13. díl jarní diety: pikantní králík na hořčici

Rodině ke králíkovi nabídněte bramborový knedlík: nastrouhejte 0,5 kg uvařených vychladlých brambor, nastrouhejte, přidejte 4 lžíce dětské krupice, 1 vejce a 12 lžic hrubé mouky a zpracujte na těsto. Vytvořte válečky a vařte asi 20 minut.

Pikantní králík na hořčici | foto: Stockfood.cz

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut včetně uvaření brambor + 60 minut pečení

* 4 králičí stehna
* sůl a mletý pepř
* 3 lžíce plnotučné hořčice
* 1-2 lžíce sladké chilli omáčky 
* 4 lžíce usekané petrželky
* 1 snítka čerstvého tymiánu
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 ml bílého suchého vína
* 250 ml bílého jogurtu
* 200 g rukoly, polníčku nebo baby špenátu

Na pyré pro 1 osobu:
* 80 g moučných brambor 
* 1/2 lžičky olivového oleje s česnekovou příchutí
* 2 lžíce horkého mléka

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Hořčici smícháme s chilli omáčkou, polovinou nakrájené petrželky a lístky tymiánu. Porce králíka osolíme a potřeme hořčičnou směsí. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme částí oleje, vložíme porce králíka, zakapeme zbylým olejem a zapečeme v předehřáté troubě.

2. Potom podlijeme vínem, přiklopíme a dusíme v troubě za občasného přelévání vypečenou šťávou doměkka asi hodinu. Králíka vyjmeme a uchováme v teple.

3. Do pekáče vlijeme jogurt, odmícháme všechny přípečky a šťávu na sporáku prohřejeme. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Porce králíka přelitého šťávou podáváme na omytých a osušených listech salátu s bramborovým pyré a posypeme zbylou petrželkou.

4. Na pyré si uvaříme oloupané a nakrájené brambory v osolené vodě doměkka. Slijeme je, rozšťoucháme a vyšleháme s ochuceným olejem za postupného přilévání horkého mléka.

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Snídaně: 1 tmavý rohlík s máslem + 20 g eidamu (20%) + 150 g kedlubny (1 017 kJ)
Svačina: 250 g jahod (450 kJ)
Oběd: 1 porce králíka na hořčici (1 860 kJ)
Svačina: 200 g ředkve + 200 g okurky (314 kJ)
Večeře: 100 g bavorské sekané + 1 lžíce hořčice + 100 g salátu z kysaného zelí (1 335 kJ)
CELKEM: 4 976 kJ

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...