Chcete hubnout s námi? Čtěte zde
Čokoládové řezy
Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení
Na asi 15 kousků
* 3 žloutky
* 100 g třtinového surového cukru
* 100 g rostlinného oleje
* 100 g hořké čokolády 70%
* 160 g špaldové mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 100-150 ml jablečné 100% šťávy
* 3 bílky
* trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání pekáčku
* 1 lžíce strouhaného kokosu
1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pekáček o rozměrech zhruba 30 x 20 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
2. V míse vyšleháme žloutky s cukrem a postupně zašleháme olej. Mezitím v misce ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, promícháme a odstavíme. Zchladlou čokoládu zašleháme do žloutkové směsi, přisypeme mouku promíchanou s kypřicím práškem a přilijeme jablečnou šťávu.
3. Vymícháme hladké těsto a nakonec do těsta zapracujeme tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli. Těsto vlijeme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut. Zkusíme do středu vpíchnout špejli, a jestli nelepí, je buchta upečená. Necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme na jednotlivé řezy, poprášíme mletým kokosem a podáváme.
Pro rodinu:
Rodině předložte s krémem z mascarpone: rozmíchejte balení italského mascarpone s vanilkovým cukrem a podle chuti doslaďte moučkovým cukrem, směs vyšlehejte. Koláč se může kombinovat i se zakysanou smetanou nebo šlehačkou a omáčkou z lesních plodů nebo domácí zavařeninou.
Pondělní jídelníček
SNÍDANĚ : 1 kousek řezů (766 kJ) + 2 lžíce bílého jogurtu a 1 lžíce strouhaných mandlí (dohromady 1 023 kJ)
SVAČINA: 200 g kedlubny + 200 g mrkve (468 kJ)
OBĚD: francouzské brambory (cca 120 g) + 200 g sterilované červené řepy (1 700 kJ)
SVAČINA: 100 g cottage sýru (20%) + 100 g cherry rajčátek (486 kJ)
VEČEŘE: 150 g kuřecích prsíček opečených na lžíci oleje + 100 g špenátu krátce orestovaného na lžičce oleje (1 300 kJ)
CELKEM: 4 977 kJ