Odlehčete své večeře s mořskými rybami, bylinkami a tofu

  0:06
Šéfkuchař pražské restaurace La Strada Ristorante Jan Souček, patří mezi mladé mistry svého oboru snažící se posunout výše laťku české gastronomie. Vyzkoušejte si jeho recepty na lehké večeře, se sojou v podobě lehké smetany nebo jako tofu a se zdravými rybami a čerstvými bylinkami.
Filátko z mořského vlka s koprovým rizotem

Filátko z mořského vlka s koprovým rizotem | foto: Alpro

Filátko z mořského vlka na lehkém koprovém rizotu

Náš tip

Sojová smetana má nižší obsah tuku, pokud ji budete v receptu nahrazovat tou klasickou, sáhněte po výrobku s obsahem tuku kolem sedmnácti procent.

  • 4 filátka z mořského vlka
  • 300 g rýže arborio
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého vína
  • 300 ml mandlového nápoje
  • 100 ml sojové smetany
  • 1 svazek kopru
  • rybí vývar (nebo voda)
  • 4 vejce

  1. Najemno nakrájenou šalotku zlehka zpěníme na olivovém oleji. Přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Pomalu vaříme, postupně dle potřeby přiléváme vývar, dokud se rýže neuvaří na skus. Poté přidáme mandlový nápoj , sojovou smetanu a nasekaný kopr. 
  2. Vejce vaříme ve vroucí vodě 7 minut, oloupeme a osolíme.
  3. Filátko z mořského vlka osolíme a opečeme na rozpálené pánvi, ke konci pečení přidáme bylinky.

Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky a česneku

Tofu s pyré ze sladkých brambor, cuketové tagliatelle a omáčka z mladé pažitky...
  • 400 g tofu
  • 600 g batát
  • 200 g brambor
  • 300 ml lískooříškového nápoje
  • 1 cuketa
  • 250 ml sojové smetany
  • 1 svazek pažitky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • olej

 

  1. Horké uvařené brambory a batáty smícháme se 100 ml sojové smetany a lískooříškovým nápojem. Tyčovým mixérem vyšleháme jemnou kaši. 
  2. Na lehce rozpáleném oleji opečeme do růžova šalotku a česnek. Zalijeme smetanou, provaříme, dochutíme solí a přidáme nakrájenou pažitku.
  3. Cuketu nakrájíme na tenké dlouhé plátky, které zlehka opečeme na olivovém oleji spolu s tofu nakrájeným na kostičky. Na závěr osolíme.

Studená okurková polévka s citronovým olejem

Okurková polévka s citronovým olejem
  • 2 okurky
  • 250 ml sojové smetany
  • 400 ml mandlového nápoje
  • 1 svazek kopru
  • 1 citron
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl
  • listy mladých salátů na ozdobu

  1. Oloupané okurky rozmixujeme se smetanou a mandlovým nápojem. Dochutíme nasekaným koprem, citronovou šťávou a solí. 
  2. Olivový olej smícháme s nastrouhanou kůrou z jednoho citronu a necháme odležet. Takto připraveným olejem polévku před podáváním dozdobíme.

Pečené filátko z mořského okouna s koriandrovým pyré a omáčkou z kokosového mléka a limet

Pečené filákto z okouna na koriandru
  • 4 filety z mořského okouna (4 x 150 g)
  • 600 g brambor
  • 1 svazek koriandru
  • 400 ml lískooříškového nápoje
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 limetka
  • 250 ml sojové smetany
  • olivový olej
  • najemno nasekané bylinky
  • cukr
  • sůl

  1. Horké uvařené brambory smícháme se sojovou smetanou a lískooříškovým  nápojem. Mixérem vyšleháme jemnou kaši, do které přidáme nasekaný čerstvý koriandr.
  2.  Kokosové mléko svaříme s trochou smetany, limetovou kůrou, cukrem a solí. Před podáváním dochutíme čerstvým koriandrem a limetovou šťávou.
  3. Filátko z okouna osolíme a opečeme na olivovém oleji s bylinkami.

Vyzkoušejte také lehké a lahodné italské rizoto s cuketou:

10. července 2012

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...