Květáková pizza se šunkou a sýrem
Ingredience na 1 velkou nebo 4 malé placky:
- 1 středně velký květák
- 100 g mletých mandlí
- 100 g strouhaného sýra
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- špetka kurkumy
- 200 g rajčatové passaty
- 2 stroužky česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g dušené šunky
- 150 g mozzarelly
- bazalka na ozdobu
Pracovní postup:
- Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody na 5 minut. Pak ho scedíme a rozsekáme v robotu s rotačními noži nahrubo.
- Nasekaný květák v míse smícháme s mletými mandlemi, strouhaným sýrem, vejci, solí a kurkumou.
- Na plechu vyloženém papírem vytvoříme jednu velkou, nebo čtyři malé silnější placky s vyššími okraji a dáme předpéct do trouby asi na 20 minut na 180 °C.
- Mezitím smícháme rajčatovou passatu s prolisovaným česnekem a dochutíme ji solí a čerstvě mletým pepřem.
- Rajčatovou směs naneseme na placky, okraje necháme volné, a poklademe nakrájenou šunkou a natrhanými kousky mozzarelly.
- Pečeme v troubě na 200 °C asi 5 minut a před podáváním posypeme lístky bazalky.
Tip: Náplň na pizzu můžete obměňovat podle chuti a podle toho, co vám nabídne lednička a špajz. Zkuste na ni přidat plátky žampionů, nakrájená rajčata a papriku, nakládanou kukuřici apod.
Křehký koláč s brokolicí a květákem
Ingredience na koláčovou formu:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1/2 lžičky soli
Na náplň:
- 1/2 květáku
- 1 menší brokolice
- 6 vajec
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhané goudy
- 1 lžička soli
- na špičku nože muškátového oříšku
- čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Z hladké mouky, nakrájeného studeného másla, soli a asi dvou lžic studené vody vypracujeme na válu rychle hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme asi na hodinu do chladničky.
- Mezitím si rozebereme květák a brokolici na růžičky a asi 10 minut je předvaříme v osolené vodě. Necháme vychladnout.
- Těsto vyjmeme z ledničky, vyválíme na pomoučněném válu a pomocí válečku dáme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a dáme do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
- Předvařený květák a brokolici nakrájíme na menší kousky. V míse prošleháme vejce se smetanou, přidáme nastrouhaný sýr, květák a brokolici. Dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Směs nalijeme na předpečené křehké těsto, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 25 minut dozlatova.
Tip: Do náplně můžete přidat také nasekanou šunku nebo pikantní klobásku.
Zapečený květák a romanesco
Ingredience na 4 porce:
- 1 větší květák
- 1 květák romanesco
- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- 250 ml zakysané smetany
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného parmazánu
- 100 g rozdrobeného sýra feta
- 100 g strouhaného eidamu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nasekané mandle na posypání
Pracovní postup:
- Květák a romanesco omyjeme, odstraníme listy a košťál a rozebereme na růžičky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Dno většího pekáčku nebo zapékací mísy vymažeme olejem a posypeme kolečky cibule.
- Na ně rozložíme růžičky květáku a romanesca.
- V míse prošleháme obě smetany se sýry, dochutíme solí a pepřem a přelijeme přes květáky v zapékací míse.
- Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
- Posypeme nasekanými mandlemi a ještě asi 10 minut dopékáme.