Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

aktualizováno 
Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k obědu nebo k večeři báječnou chřestovou specialitu. Není to žádná věda a chřest je navíc nejen lahodný, ale také prospívá našemu zdraví. A využijete ho i při jarní grilovačce.
Část 1/3
Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • vrchovatá hrst listů baby špenátu
  • restované piniové oříšky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve z chřestu odstraníme dřevitější konce. Možná jste slyšeli, že se mají uříznout nožem, ale lepší je odlomit je zhruba ve dvou třetinách chřestové paličky. Potom chřest oloupeme, dobře to půjde škrabkou na brambory, a to tak, že odstraníme všechna tuhá vlákna. Nakrájíme ho na kratší kousky a dáme stranou.
  2. V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený chřest a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni probublávat asi 20 minut.
  3. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem společně se smetanou ke šlehání. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Na pánvičce necháme rozpustit máslo a necháme na něm zavadnout lístky špenátu. 
  5. Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme špenátem a restovanými piniovými oříšky.

Tip: Při vaření můžete do polévky přilít deci bílého suchého vína, bude mít výraznější chuť.

Autor: pro iDNES.cz


Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

Křupavé crostini s grilovaným lilkem, rajčaty, mozzarelou a ančovičkami. A...

VIDEO Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu....


Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz