Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče

  13:21aktualizováno  13:21
Dvě vláčné čokoládové vrstvy, hotová zmrzlina a pár křupavých ozdob, to je lahodné a stylové osvěžení pro vás i vaše přátele. Neodoláte!

Čokoládový plát na zmrzlinové sendviče | foto: Apetit

NA 12 SENDVIČŮ

Příprava: 25 minut + 10-12 minut pečení + chlazení alespoň 4 hodiny

* 210 g hladké mouky
* 50 g holandského kakaa
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1/4 lžičky soli
* 110 g másla, změklého
* 170 g krupicového cukru
* 1/2 sáčku vanilinového cukru nebo
* 1 lžíci cukru s pravou vanilkou
* 210 ml studeného mléka

Obměny těsta
* Peprmintové
Přidejte pár kapek mátové esence.

* Pomerančové
Do těsta přidejte pár kapek pomerančové esence.

* Kávové
Do těsta spolu s vanilkovým cukrem přidejte 1 lžíci rozpustné kávy.

* Kořeněné
Přidejte 1/2 lžičky mletého zázvoru, skořice nebo hřebíčku.

1. Upečte těsto
Mřížku v troubě dejte na střední pozici. Troubu předehřejte na 220 ˚C, horkovzdušnou na 200 ˚C. Plech s vyšším okrajem o rozměrech cca 45 x 32 cm vyložte pečicím papírem tak, aby papír pokryl i delší stěny. Mouku, kakao, sodu, vanilkový cukr a sůl spolu prosijte do mísy a promíchejte. V jiné míse zpěňte hodně změklé máslo s cukrem. Třete přibližně tři minuty, přidejte mléko, utřete dohromady a pak spojte se sypkou směsí.

Na papír na plechu přeneste těsto; dobře to jde naběračkou. Papír přidržte a směs rozetřete co nejvíc do rovna (výborně vám poslouží plochá obracečka nebo špachtle). Plech můžete i otáčet. Kus pečicího papíru stejné velikosti jako rozetřené těsto trochu potřete olejem a položte naolejovanou stranou na těsto. Vyrovnejte válečkem a pak papír sejměte. Pečte deset až dvanáct minut; poté otestujte špejlí. Vpíchněte ji do těsta: pokud na ní ulpí mírně vlhké drobečky, nechte těsto už jen vychladnout na pokojovou teplotu.

2. Naplňte sendviče a zamrazte
Zatímco plát těsta chladne, na čistý plech položte křížem přes sebe dva velké kusy potravinové fólie. Vychladlé těsto uvolněte nožem a překlopte na prkénko. Stáhněte pečicí papír a rozkrojte základ sendviče napříč přesně na polovinu. Jednu půlku dejte horní stranou dolů na fólii (třeba pomocí široké špachtle).

Zmrzlinu (budete potřebovat asi 700 ml) vyndejte z ledničky a nakrájejte na plátky. Šikovné je celý kelímek rozstřihnout a zmrzlinu vyklopit na prkénko. (Zmrzlina musí být hodně studená; pokud je to nutné, nechte ji nakrájenou na talířku znovu zmrazit.) Kousky zmrzliny vedle sebe klaďte tak, aby vznikly minimální mezery.

Teď zmrzlinu pokud možno jemně, ale rovnoměrně rozetřete špachtlí, nejlépe gumovou. Anebo na studenou hmotu položte fólii a roztlačte zmrzlinu rukama. Před dalším krokem fólii samozřejmě odstraňte.

Přikryjte zmrzlinu druhým plátem těsta a přimáčkněte tak, aby se rovnoměrně rozprostřela. Celé dílo obalte fólií a i s plechem dejte aspoň na čtyři hodiny do mrazáku a nechte ho tam až dva dny. V téhle chvíli už máte postaráno o skvělý domácí dezert!

3. Nakrájejte a ozdobte sendviče
Vyjměte plech z mrazáku a naplněný plát těsta přeneste na prkénko. Na uvolněný plech položte novou fólii a z dezertu sejměte horní vrstvu fólie (spodní můžete ponechat).

Pracujte rychle; bude se vám hodit pravítko a ostrý nůž. Na povrchu naznačte kostky: mělo by jich být dvanáct, tři na kratší a čtyři na delší straně. Krájejte rychle a nůž mezi jednotlivými řezy otírejte. Pokud máte v kuchyni teplo, dejte hotové sendviče i s plechem znovu do mrazáku. Můžete také nakrájet vždycky jen jeden pruh a zbytek zatím nechat v mrazáku.

Drcené přísady dejte do mělké misky a přitiskněte na ně dvě nebo všechny strany sendviče, aby se kokos, ořechy apod. hezky zabořily do zmrzliny. Sendviče pak dejte na plechu znovu zmrazit (nebo je obalujte po jednom a zbylé mějte v mrazáku). Potom je sejměte z plechu, jednotlivě zabalte a uložte zpátky. V mrazáku vydrží asi čtrnáct dní.

Vtipně ozdobeno
Půvab sendvičů spočívá i v tom, že je můžete obměňovat díky různým druhům zmrzliny. Zajímavých nuancí dosáhnete, když dezert obalíte v drcených křupavých přísadách. Tady je pár tipů:

* ovocné bonbony (např. Bon Pari: zabalte je do utěrky a nadrťte válečkem nebo paličkou na maso);
* jemně nasekaná nebo nastrouhaná čokoláda;
* kandované ovoce (ananas, meruňky, zázvor);
* strouhaný kokos;
* drcené ořechy nebo mandle;
* drcené sušenky (Derby, Esíčka, sněhové pusinky apod.);
* hotové cukrové zdobení

Tip
Naprostých labužnických výšin dosáhnete, pokud ke zmrzlině přidáte ještě trochu ovoce. Nejlepší jsou jahody, borůvky, maliny. Krátce je prohřejte s trochou cukru a vychladlé zatřete do zmrzliny. Pokud vám cukrové ovoce zbude, přelijte jím celý sendvič.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Zmrzlina s melounem a likéremZmrzlina s melounem a likérem
            Citronový sorbetCitronový sorbet
            Sušenková zmrzlina s moka omáčkouSušenková zmrzlina s moka omáčkou

           

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťový krém nebo sérum?
Pleťový krém nebo sérum?

Začátky v péči o pleť mohou být složité. O to více, nemáte-li v nabídce spousty kosmetických značek přehled a nevíte, ja... celý článek

Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?
Rodičovská v životopisu: Patří tam, nebo ne?

Sehnat práci s dítětem se dá, jen se na to musí správně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.