Rostlina zvaná povijnice batátová vlastně ani není příbuznou našich starých známých brambor, ale stejně jako ony pochází ze střední Ameriky, zejména Mexického poloostrova Yucatán a ústí Orinoka ve Venezuele.
Na rozdíl od brambor mají batáty asi o polovinu vyšší energetickou hodnotu, téměř čtvrtinu jejich složení tvoří sacharidy. Obsahují také vitamin C, který zlepšuje imunitu, vitamin B6, jenž je vynikající prevencí nemocí srdce, ale také pomáhá tělu bojovat s neklidem i depresemi.
Oranžová barva batátů je také příslibem, že obsahují vyšší množství betakarotenu, jenž je skvělým antioxidantem i prevencí rakoviny. Zajímat by vás měla i přítomnost draslíku v batátových hlízách, protože i on chrání kardiovaskulární systém a napomáhá snížení vysokého krevního tlaku.
Pokud nevíte, co s batáty v kuchyni, zkuste je ze začátku použít v receptech, kde běžně používáte brambory. A když vás smažené placky, kaše nebo hranolky z batátů omrzí, zkuste se trochu odvázat. Zajímavé recepty s příchutí dálek najdete na následujících stránkách.