Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

  0:03
Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek nebo rajčata dokonale nasytí. Kdo jinak nedá, může přikusovat bagetu. Zapíjejte ledovým čajem, vodou s citronem nebo sklenkou stolního vína.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra | foto: Profimedia.cz

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky

Ingredience pro 4 osoby:

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky
  • 2 velké lilky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého masa (vepřové a hovězí na půl)
  • 1-2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • několik větviček cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, osušíme a přepůlíme podélně. Vykrojíme většinu dužiny, trochu necháme u slupky, aby nám „lodičky“ dobře držely. Dužinu nakrájíme na jemno, osolíme a necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném olivovém oleji je orestujeme, pak přidáme maso a za stálého míchání ještě chvíli opékáme.
  3. Přidáme nakrájenou a vymačkanou dužinu z lilku, provensálské koření a rajský protlak. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a asi 10 minut dusíme na mírném plameni.
  4. Pekáček nebo menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem. Rozložíme do něj vydlabané lilky a naplníme je masovou směsí.
  5. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 170 °C. Asi deset minut před dokončením položíme na dno pekáčku větvičky cherry rajčátek a dopečeme. V této chvíli můžeme také posypat „lodičky“ strouhaným sýrem, stačí jím ale posypat porce těsně před podáváním.

Tip: Kdo má rád pikantní chuť, může do náplně přidat dvě lžíce ostrého kečupu nebo barbecue omáčky. Ještě lepší je ale nakrájet do ní dvě tři chilli papričky.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra

Ingredience na 4 porce:

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
  • 8 barevných paprik
  • 1 velká cibule
  • 250 g balkánského sýra
  • 100 g tvrdého sýra holandského typu
  • 2 vejce
  • svazek pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Papriky omyjeme, vykrojíme vrchní části se stopkou a vyjmeme jádřince. Pokud nemáme kulaté papriky, můžeme ty dlouhé podélně naříznout svrchu, budou se pak lépe plnit.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Balkánský i holandský sýr nastrouháme a smícháme s rozšlehanými vajíčky, solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Touto směsí naplníme papriky.
  3. Pekáček vymažeme olivovým olejem, rozložíme do něj naplněné papriky a ještě lehce zvenku potřeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 30 minut. Podáváme teplé i studené.

Tip: Papriky zkuste v pekáčku přelít rajčatovou passatou nebo obložit nakrájenými rajčaty. V tom případě při pečení průběžně přelévejte výpekem. Můžete i lehce podlít teplou vodou.

Rajčata se sardinkovou náplní

Ingredience na 4 porce:

Rajčata se sardinkovou náplní
  • 4 velká rajčata i se stopkou
  • 1 cibule
  • 100 g lučiny
  • 200 g sardinek v oleji
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a odřízneme jim vrchní část, něco jako pokličku. Vydlabeme měkkou část se semínky a dáme stranou (využijeme v kuchyni třeba na přelití zapečených paprik nebo do omáček či polévek).
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Sardinky slijeme, olej nevyléváme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme nasekanou cibuli, lučinu, hořčici, citronovou šťávu a trochu oleje. Promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat trochu nasekaných bylinek.
  3. Rybičkovou náplní plníme rajčata, posypeme nasekanými bylinkami a přiklopíme. Dáme na hodinu do chladničky a podáváme.

Tip: Pro změnu můžete rajčata příště naplnit směsí, do které jste místo sardinek přidali rozmačkané rybičky v rajčatové omáčce. Místo lučiny můžete použít méně tučný měkký tvaroh.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....