Dvě vzpomínky na Egypt. Uvařte si baba ganuš a tabouleh

Recepty z této orientální země jsou voňavé, zdravé i originální. Většina egyptských specialit navíc vyhovuje vegetariánům, protože už po tisíce let se v deltě Nilu daří hlavně zelenině, zatímco maso je drahé. Uvařte si podle návodu některou z místních dobrot.

Baba ganuš | foto: Profimedia.cz

Baba ganuš

Příprava: 15 minut  
Pečení: 15 minut

• 2 střední lilky 
• 1–2 stroužky česneku 
• sůl 
• 3–4 lžíce tahini – sezamové pasty
• 2–3 lžíce citronové šťávy 

Čtěte v pondělí

Vyzkoušejte egyptskou kuchyni

Další recepty, třeba na citronový kuskus nebo sladké kuličky s medem a ořechy, najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nebo alobalem. Lilky ponecháme vcelku, propícháme je vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20–30 minut. Lilky by měly ztratit původní tvar a slupka by měla být opečená.

2. Lilky vyjmeme z trouby, necháme krátce zchladnout, podélně je rozpůlíme, lžící vyškrábneme dužinu na síto a necháme okapat od přebytečné tekutiny.

3. Česnek oloupeme a utřeme s trochou soli.

4. Okapanou dužinu rozmixujeme dohladka, přimixujeme utřený česnek, tahini a citronovou šťávu a znovu rozmixujeme.

5. Podáváme jako dip, nebo s opečenými kousky pita chleba.

Tabouleh

Příprava: 30 minut  
Porce pro 4 osoby

Tabouleh

• 1/2 hrnku bulguru 
• 6 středně velkých rajčat 
• 1 červená cibule nebo 4  jarní cibulky 
• 2 citrony 
• 2 velké svazky plocholisté petrželové natě 
• 3 snítky máty 
• 6 lžic olivového oleje 
• sůl 
• pepř 
• mletý římský kmín

Postup:

1. Bulgur propláchneme a připravíme podle návodu na obalu. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, vymáčkneme semínka a nadrobno nakrájíme. Cibuli očistíme a najemno nasekáme.

2. Z citronu vymačkáme šťávu. Petržel a mátu otrháme ze stonků a najemno je nasekáme.

3. Do mísy dáme bulgur, rajčata, cibuli nebo cibulku, přidáme asi 6 lžic citronové šťávy a stejný počet lžic oleje.

4. Směs dochutíme solí, pepřem a římským kmínem.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Prodej bytu 3+1 72 m2
Prodej bytu 3+1 72 m2

Hoření, Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum
2 760 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...