Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut + 20-25 minut pečení
* 500 g mletého telecího masa
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mleté sladké papriky
* kůra z jednoho citronu, nejlépe bio
* 1 velké vejce
* 4 stroužky česneku, jemně usekaného
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g cibule, nakrájené najemno
* 400 g sterilovaných rajčat, sekaných
* 100 g zelených oliv
* hrst čerstvého oregana
1. Mleté telecí maso osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, nastrouhanou kůru z citronu a vejce. Hmotu dobře propracujeme a vytvoříme menší kuličky, které tvarujeme navlhčenýma rukama.
2. Malý pekáček lehce vytřeme olejem, naskládáme v jedné vrstvě masové kuličky, vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a zprudka je zapečeme.
3. V kastrole zpěníme na zbylém oleji jemně pokrájenou cibuli a česnek, vlijeme sterilovaná rajčata a 5 minut povaříme na mírném ohni. Přidáme olivy, dochutíme solí, pepřem, přidáme polovinu usekaných bylinek, směsí přelijeme opečené kuličky a společně dále pečeme.
4. Během pečení občas podlijeme trochou vody. Pečeme asi 15-20 minut.
DENNÍ JÍDELNÍČEK
Snídaně: 1 dalamánek s máslem + 50 g šunky pro děti + 200 g ředkve (1 154 kJ)
Svačina: 1 jogurt Activia borůvka (524 kJ)
Oběd: 2 tvarohové ovocné knedlíky s máslem a cukrem (1 728 kJ) Svačina: salát: 100 g okurky + 100 g papriky + 100 g rajčat + 30 g oliv (418 kJ)
Večeře: 1 porce masových kuliček (1 192 kJ)
CELKEM: 5 016 kJ