Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zázvorové nebo višňové. Které pralinky máte nejraději vy?

  0:27aktualizováno  0:27
K Vánocům patří nejen tradiční cukroví, jakým je linecké nebo pracny, ale třeba i pralinky. Receptů na ně je mnoho, my vám přinášíme tipy na višňové, čokoládovo-mandlové, ale i zázvorové.

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany. | foto: Isifa

Višňové pralinky

Příprava: 20 minut + chlazení 1–2 hodiny

• 100 g sušených višní nebo třešní
• 200 g hořké čokolády
• 200 ml smetany ke šlehání
• 1 lžíce griotky
• 100 g mléčné čokolády

1. Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
2. Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
3. Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
4. Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
5. Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.

True

Soutěžte o kuchařku a další zajímavé ceny

Zázvorové pralinky

Příprava: 20 minut + chlazení 1–2 hodiny

• 100 ml smetany ke šlehání
• 200 g mléčné čokolády
• 1 lžíce másla
• 3 lžíce zázvorové marmelády
• hotová hořká čokoládová poleva
• kandovaný zázvor

1. Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a promícháme s nalámanou mléčnou čokoládou.
2. Směs vymícháme dohladka, přidáme máslo a zázvorovou marmeládu.
3. Pralinkovou hmotu necháme vychladit dvě hodiny v ledničce, lžící tvarujeme kuličky, které dáme na několik minut ztuhnout do mrazáku.
4. Kuličky napíchnuté na špejli namáčíme v rozpuštěné čokoládové polevě a ozdobíme nasekaným kandovaným zázvorem.

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany

Čokoládovo-mandlové pralinky s kaštany.

Příprava: 30 minut + chlazení 2 hodiny

• 200 g loupaných vařených jedlých kaštanů
• 300 ml smetany ke šlehání
• 250 g hořké čokolády
• 1 lžíce másla
• 2 lžíce brandy
• 100 g strouhaných lískových oříšků

1. Kaštany jemně nasekáme nebo nahrubo nastrouháme.
2. Smetanu přivedeme k varu, přisypeme nalámanou čokoládu a promícháváme, dokud není rozpuštěná.
3. Přidáme máslo, brandy a mícháme směs do zhoustnutí. Stáhneme z plamene a vmícháme kaštany.
4. Směs necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak chladíme dvě hodiny v ledničce.
5. Z hmoty vykrajujeme lžičkou kuličky, které obalíme v mletých oříšcích.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Čtvrtý díl receptů na cukroví, tentokrát na téma čokoláda a oříšky, najdete v pondělní ONA DNES. Vyzkoušejte čokoládové pusinky nebo čokoládové pracny krok za krokem.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.