Celozrnné menu: zdravá jídla, která chutnají dobře

  0:12
Jestli chcete udělat něco dobrého pro své zažívání, sáhněte místo bílé mouky po té celozrnné.

Celozrnné špagety se zeleninou. | foto: Isifa

Proč je celozrnná mouka zdravá

Mletí zrna: Obilné zrno má 3 části – obal, jádro a klíček. Bílá mouka vznikne, když semele jen jádro, které obsahuje nejvíc bílkovin. Prospěšné látky jsou ale ve zbylých částech. U celozrnné mouky semele zrno celé.

Vitaminy a minerály: Obsahuje minerální látky, jako je například fosfor, hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, vitamin E, B, B1 či B6 a zdravé tuky.

Vláknina: Podporuje trávení, ve střevech na sebe váže škodlivé látky.

Složité cukry: Uvolňují energii pozvolna, díky tomu mají celozrnné výrobky nižší glykemický index. Oproti tomu bílá mouka obsahuje jednoduché cukry, při kterých se v krvi rychle zvýší hladina cukru a rychle se zase sníží.

Celozrnné špagety se zeleninou

Celozrnné špagety se zeleninou.Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení cherry rajčat
* 1 paprika
* 1 malá šalotka
* 4 stroužky česneku
* 1 malá chilli paprička
* 4 lžíce olivového oleje
* 500 g celozrnných špaget
* sůl
* hrst černých oliv
* čerstvá bazalka
* 100 g ovčího sýra

1. Zeleninu omyjeme, rajčata rozpůlíme, papriku rozkrojíme, vybereme jádra a nakrájíme na nudličky, šalotku nakrájíme na klínky.
2. Česnek oloupeme, pokrájíme na tenké plátky, chilli papričku rozpůlíme, nožem vyškrábneme semínka, nasekáme na malé kousky. Obojí orestujeme na pánvi na rozehřátém olivovém oleji, dokud česnek nezačne zlátnout.
3. Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme s česnekem, papričkou a olivovým olejem.
4. Zeleninu, olivy a špagety promícháme v míse, rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou bazalkou a rozdrobeným sýrem.

NÁŠ TIP

Čerstvou chilli papričku můžete nahradit sušenou nebo kayenským pepřem.

Jablkový koláč

Jablkový koláč.Příprava: 40 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 400 g celozrnné pšeničné mouky
* špetka soli
* 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
* 200 g másla
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* 4 velká jablka
* 1 citron
* 1 lžíce škrobové moučky
* 100 g cukru moučka
* 1 lžička mleté skořice

1. Z celozrnné mouky, soli, ořechů, másla, cukru a žloutku vypracujeme křehké těsto. Pokud je příliš suché, přidáme pár lžic studené vody. Odložíme ztuhnout do chladničky.
2. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Nastrouháme kůru z citronu. V misce promícháme škrob, cukr, skořici, nastrouhanou kůru, šťávu z citronu a plátky jablek.
3. Vymažeme koláčovou formu, troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z těsta vyválíme jeden větší a jeden menší plát. Větší plát přeložíme do formy, naplníme jablkovou směsí, zakryjeme menším plátem těsta. Okraje spojíme prsty. Povrch na několika místech propíchneme. Pečeme asi 40 minut.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte naplnit koláč mákem. Dejte vařit vodu, mák propláchněte a vhoďte do vroucí vody. Po asi 15 minutách ho slijte a dvakrát třikrát semelte ve speciálním mlýnku na mák. V míse mletý mák smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte plátky mandlí.

Zeleninový quiche

Zeleninový quiche.Příprava: 50 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 300 g celozrnné pšeničné mouky
* sůl
* 150 g másla
* 3 polévkové lžíce vody
* 1 menší cibule
* 100 g žampionů
* 1 červená paprika
* olivový olej
* 4 vejce
* 300 mléka
* majoránka
* bazalka
* 250 g nastrouhaného eidamu

1. Promícháme mouku a sůl, nakrájíme máslo na malé kousky a prsty vše zpracujeme na drobenku. Poté přidáme vodu a zpracujeme na těsto, které necháme 1/2 hodiny v ledničce odpočívat. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
2. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na tenkou placku. Vymažeme větší koláčovou formu tukem, přeneseme těsto do formy, okrájíme přebytky, propícháme vidličkou a dáme na 10 minut zapéct.
3. Cibuli nakrájenou na kolečka orestujeme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, na proužky pokrájenou papriku, společně opékáme asi ještě 5 minut.
4. V misce prošleháme vajíčka, mléko a koření. Předpečené těsto poklademe orestovanou zeleninou, zalijeme vajíčkem, posypeme sýrem a dáme na 30–40 minut zapéct. Vnitřek quiche by měl být netekutý, sýr zlatý.

NÁŠ TIP

Těsto vyválíte snadněji mezi dvěma kusy potravinářské fólie, lépe se vám bude přesouvat do formy.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Ricottové bochánky

Ricottové bochánky

Střední

50 min

Toto pečivo je inspirované italskou kuchyní.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...