Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chutě Velikonoc: nadýchaný mazanec, beránek a nádivka jako muffin

  2:36aktualizováno  2:36
Jen málokdo z nás si odpustí velikonoční hodování. Tradičně k němu patří pečená masa i sladkosti. Upečte si s námi makového beránka, ten nejlepší mazanec a nádivku jako muffin, která se nebude nevzhledně povalovat po talíři.

Velikonoční mazanec | foto: Restaurace a hotel U Schnellů

Nejstarším doloženým velikonočním koláčem u nás je mazanec, který se podle tradic peče na Bílou sobotu, aby o Velikonoční neděli na stole nechybělo sladké pečivo. Nahoře bývá naříznutý do kříže, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. O recept na mazanec se s námi podělil Jan Barták, šéfkuchař Restaurace U Schnellů.

Mazanec

  • 2 žloutky
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • malý panák rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z části mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout.

2. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30 - 40 minut.

3. Bochánek, který z těsta vytvarujeme, dáme na plech a ještě asi 10 minut necháme kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů asi na 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Makový beránek s kávou

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Kdekdo zná recepty z piškotovéhobiskupského, tvarohového i kynutého těsta, ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové.

Fotogalerie

Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Těsto (pro velkou formu):

Makový beránek s polevou z bílé čokolády

  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • čtvrt litru vychladlé silné černé kávy
  • půl prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky

1. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle. Pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat, nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.

Pokud chcete překvapit netradičně zeleným beránkem, podívejte se, jak jej nabarvíte zeleným čajem.

Nádivkové muffiny

Na správné velikonoční hostině nesmí chybět ani velikonoční nádivka, často nazývaná jako hlavička nebo sekanice. Receptů na její přípravu existuje nepočítaně, ale jedno mají všechny společné: nesmí v ní chybět symbol jara, zelené bylinky, ať už jde o mladé kopřivy, petrželku, pažitku či špenát.

Tradičně se používaly až tři druhy masa, nejčastěji vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kůzlečí nebo telecí, zkrátka z hospodářských zvířat. A právě maso z telecí hlavy dalo nádivce název hlavička. Nechte se inspirovat receptem na nádivku s ovesnými vločkami servírovanou jako muffiny v košíčcích.

Ovesné nádivkové muffiny

  • 3 celozrnné housky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 ml mléka
  • 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu)
  • 40 g čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme.
2. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme.
3. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme zhruba 30 minut.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Móda na cenách Anděl 2017
Móda z Andělů: Skvělý Mareš, Klus a Bouček to nevychytali

Letošní ročník hudebních cen Anděl 2017 se nesl v uvolněnější atmosféře. Udílení ocenění se přesunulo z Divadla Karlín do komornějšího Lucerna Music Baru....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Petra Hapková
Když táta slyšel můj hlas, uklidnil se, vzpomíná Petra Hapková

Zpívá šansony a pokračuje tak v otcově odkazu. Petra Hapková je dcerou miláčka národa, zesnulého hudebního génia, skladatele Petra Hapky a atraktivní herečky...  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.