Zázvorové nebo višňové. Které pralinky máte nejraději vy? - iDNES.cz

Zázvorové nebo višňové. Které pralinky máte nejraději vy?

  0:27
K Vánocům patří nejen tradiční cukroví, jakým je linecké nebo pracny, ale třeba i pralinky. Receptů na ně je mnoho, my vám přinášíme tipy na višňové, čokoládovo-mandlové, ale i zázvorové.

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany. | foto: Isifa

Višňové pralinky

Příprava: 20 minut + chlazení 1–2 hodiny

• 100 g sušených višní nebo třešní
• 200 g hořké čokolády
• 200 ml smetany ke šlehání
• 1 lžíce griotky
• 100 g mléčné čokolády

1. Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
2. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
3. Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
4. Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
5. Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.

Pošlete recept a vyhrajte kuchařku

Soutěžte o kuchařku a další zajímavé ceny

Zázvorové pralinky

Příprava: 20 minut + chlazení 1–2 hodiny

• 100 ml smetany ke šlehání
• 200 g mléčné čokolády
• 1 lžíce másla
• 3 lžíce zázvorové marmelády
• hotová hořká čokoládová poleva
• kandovaný zázvor

1. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a promícháme s nalámanou mléčnou čokoládou.
2. Směs vymícháme dohladka, přidáme máslo a zázvorovou marmeládu.
3. Pralinkovou hmotu necháme vychladit dvě hodiny v ledničce, lžící tvarujeme kuličky, které dáme na několik minut ztuhnout do mrazáku.
4. Kuličky napíchnuté na špejli namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě a ozdobíme nasekaným kandovaným zázvorem.

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany

Příprava: 30 minut + chlazení 2 hodiny

• 200 g loupaných vařených jedlých kaštanů
• 300 ml smetany ke šlehání
• 250 g hořké čokolády
• 1 lžíce másla
• 2 lžíce brandy
• 100 g strouhaných lískových oříšků

1. Kaštany jemně nasekáme nebo nahrubo nastrouháme.
2. Smetanu přivedeme k varu, přisypeme nalámanou čokoládu a promícháváme, dokud není rozpuštěná.
3. Přidáme máslo, brandy a mícháme směs do zhoustnutí. Stáhneme z plamene a vmícháme kaštany.
4. Směs necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak chladíme dvě hodiny v ledničce.
5. Z hmoty vykrajujeme lžičkou kuličky, které obalíme v mletých oříšcích.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Čtvrtý díl receptů na cukroví, tentokrát na téma čokoláda a oříšky, najdete v pondělní ONA DNES. Vyzkoušejte čokoládové pusinky nebo čokoládové pracny krok za krokem.

Autoři:

Nejčtenější

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné...

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

16. dubna 2025

Hot cross buns

Hot cross buns

Střední

50 min

Tradiční velikonoční pečivo z Anglie.