Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem
Ingredience na 4 porce:
- 1 svazek bílého chřestu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- vrchovatá hrst listů baby špenátu
- restované piniové oříšky na ozdobu
Pracovní postup:
- Nejdříve z chřestu odstraníme dřevitější konce. Možná jste slyšeli, že se mají uříznout nožem, ale lepší je odlomit je zhruba ve dvou třetinách chřestové paličky. Potom chřest oloupeme, dobře to půjde škrabkou na brambory, a to tak, že odstraníme všechna tuhá vlákna. Nakrájíme ho na kratší kousky a dáme stranou.
- V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený chřest a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni probublávat asi 20 minut.
- Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem společně se smetanou ke šlehání. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
- Na pánvičce necháme rozpustit máslo a necháme na něm zavadnout lístky špenátu.
- Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme špenátem a restovanými piniovými oříšky.
Tip: Při vaření můžete do polévky přilít deci bílého suchého vína, bude mít výraznější chuť.