Alkohol spouští tvorbu nebezpečných volných radikálů

- Vypití tří sklenic piva za jednu hodinu spouští v lidském těle proces, který může vést k mozkové mrtvici, ochoření srdce nebo cirhóze jater, soudí američtí badatelé ve studii, již uveřejnili v nejnovějším vydání odborného časopisu Journal of Clinical Investigation. Přestože se tvrdí, že umírněné požívání alkoholu prospívá kardiovaskulárnímu systému, badatelé z Pennsylvánské univerzity se domnívají, že i při běžné konzumaci alkoholických nápojů ve společnosti vznikají v těle tzv. volné radikály, které jsou příčinou zdravotních obtíží.

Podle autorů studie stačí, aby žena o hmotnosti 70 kilogramů vypila za hodinu tři sklenice piva a muž o deset kilogramů těžší sklenice čtyři. Volné radikály jsou molekuly či atomy s volným elektronem, které snadno reagují s jinými molekulami, a jsou považovány za příčinu řady chorob.

"Tento objev ukazuje, že požívání alkoholu spouští mechanismus, který je součástí mnoha chorob, včetně chorob kardiovaskulárního systému a jater," zdůraznil doktor Garret Fitzgerald, který je hlavní autor studie.

Doktorka Emma Maegherová vyslovila domněnku, že okysličování způsobované volnými radikály "se nezastavuje vzápětí poté, co konzumace alkoholu skončí".

"Zdá se, že omezený účinek na játra spojený s alkoholem zůstává" ještě dlouho po konzumaci, poznamenala s tím, že "zvýšená míra činnosti volných radikálů byla zaznamenaná u osob, které se léčí kvůli jaterním chorobám způsobeným alkoholem, ještě dva týdny poté, co přestaly pít".