Přes léto přibírám, v zimě kila mizí, říká biatlonistka Soukalová

  0:38
Blíží se Vánoce a s nimi spojené hodování. Může mlsat vrcholová sportovkyně, která sice sladké miluje, ale právě jí začíná závodní sezona? „V zimě sním kvanta čokolády, ale trenér je s tím v pohodě,“ říká nejlepší česká biatlonistka Gabriela Soukalová.
Biatlonistka Gabriela Soukalová miluje sladké.

Biatlonistka Gabriela Soukalová miluje sladké. | foto: Hamé

„Přes léto přibírám do plavek a v zimě kila mizí, mám to tak už roky zažité. Teď mám do své závodní váhy ještě tři kila navrch, ale mám ještě trochu času a věřím, že se do svého normálu do začátku sezony dostanu. Ono to ani nejde v té závodní váze vydržet po celý rok. Každý jsme nějaký somatotyp a já nepatřím mezi muší váhy,“ řekla půvabná biatlonistka pro časopis S chutí jídle.

Jak tedy před startem sezony vypadá váš jídelníček?
Snídaně se v průběhu roku moc neliší. Každé ráno si dám celozrnnou bagetu nebo bulku s máslem a medem nebo džemem, jogurt, müsli, ovoce a džus. Mám ráda sladkou snídani. Pak mám svačinu, kterou tedy někdy nestíhám, ale když ano, tak je také spíš sladká. A po zbytek dne už jím slané pokrmy, i když občas si jen tak něco sladkého mlsnu na chuť, ale nesmím to přehánět. K obědu a večeři mívám maso a ryby, v poslední době jsem si zamilovala lososa, kterého se snad nikdy nepřejím. Toho si dávám často třeba s restovanou zeleninou, nebo také salát s tuňákem. S přítelem také rádi chodíme na sushi.

Gabriela Soukalová a její přítel Petr Koukal nedávno fotili charitativní kampaň:

20. listopadu 2014

Dohlíží na vaše stravování někdo?
Ano, svůj jídelníček pravidelně konzultuji s výživovým poradcem. Společně se snažíme, aby můj jídelníček odpovídal tréninku i mému zdravotnímu stavu, abych měla správný energetický příjem pro co nejlepší výkony.

Když už „hřešíte“, co si ráda dopřáváte?
Hřeším ráda. V zimě mám pořád chuť na čokoládu, v létě zase pořád na zmrzlinu. Jsem obojího schopná sníst opravdu velké množství. V poslední době mám dva největší kameny úrazu: panna cottu a tiramisu... a džem, pochopitelně.

To protože jste tváří džemů v reklamě?
Ale já mám džemy opravdu ráda, nejvíc jahodový. A i trenér je s tím v pohodě, jen mě občas upozorňuje, že to s tou jeho konzumací nemám přehánět. Ale on ví, že sladké miluju odmala, takže mi ani nezakazuje mlsat. Zná mě a ví, že jsem profesionál a umím si nastavit určité hranice.

Označila byste se za labužníka?
Čím víc mám práce, tím víc relaxu mi přináší dobré jídlo a návštěva restaurací. Po náročném dni se vyloženě těším na to, co si dám večer dobrého. Teď jsem si oblíbila spíš lehčí vietnamskou a japonskou kuchyni, kdy se člověk nají a za hodinku je připravený k tréninku, to se mi líbí, že mě jídlo netíží.

To znamená, že českou klasiku nemůžete. Dáte si někdy třeba vepřo-knedlo-zelo?
No a jak ráda! Od maminky. Když přijedu domů a mám den volna, ráda si dám něco typicky českého a klidně s knedlíkem. Nedokážu „jet“ stále jen na zdravé výživě. Nepřeháním to, ale občas si něco takového dopřeju. Samozřejmě ne přímo před tréninkem, po těžkém jídle musím mít aspoň tři hodiny pauzu na trávení, s břichem plným masa bych pak několikahodinový trénink nezvládla.

Jak budete trávit letošní vánoční svátky?
Bohužel letos na Vánoce nebudu doma. Po dohodě s trenérem jsme usoudili, že bude nejlepší, když vánoční prázdniny strávím někde v horském středisku, kde jsou dobré podmínky pro přípravu, a tak budeme v Itálii. Bude to lepší, abych se vyhnula těm běžným virózám, které si vánoční návštěvy běžně předávají, a mohla se v klidu připravovat na další závody.

