Povyšte kávu na zákusek a upečte si kávové dezerty

  0:14
Užijte si chuť oblíbeného nápoje i jinak. Puristé mohou instantní kávu v našich sladkých receptech nahradit kávou připravenou podle svých zásad a nakonec si pochutnají všichni.

Oslavte Týden kávy kávovým zákuskem, máme pro vás hned 3 recepty. | foto: archiv redakce

Kávová charlotta

Příprava 30 minut, chlazení 6 hodin, dokončení 10 minut

  • 6 plátků želatiny
  • 2,5 dcl smetany ke šlehání + 2 dcl na ozdobení
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka (1/2 plechovky)
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 500 g tvarohu
  • 2 dcl silné černé kávy
  • 2 balíčky cukrářských nebo dětských piškotů
  • 1 vanilkový cukr

  1. Formu na charlottu vyložíme alobalem nebo potravinovou fólií. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě, 1 dcl smetany zahřejeme a rozmícháme v ní želatinu, dokud se nerozpustí. 
  2. V míse prošleháme slazené mléko, instantní kávu a tvaroh. Přilijeme smetanu a společně vyšleháme.
  3. Do tvarohové směsi vmícháme rozpuštěnou želatinu. 
  4. Dno formy vyložíme vrstvou piškotů namočených krátce v silné kávě, namočenými piškoty vyložíme i boky formy. 
  5. Lžící naplníme formu tvarohovou směsí a poklademe namočenými piškoty.
  6. Dezert necháme chladit alespoň 6 hodin zabalený do alobalu nebo fólie.
  7. Před podáváním ozdobíme dezert čerstvě ušlehanou šlehačkou ochucenou vanilkovým cukrem.

 NÁŠ TIP: Na kulatou formu použijte raději dětské piškoty, na čtvercovou formu cukrářské.

Trubičky s kávovou náplní

Vzhledem k rozležení trvá příprava 2 dny
Na krém:

Trubičky s kávovou náplní
  • 1 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 2 lžičky instantní kávy
  • 2 lžíce kávového likéru
  • 250 g másla

Na trubičky:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • špetka jedlé sody
  • 100 g rozehřátého medu
  • 2 malé žloutky
  • 2 lžíce mléka
  • sádlo nebo tuk na promazání kovových trubiček 

Na dokončení:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce ztuženého tuku

  1. Ve vodní lázni vyšleháme vejce s cukrem a instantní kávou do zhoustnutí, zchladíme, přišleháme kávový likér a změklé máslo. Připravený krém odložíme do chladu.
  2. Mouku prosejeme s cukrem a sodou, přimícháme med, žloutky a mléko. Připravené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme je v chladu alespoň jeden den odležet. 
  3. Troubu předehřejeme na 180 °C, trubičky menšího průměru cca 1–2 cm namažeme sádlem. Těsto vyválíme dotenka, nakrájíme na čtverečky, navineme na trubičky a pečeme asi 6–7 minut. 
  4. Upečené a vychladlé trubičky naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem, odložíme do chladu. 
  5. Vychlazené trubičky namáčíme z obou stran v rozehřáté čokoládě promíchané se ztuženým tukem. Odkládáme je na pečicí papír, necháme zatuhnout a chladíme dalších 24 hodin.

NÁŠ TIP: Trubičky pečte po 6–8 kusech, abyste je stihli stáhnout z kovových trubiček ještě teplé. Trubičky opakovaně mažte tukem, nestačí je namazat při prvním použití.

Kávové řezy

Příprava 20 minut, pečení 20-25 minut, dokončení 15 minut

Kávové řezy
  • hrst vlašských ořechů
  • 50 g hořké čokolády
  • 125 g másla
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2,5 dcl mléka
  • 2 velká vejce

Na polevu:

  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 15 kávových zrnek

Pod kterým názvem jakou kávu správně dostanete?

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C, vyšší menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  2. Vlašské ořechy a čokoládu nasekáme na menší kousky. Máslo rozpustíme, necháme je zchladnout a přimícháme kávu.
  3. V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přimícháme mléko, vejce, ořechy, čokoládu a těsto přendáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 20–25 minut.
  4. Moučkový cukr prosejeme do mísy, instantní kávu zalijeme 3 lžícemi horké vody a promícháme s moučkovým cukrem na polevu. Kávová zrnka nadrtíme v hmoždíři. 
  5. Vychladlý korpus polijeme polevou, posypeme nadrcenou kávou a dezert necháme zatuhnout v chladu.

NÁŠ TIP: Vyšlehejte 250 g změklého másla s 2/3 hrnku moučk. cukru, přilijte lžíci rumu, přišlehejte 250 g tvarohu a lžíci instantní kávy.
Směs natřete na korpus a nechte zatuhnout.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

25 min

Skvělá a zábavná chuťovka.

Sýrové kloboučky

Sýrové kloboučky

Lehké

20 min

Báječná chuťovka na každou oslavu.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Plné divadlo i bazilika. Nad rakví Postlerové mluvila dcera, Töpfer i Šťastný

S herečkou Simonou Postlerovou se v prostorách Divadla na Vinohradech rozloučili kolegové i veřejnost. Nad rakví...