Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavné kuchařce od Childové trvalo padesát let, než vyšla. Stojí za to

Nejslavnější francouzská kuchařka od Julie Childové vyšla poprvé v roce 1961, ale u nás až v loňském roce. Je (jako ostatně většina kuchařek) drahá. Prolistovali jsme za vás těch 900 nabitých stránek, abychom se nakonec ujistili, že koupě knihy Umění francouzské kuchyně není vyhazováním peněz.
Julie Childová ve svém nejmilejším prostředí

Julie Childová ve svém nejmilejším prostředí | foto: Profimedia.cz

O tom, že byla Julia Childová kuchařskou celebritou, u nás věděl málokdo až do roku 2009, kdy se promítal film Julie a Julia, kde postavu kuchařky a spisovatelky hrála Meryl Streepová. A který mnohé přinutil, aby si na internetu zjistili, kdo byla ta žena a jak fascinujícím způsobem dokázala propagovat francouzskou gastronomii. Její kuchařka Mastering the Art of French Cooking se stala jakousi biblí a ve Spojených státech by se v té době nenašlo mnoho domácností, kde by v kuchyni chyběla.

Její vydání v českém překladu uvítali i mnozí profesionálové. Dosavadní „základní kniha“ francouzské gastonomie pochází od Augusta Escoffiera (Moje francouzská kuchyně). Mnozí jí však vytýkají nepříliš přesný překlad. 

„Mám ji i v originále a zvláště pro hobby kuchaře ji nemohu doporučit, je tam mnoho nepřesností. Zato Childovou mám čerstvě i v češtině a musím nakladatelství poblahopřát. Toto se jim opravdu povedlo, a kdo se chce něco naučit, neprohloupí,“ tvrdí Marek Svoboda, šéfkuchař kuchyňského studia Bidvest. Podle něj je vítanou příležitostí vrátit se k základům. „Zopakujete si tam základní postupy, leccos si ujasníte a objevíte hodně nového,“ usmívá se.

Julie Childová ve své době naučila Američanky vařit.

„Kniha je na svůj žánr dost objemná a popis přípravy jídel značně detailní, takže přeložit tuto knihu nebylo úplně jednoduché. Navíc proběhl i odborný lektorát, abychom si byli jisti správně zvolenými gastronomickými termíny a postupy, ale přitom použili jazyk, který by byl jasný a srozumitelný i pro laického čtenáře,“ vysvětluje nelehký „porod“ Jana Ptáčková z nakladatelství Jota, která knihu připravila do tisku.

V kuchařce se nehraje na efekt, nejsou tam obrázky. Zato tam souhrnně najdete informace, které se většinou stávají jen kapitolkou (i kvalitních) kuchařek. Tady jsou také kapitolou, ovšem v rozsahu běžné kuchařky. S hrůzou se podíváte na číslo stránky 200 a zjistíte, že máte za sebou teprve omáčky a vejce. A jen omáčkám z bílého vína k rybám patří asi dvacet stránek. Tady máte pár stránek na ukázku.

Kupujte na knihy.iDNES.cz

Přebal knihy Umění francouzské kuchyně

Na knihy.idnes.cz seženete tuto kuchařku v levnější, elektronické verzi.

Jenže když se začtete do tajemství výroby omelety, nedá vám to, dokud si je nevyzkoušíte na vlastní kůži. A vnoříte se do problému. Zjistíte, že na videích na sociálních sítích každý omeletu ovládá, ale technika se i u věhlasných kuchařů liší. Kniha vás prostě provokuje ke studiu.

Je něco mezi učebnicí a detektivkou, doporučujeme si ji pročítat před spaním, na rozdíl od učebnic u ní však neusnete. Samotné recepty jsou členěné tak, že začátek je jakýmsi úvodem do situace, kde se dozvíte proč a jak. Pak ve dvou sloupcích pokračuje recept samotný, v prvním najdete suroviny a pomůcky, ve druhém postup.

A ano, najdete tu i to proslavené boeuf bourguignon (hovězí po burgundsku). Jen se musíte smířit s tím, že kniha byla psaná pro americký trh. Takže se občas setkáte s tím, že se autorka zmíní o tom, že si v obchodě koupíte vývar, což se u nás ani za těch padesát let nepodařilo. Zvláštní pozornost si zaslouží i rejstřík, připravte se na to, že se používá francouzská terminologie.

Pro prvním seznámení bych doporučil „živou“ knihu, přece jenom toto dílo stojí za to mít ho doma naživo a možná se z něj budou učit vařit i naši potomci. Pro každodenní práci bych doporučoval užít elektronickou verzi, kterou můžete mít s sebou v telefonu v kuchyni. Obří kniha přece jen na lince zabírá místo. Elektronická verze je levnější než tištěná (doporučená cena printu je 598 Kč, e-kniha 389 Kč). Doporučil bych nakladatelství za rozumnou cenu 2v1 nabídnout komplet klasické a e-knihy právě pro toto použití.

Soutěžte s námi a vyhrajte knihu

Soutěž byla ukončena a vylosována. Zúčastnilo se 155 čtenářů, z toho drtivá většina odpověděla správně. Sauce Brune není bílá omáčka, ale hnědá. Knihu posíláme Marii Zelinkové. Blahopřejeme. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...