Dietní jídelníček: Recepty na druhý lednový týden

  0:01aktualizováno  17. ledna 0:02
Dietní jídlo může chutnat i vypadat dobře. Přesvědčte se o tom prostřednictvím receptů ze vzorového jídelníčku.

Šafránová krupicová kaše.

jídelníček na celý týden

Neděle: Šafránová krupicová kaše

Příprava: 15 minut

Pro 1 osobu

* 250 ml odtučněného mléka
* 3 lžíce krupičky
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžíce sušeného ananasu
* 1 lžíce mandlí
* špetka šafránu
* 1 lžíce másla

Mléko přivedeme k varu, osladíme cukrem, trošku osolíme a za stálého míchání vsypeme krupici. Přibližně 7 minut povaříme. V malém kastrůlku necháme rozpustit máslo a na něm krátce osmažíme šafrán. Kaši nandáme na talíř, doprostřed naaranžujeme šafrán s máslem a posypeme sušeným ananasem a mandlemi.

Sobota: Fazolový hrnec

Fazolový hrnec.Příprava: 35 minut

Pro 4 osoby

* 400 g sterilovaných rajčat
* 400 g uvařených bílých fazolí
* 200 g uvařených červených fazolí
* 200 g zelených fazolek
* 1 cibule
* 1 lžíce oleje
* oregano
* 3 stroužky česneku
* sůl
* pepř

Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme rovněž najemno pokrájená rajčata a koření, dusíme asi 20 minut. Poté přidáme všechny fazole a necháme dalších asi 10 minut podusit, vmícháme propasírovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a podáváme teplé.

Pátek: Kuře na víně s červenou omáčkou

Kuře na víně s červenou omáčkou.Příprava: 10 minut + pečení asi 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 naporcované kuře
* 1 konzerva loupaných rajčat
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 80 g černých oliv
* 1 sklenice bílého vína
* 1 větvička rozmarýnu
* sůl
* 320 g vařených brambor

Kuře omyjeme, osušíme a ze všech stran prosolíme. Na zahřátém oleji jej ze všech stran osmahneme, poté přidáme nakrájené stroužky česneku, rozpůlené olivy, přelijeme vínem, zvýšíme teplotu a necháme odpařit. Přidáme rozmarýn, loupaná rajčata a necháme omáčku zhoustnout. Snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme doměkka 30-40 minut. Podáváme s vařenými bramborami.

Čtvrtek: Cuketový koláč

Cuketový koláč.Příprava: 130 minut

Pro 6 osob

* 600 g cuket
* 1 cibule
* 250 g mozzarelly
* 30 g parmazánu
* 2 vejce
* 2 hrsti bazalky
* případně 4-6 květů cuket na ozdobu
* pepř a sůl

Na těsto:
* 300 g hladké mouky
* 20 g droždí
* 130 ml mléka
* špetka cukru
* 1 vejce
* 3 lžíce oleje
* špetka soli

1. Omyté cukety nastrouháme na struhadle najemno, promícháme s nadrobno nakrájeným sýrem mozzarella a cibulí, nastrouhaným parmazánem, přidáme vejce, natrhanou bazalku, osolíme a opepříme.

2. Těsto: Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 4 lžíce mouky, cukr a necháme kvásek půl hodiny vykynout. Do zbytku mouky vyklepneme vejce, osolíme, přidáme olej, kvásek a vypracujeme v hladké těsto. Asi hodinu necháme přikryté vykynout.

3. Vyválené těsto vložíme do formy na pečení o průměru asi 24 centimetrů, dno propícháme vidličkou, vytlačíme těsto do stran a naplníme směsí z cuket a sýrů. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut, až náplň ztuhne. Aby se povrch nepřipékal, můžeme přikrýt papírem napečení.

Středa: Tvarohové karbanátky

Tvarohové karbanátky.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g netučného tvarohu
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* 2 cibule
* 5 stroužků česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1 lžička grilovacího koření
* olej na smažení

Na zelí:
* 750 g syrového zelí
* olej
* 1/2 lžíce hladké mouky

1. Tvaroh, vejce, cibuli (nadrobno nakrájenou), česnek (prolisovaný) a koření dobře rozmícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvarujeme karbanátky, obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Na ubrousku necháme okapat přebytečný olej.

2. Na drobno nakrájíme cibuli a na oleji osmažíme. Přidáme nakrouhané zelí, osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí. Zaprášíme hladkou moukou a ještě chvíli podusíme.

3. Hotové zelí naložíme na talíř a poklademe tvarohovými karbanátky.

Úterý: Omeleta s fazolkami

Omeleta s fazolkami.Příprava: 10 minut + pečení 6 minut

Pro 1 osobu

* 150 g zelených fazolek
* 100 g cherry rajčátek
* 1 vejce
* 1 červená cibule
* špetka sezamových semínek
* hrst nasekané petržele
* 1 lžíce olivového oleje
* pepř
* sůl

Fazolky povaříme ve slané vodě. Vajíčko rozšleháme vidličkou se sezamovými semínky, nakrájenou cibulí, povařenými fazolkami, osolíme a opepříme. Vše nalijeme do pánve se zahřátým olejem a usmažíme omeletu. Upravíme na talíř,posypeme nasekanou petrželí a poklademe rozkrojenými rajčátky.

Pondělí: Kuřecí plátky se sezamem a fenyklem

Kuřecí plátky se sezamem a fenyklem.Příprava: 40 minut + opékání 8-10 minut

Pro 1 osobu

* 100 g kuřecích prsou
* 1 grapefruit
* 1 citron
* 1 lžička sojové omáčky
* 50 g fenyklu
* 50 g listového salátu
* 1 lžička sezamových semínek
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl

1. Omyté maso nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z půlky grapefruitu, citronem, sojovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat. Maso vyjmeme, osmahneme na oleji z obou stran, upravíme na talíř, přelijeme marinádou a přidáme nakrájený salát a očištěný fenykl. Před podáváním posypeme sezamovými semínky.

2. Jako přílohu si dejte fenykl. Buď za studena (stačí jej zbavit vrchních tvrdých listů a nakrájet na proužky). Nebo jej bez vrchních listů uvařte rozkrojený na poloviny.

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...