Takže vás čekají italské Vánoce bez kapra a salátu?
Přijede za mnou přítel a myslím, že tradici neporušíme, že si kapra a salát uděláme, jen to nebude v českém prostředí. Snad mi přiveze i nějaké cukroví, už jsem se dokonce domlouvala s maminkou, že mi něco napeče už před odjezdem. Mám ráda třeba linecké a včelí úly.

Jaká jste sama kuchařka?
Vařím moc ráda, i když na vaření teď zrovna nemám moc času. Učila mě to maminka. Ráda improvizuji, sleduji různé kuchařské pořady a zkouším podle nich vařit. Připravuji si nejraději ryby na různé způsoby, ale zvládám i složitější jídla. Ostatně s těmi jsem vlastně v kuchyni začínala. Jako své první jídlo jsem se totiž učila svíčkovou, také rajskou a další složitější recepty.

A co pečení?
Peču ještě raději než vařím. Vzhledem k tomu, že miluju sladké, tak mě to hodně baví. Mezi mé nejzdařilejší výtvory patří zdobené dorty, ale zkoušela jsem dokonce i domácí koblihy. Nejradši teď dělám tiramisu, které chutná nejen mně, ale většinou i všem návštěvám.

Domácí koblihy podle Gabriely Soukalové

Suroviny na 30 koblih:

500 g hladké mouky
250 ml mléka
špetka soli
30 g droždí
50 g cukru
50 g másla
5 žloutků
2 lžíce rumu
1 l oleje na smažení
džem
moučkový cukr

Postup:
1. Do mísy prosejte hladkou mouku přes síto (aby byla nadýchanější) a uprostřed udělejte důlek.

2. V hrnku mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte vidličkou a nechte v teple asi 15 minut vzejít. Připravený kvásek vložte do důlku v míse.

3. Cukr, máslo, špetku soli a žloutky vyšlehejte do hladké pěny, kterou spolu se dvěma lžícemi rumu a zbytkem mléka přidejte k mouce s kváskem. Z toho vám vznikne vláčné těsto.

4. Překryjte mísu utěrkou a nechte kynout nejméně hodinu (na teplém místě), poté těsto znovu propracujte, rozválejte ho na placku silnou asi 2 cm.

5. Nožem odkrajujte takové části, aby se vám koblížek vešel do dlaně, každý kousek by měl mít průměr asi 3 cm. Doprostřed dejte džem a opatrně vytvořte uzlíčky, nahoře pevně spojte. Spojenou částí dolů položte koblihy na plech vyložený pečicím papírem a dejte znovu do tepla kynout.

6. Poté nalijte do hlubšího hrnce tolik oleje, aby v něm koblihy mohly plavat. Koblihy vkládejte do rozpáleného oleje tak, aby se nedotýkaly. Obracejte je, aby zezlátly rovnoměrně.

7. Hotové koblihy ještě zlehka pocukrujte. Dobrou chuť!

Autoři:
  • Nejčtenější

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S hubnutím mi pomohla chůze, říká Marie. Za rok shodila 15 kilogramů

30. dubna 2024

Paní Marie nikdy neměla problém přiznat, kolik váží. Přesto se pustila do hubnutí. A opravdu se jí...

Cvičí pětkrát týdně. Kvůli věku musím makat dvakrát tolik, říká zpěvačka Cher

4. května 2024

Premium Při pohledu na americkou zpěvačku Cher se nabízí otázka, co stojí za jejím mladistvým vzhledem,...

Akupunktura pomůže při bolesti zad i alergii, ale uleví i při stresu

4. května 2024

Akupunktura je nejdéle známou léčebnou metodou na světě, která navíc v celé historii medicíny...

OBRAZEM: Celebrity, které zbankrotovaly

4. května 2024

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, které měly tak velké finanční potíže, že musely...

Nenuťte děti do turistiky, takový pohyb jim není přirozený, kárá ortoped rodiče

3. května 2024

Premium Chůze je nejzdravější pohyb pro lidské tělo, říká ortoped Martin Stárek. Běžná turistika podle něj...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...