechy apod. hezky zabořily do zmrzliny. Sendviče pak dejte na plechu znovu zmrazit (nebo je obalujte po jednom a zbylé mějte v mrazáku). Potom je sejměte z plechu, jednotlivě zabalte a uložte zpátky. V mrazáku vydrží asi čtrnáct dní.

Vtipně ozdobeno
Půvab sendvičů spočívá i v tom, že je můžete obměňovat díky různým druhům zmrzliny. Zajímavých nuancí dosáhnete, když dezert obalíte v drcených křupavých přísadách. Tady je pár tipů:

* ovocné bonbony (např. Bon Pari: zabalte je do utěrky a nadrťte válečkem nebo paličkou na maso);
* jemně nasekaná nebo nastrouhaná čokoláda;
* kandované ovoce (ananas, meruňky, zázvor);
* strouhaný kokos;
* drcené ořechy nebo mandle;
* drcené sušenky (Derby, Esíčka, sněhové pusinky apod.);
* hotové cukrové zdobení

Tip
Naprostých labužnických výšin dosáhnete, pokud ke zmrzlině přidáte ještě trochu ovoce. Nejlepší jsou jahody, borůvky, maliny. Krátce je prohřejte s trochou cukru a vychladlé zatřete do zmrzliny. Pokud vám cukrové ovoce zbude, přelijte jím celý sendvič.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Zmrzlina s melounem a likéremZmrzlina s melounem a likérem
            Citronový sorbetCitronový sorbet
            Sušenková zmrzlina s moka omáčkouSušenková zmrzlina s moka omáčkou

           

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...