Jak na příkrmy? Chce to trpělivost, bryndák a mixér

  0:05
Začínáte-li s příkrmy, čeká vás půl roku velkého experimentování, občasného sebezapření, nekonečného bryndání, zarputilého plivání, ale i nadšených reakcí vašeho dítěte. Poradíme vám, jak na to.
Zpočátku má dítě lžičku spíš na trénink koordinace, než na krmení (ilustrační foto).

Zpočátku má dítě lžičku spíš na trénink koordinace, než na krmení (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Začít přikrmovat mrkví nebo dýní? Jak moc jídlo mixovat? Kolik lžiček má dítě sníst? A ještě mnohem detailnější dotazy se mi honily hlavou, když jsem začínala přikrmovat svou půlroční ratolest. S odstupem jednoho roku a tisíců spořádaných lžiček si troufám všem podobně vystrašeným maminkám říct: Nepatlejte se s tím přikrmováním tolik! Pro zdravé dítě stačí dodržovat pár hlavních zásad a zbytek už nějak vyplyne. A co nevyplyne, to dítě samo vyplivne.

Sedmý a osmý měsíc: kašičky a bryndáčky

Co byste měla vědět o příkrmech

Dítěti do jednoho roku jídlo zásadně nesolíme ani nesladíme. Dítě to nevyžaduje a my tím nezvyšujeme předpoklady pro pozdější zbytečnou konzumaci solí a cukrů.

Přibližně do jedenácti měsíců bychom pro dítě měli vařit v převařené kojenecké vodě. Má malý obsah minerálů a nezatěžuje tolik dětské ledviny.

První rok připravujeme jídlo z biopotravin či domácích výpěstků, u kterých víme, že neobsahují škodlivé látky.

Každou novou potravinu zavádíme odděleně po tři dny, abychom odhalili případnou intoleranci či alergii.

Kravské mléko můžeme použít pro přípravu pokrmu až od deseti měsíců. Použijeme-li odstříkané mateřské, nenecháme ho přejít varem, ale ohříváme maximálně na 55°C.

Ze začátku přikrmování dítě v podstatě jen učíme, jak správně "papat". "Dosud výhradní kojenec se nejprve musí naučit posunovat jídlo rty dozadu do úst," vysvětluje Simona Lazzari, dula, výživová poradkyně a lektorka kurzů vaření příkrmů z pražského Studia pro ženy s.r.o. O opravdovém najezení se nemůže být zatím řeč, mateřské či umělé mléko představuje stále osmdesát procent podílu stravy dítěte.

I když je do osmého měsíce dětská strava výhradně kašovitá, nemusí být její konzumace tak snadná. Nezřídka skončí sousto na bradičce kvůli málo otevřeným rtům nebo ho dítě místo spolknutí omylem vystrčí jazykem ven. Klasické názorné "ham" v matčině podání s pusou pořádně dokořán v takovém případě zpravidla zabere. Pozor hlavně na to, aby reflex "kapr na suchu" nepřetrval u matky i poté, co dítě už samo jí.

Začněte zeleninou a vytrvejte

Též zvykání na dosud nepoznané nové chutě může v tomto období přinést zábavné situace a klidně i nové rekordy v plivání na dálku. "Nenechte se odradit, někdy je třeba opakovat nabízenou surovinu i desetkrát," povzbuzuje maminky těch nejvybíravějších labužníků Simona Lazzari.

Babská rada je začínat zeleninou, nikoli slaďoučkým ovocem, po kterém by už dítěti nemusela taková brokolice šmakovat. Nesmí nás zviklat ani to, že my bychom tu oranžovou kaši bez chuti nesnědli ani za nic. "Děti detekují v potravinách chutě, které tam my už dávno necítíme," upozorňuje Simona Lazzari. Dítě si prý opravdu pochutná i na obyčejné kaši z vody, mléka a ovesných vloček.

Devátý a desátý měsíc: ptáčátka se mění v prasátka

Zatímco první dva měsíce přikrmování jsou podle Simony Lazzari děti taková malá ptáčátka, v dalších dvou měsících se změní na roztomilá prasátka. "Od 10. měsíce i dříve, záleží na malém strávníkovi, dejte kojenci do ruky lžičku," radí totiž lektorka. A to prý i přesto, že dost často budete mít pocit, že to neustojíte. Nečekejte ovšem, že by si dítě jídlo na lžičku opravdu nabralo. Bude se ale snažit strefovat do pusy, a tím si zlepšovat koordinaci ruka-pusa. Vy si zase zdokonalíte koordinaci ruka-hadr.

Na druhou stranu už nemusíte dítěti všechno mixovat. "Dítě se snaží rozmělňovat potravu jazykem proti patru a rostoucími zoubky," říká Lazzari. A doporučuje servírovat pokrmy na nerozbitném stabilním talířku tak, aby dítě poznalo i jednotlivé potraviny, jejich tvary, barvy a konzistence. Většina malých prasátek se k tomu nenechá dvakrát pobízet a osahá a opatlá si rádo všechno nejen na talířku.

