Chřest pěstovali už staří Egypťané a Římané. Údajně byl oblíbenou pochoutkou i známého římského gurmána Lukula.
Chřest a zdraví
|
V Evropě se více rozšířil až v 15. století, kdy jej začali pěstovat francouzští mniši. Za zmínku ale stojí, že je původně však zaujal nikoli jako zelenina, nýbrž jako léčivá rostlina.
Chřestové plantáže měl na svém honosném zámku ve Versailles také Ludvík XIV., jenž se spolu s markýzou de Pompadour, která si tuto dietní zeleninu rovněž oblíbila, přičinil o to, že se chřest stal vyloženě módní potravinou.
U nás se chřest v minulosti tradičně pěstoval zejména na Moravě, ve válečných dobách a za socialismu však byl nahrazen výživnějšími a "praktičtějšími" plodinami, které navíc nebyly tak náročné na skladování.
Šparglová sezóna
Obliba chřestu zejména v západní Evropě rok od roku stoupá a takzvanou chřestovou čili šparglovou sezonu si užívají ve velkém zejména naši sousedé v Německu a Rakousku. I u nás ale dochází v posledních letech přímo k jeho zmrtvýchvstání, o čemž svědčí nejen to, že se z nóbl restaurací volně přesunul do běžné české kuchyně, ale také mnoho akcí a oslav s touto delikátní zeleninou přímo spjatých.
Slavnostní chřestový salát
Chřest nakrájíme na kolečka, zeleninu a ovoce očistíme a nakrájíme na proužky. Jogurt smícháme s majonézou a osolíme. Bazalku opereme, posekáme nadrobno a vmícháme do zeleniny. V míse smícháme chřest se zeleninou a ovocem, přelijeme ochucenou majonézou. (Zdroj: Albert prodejny) |
Zatímco ještě nedávno jste mohli koupit chřest nejspíš v supermarketu, kam byl dovezen odkudsi z ciziny, dnes ho můžete pořídit třeba na farmářských trzích nebo přímo na farmách, kde se pěstuje.
Připravte si slavnostní salát
Saláty z chřestu jsou vynikající přílohou k masitým hlavním jídlům, můžeme je však servírovat i samostatně jako lehký oběd nebo večeři.
Základní zpracování chřestu: Před zpracováním nezapomeneme chřest oloupat. 500g chřestu vaříme v jednom litru vody s 1 lžičkou soli a kostkou cukru, můžeme také přidat lžičku másla. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, zelený jen 8 minut.
Kam za chřestem
Pokud budete mít čas, zajeďte se podívat na 17. Slavnosti chřestu, které proběhnou od 20. do 21. května 2011 v Ivančicích. Slibují totiž nejen potěšení pro vaše chuťové buňky, ale také bohatý doprovodný program s muzikou, tancem, mažoretkami, filmy nebo kuchařskými show. Podrobný program najdete na Slavnostichrestu.cz.
Speciální nabídky připravuje v této době pro své návštěvníky také mnoho restaurací po celé republice. Například vyhlášená francouzská brasserie La Gare v centru Prahy nabízí od poloviny dubna v rámci chřestového menu lahůdky jako chřest se smetanovými houbami, chřest po Polsku, chřest s lanýžovým krémem, chřest s holandskou omáčkou nebo chřest s telecím brzlíkem.