Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chroupejte ořechy, jsou výborné na nervy i pro krásu

  1:12aktualizováno  1:12
V zimě většina z nás pociťuje zvýšenou únavu a kolísající náladu. Ale máme pro vás skvělý tip, jak dobít energii a vrátit elán do života. Vyzkoušejte sníst hrst oříšků denně a hned se budete cítit lépe. A kromě toho uděláte něco pro své zdraví a dokonce i pro krásu. Oříšky výborně chutnají a mají hodně blahodárných účinků.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Je vědecky prokázáno, že oříšky dokážou pozitivně ovlivnit naši náladu a navodit příjemné pocity. Vyzkoušejte to. Cítíte se unaveni a nejradši byste zalezli do postele a vylezli až na jaře? Tak si dejte pár oříšků a brzy pocítíte vracející se energii.

Samozřejmě jich nemůžete sníst moc, abyste pak neměli problémy se zažíváním. Hrstka oříšků denně je optimální. Převážně po ránu, kdy si je můžete přidat do jogurtu nebo müsli. Večer je také můžete mlsat místo nezdravých chipsů nebo tyčinek.

"Živiny obsažené v ořechu působí pozitivně na lidskou psychiku, vytváří pocit spokojenosti a kromě toho je konzumace ořechů skvělá i pro krásu. Minerály v nich obsažené podporují lesklé vlasy, vypnutou pokožku a pevné nehty," říká výživová poradkyně Eva Červenková.

Oříšky navíc obsahují spoustu zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny E a B, hořčík, měď, bílkoviny a zdravé tuky. A právě ty "správné" tuky jsou velice důležité pro celkovou psychickou i fyzickou kondici, protože pomáhají vyvážit produkci hormonů a rovnováhu v těle. Mají rovněž pozitivní vliv na srdeční činnost, nervovou soustavu a působí preventivně proti křečím.

"Ořechy jsou rychlým zdrojem energie, která se neukládá na tuky. Blahodárně působí na regeneraci po psychické i fyzické zátěži," dodává Eva Červenková.

Nejoblíbenější druhy oříšků

Vlašské ořechy
Plody ořešáku jsou velmi populární především před blížícími se Vánoci, kdy jsou takřka nepostradatelné při pečení cukroví. Ale chutnají výborně i samotné. Obsahují kolem 70 % tuků a zdravé nenasycené mastné kyseliny, převážně omega-3-mastnou kyselinu. Ta pozitivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob. Ale pozor na množství, které sníte. Spolu s para ořechy mají vlašáky nejvyšší obsah kalorií.

Lískové oříšky
U nás tolik populární lískové keře jsou tradičně spojovány s plodností a také s moudrostí. Lískové oříšky obsahují kolem 60 % tuků. Pomáhají rozpouštět ledvinové kameny a jsou vhodné pro celkové posílení organismu a při nervových chorobách. Pokud jste v poslední době ve velkém pracovním nebo rodinném vypětí, lískové oříšky by vám měly pomoci se uvolnit a zbavit napětí.

Burské ořechy
Buráky neboli arašídy pocházejí z podzemnice olejné, která je velmi ceněna především v Jižní Americe. Buráky bývají spolu s ovocem a sladkostmi oblíbeným dárkem k Mikuláši. Obsahují velké množství bioaktivní látky s názvem resveratrol. Ten působí jako prevence proti stárnutí, zlepšuje výkon organismu a celkovou vytrvalost. Používá se při léčbě neuróz a proti depresím. Navíc se traduje, že loupání buráků prý uklidňuje.

Ilustrační fotografie

Kešu ořechy
Obsahují hodně vitamínu B, který pomáhá k lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Kešu oříšky jsou bohaté na stopové prvky, které podporují růst buněk. Zajímavé je, že se podílí i na tvorbě spermatu. Pokud plánujete otěhotnět, určitě doporučte partnerovi zahrnout do svého jídelníčku i kešu oříšky.

Para ořechy
Výživné plody s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin jsou výborné pro krásnou pleť bez vrásek. Navíc para ořechy pomáhají zlepšovat paměť a soustředění. Jejich konzumace se doporučuje při velkém psychickém vyčerpání. Takže jestli vás čeká důležitá porada, dejte si před ní několik para ořechů. Uklidní vás.

Pistáciové oříšky
Vědci z bostonské univerzity zjistili, že pistácie obsahují látku zvanou fytosterol, která má preventivní účinek proti různým nemocem. Dokonce jsou využívány v protirakovinné dietě. Oříšky jsou velmi syté, ale protože výborně chutnají, jen těžko se nedojedený pytlíček odkládá.

Dalšími oblíbenými odrůdami hojně využívanými i v české kuchyni jsou třeba ořechy kokosové, kolové, maledivské, pekanové, makadamské nebo piniové.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.