Nezapomeňte na rozmanitost

Plusem tohoto období je neustále stoupající množství potravin, ze kterých můžete vařit. Rozmanitost příkrmů nastavuje podle Simony Lazzarri škálu akceptovaných potravin do budoucna, jejich oblibu a preference. Proto se nebojte zpestřit dítěti jídelníček a kromě zeleniny, masa, brambor a rýže použít také pohanku, lámanku, kuskus, bulgur, jáhly, luštěniny, také bazalku, majoránku, kopr, fenykl. "Můžete začít i s rybou," odporuje Simona Lazarri obvyklým radám počkat s rybím masem až do dvou let. Hovězí maso je podle ní lepší nabízet zatím jen jedenkrát týdně. "Obsahuje nevhodné látky, které se špatně metabolizují," vysvětluje.

Jedenáctý a dvanáctý měsíc: malý objevitel

Prokousali jste se do období velikých prasátek. "Dítě vkládá palcem a ukazováčkem labužnicky do úst cokoli," popisuje Simona Lazzari. Lžičkou se snaží nakrmit, ale ještě to samo nedokáže několik měsíců. Se zvědavostí malého objevitele zkouší, jaký zvuk vydává kaše dopadající na zem, jak klouže okurka po stole, jak působí gravitace na polévku, když se miska otočí dnem vzhůru. "Je čas na rozvíjení a utužení stravovacích způsobů a přijatelných návyků," říká tomuto trénování rodičovské trpělivosti lektorka.

Velikou útěchou budiž vám to, že konečně můžete vařit pro dítě jídlo, na kterém si pochutnáte i vy a dokonce i mužská hlava rodiny. "Scalopine z kuřecích prsíček na citronu s hráškovým bulgurem, ragú, rizoto s lososem a rajčátkem," vyjmenovává Simona Lazzari několik chutných receptů z jídelníčku téměř ročního dítěte, které učí vařit maminky v pražském profesionálním studiu vaření Chefparade. Právě rozmanitost, inspirace a hlavně využitelnost nových poznatků je vedle odborných ucelených informací hlavním lákadlem, proč maminky na kurzy vaření příkrmů chodí.

Dítěti by možná stačily jen brambory a rýže s nějakým tím masem a zeleninou pořád dokola. "Cílem postupného zavádění příkrmu je však naučit dítě na to, co jsme zvyklí jíst my," shrnuje Simona Lazzari. Jen tak mu nebudeme muset vařit zvlášť napořád.

Praktické tipy

- Množství příkrmu nechte na dítěti, zeleninou ho nepřekrmíte, maximálně bude mít hutnou stolici.

- Pokud se dostanete k dobrému zdroji biopotravin, je dobré navařit víc a zamrazit do zásoby, ideálně ve skle.

- Do všech zeleninových jídel můžete přidat na porci jednu čajovou lžičku kvalitního za studena lisovaného oleje.

- Ohřívejte dítěti jídlo v tepelné lázni. Mikrovlnka ohřívá jídlo nestejnoměrně a existují dohady, že pokrm částečně znehodnotí.

- Nenabízejte pouze produkty z bílé mouky, přinese dítěti rychlou energii, a to pak může být hyperaktivní. Snažte se dávat pomalé cukry jako celozrnné těstoviny, bulgur, jáhly.

- Bílek podáváme dítěti až od jednoho roku kvůli možné alergii. Naopak žloutek podáváme od 8. měsíce 1x týdně místo masa.

- Nelekejte se, když to zpočátku vypadá, jako kdyby potrava dítětem jen prošla. Střevní flóra si zvyká na jinou konzistenci stravy teprve postupně.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život s nemocí ALS. Prvním příznakem bylo mluvení nosem, vzpomíná Josef

25. dubna 2024

Ještě před pár lety pracoval třiapadesátiletý Josef v telekomunikační společnosti jako vedoucí...

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

Žena začala rodit v autě, ačkoli lékaři porod vyloučili

2. května 2024  8:59

Chelsea z New Yorku začala rodit v šestatřicátém týdnu těhotenství v autě. Bylo to pro ni nečekané,...

Nuda v ložnici? Sedm zaručených tipů, jak oživit vášeň a skoncovat s rutinou

2. května 2024

Sex je v drtivé většině nezbytnou součástí dlouhodobého harmonického soužití. Jenže jak to tak...

Daniel trpí hemofilií. Nemoc mi víc dala, než vzala, říká

2. května 2024

Když jsem se jako miminko otáčel v postýlce a narážel do bočnic, začaly se mi dělat modřiny. Rodiče...

Mužské nápady se cení, ženské jako by neexistovaly. Je za tím „onpakování“

2. května 2024

Když žena začne mluvit před skupinou mužů, je několikrát vyšší pravděpodobnost, že bude přerušena....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...