Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

UKÁZKA: Olivový olej v salátu je přežitek, tvrdí autor nutritariánství

  0:23aktualizováno  0:23
Není protein jako protein, mléko denně škodí a olivový olej na talíř nepatří vůbec. Zažité představy o zdravém životním stylu vyvrací Joel Fuhrman, americký lékař, výživový poradce a přední propagátor nutritariánství. Ve své knize Jez, abys žil popírá známé stereotypy o „zdravém“ životním stylu a zároveň ukazuje, jak se pomocí správného stravování zbavit vleklých chorob a udržovat tělo opravdu zdravé.

Připravte si třeba salát z kadeřávku a můžete do něj přidat i avokádo, sušené plody goji či mandle. | foto: Profimedia.cz

Nutritariánství do čtečky

Přehledného průvodce nutritariánství Jez, abys žil najdete v elektronické podobě na Knihy.iDNES.cz 

200 receptů pro rychlý úbytek váhy, proti nemocem, pro trvalé zdraví Kniha Jez, abys žil - kuchařka pomohla milionům lidí zbavit se přebytečných kil a prodloužit vlastní život, díky ní jsou správná výživa a skvělý pocit dosažitelnější než kdykoliv předtím.

Nežij, abys jedl, jez, abys žil. I tak by se dala shrnout filozofie nutritariánství, způsobu stravování, při kterém je výživná hodnota potravin na prvním místě. Od klasické představy o zdravém životním stylu se ale může diametrálně lišit. Nutritariánská dieta spočívá ve snaze maximalizovat objem přijímaných živin a zároveň minimalizovat počet kalorií tak, aby se lidské tělo zbavilo přebytečných kil, ale hlavně lépe fungovalo. Z talíře tak mizí nejen potraviny pro tělo jedovaté, jako jsou polotovary, sladidla nebo bílá mouka, ale i ingredience s obsahem tzv. prázdných kalorií. A jak tvrdí Joel Fuhrman, nejznámější zastánce nutritariánské diety, těch je na „zdravém“ talíři požehnaně.

Jez, abys žil, není jen název myšlení a životní styl, ale také jeho kniha, která základní principy nutritariánství přehledně vysvětluje.

Dvě stovky receptů doplňuje radami, jak nakupovat a vařit, ale především vědeckými poznatky, nutričními hodnotami jednotlivých pokrmů a inspirativními příběhy lidí, pro které je nutritariánství běžnou součástí jejich života. Přečtěte si malou ochutnávku.

Ukázka 1Mýtus o olivovém oleji

O žádném oleji se nedá říct, že je zdravý. Každý olej, včetně toho olivového, je stoprocentní tuk a obsahuje 120 kalorií v jediné čajové lžičce. Oleje mají spoustu kalorií, málo živin a žádnou vlákninu. Když si do salátu či zeleninového jídla přidáte několik lžiček oleje, přidáváte tím stovky zbytečných kalorií. Olej je ideální potrava, pokud chcete přibrat kilogramy na váze.

Potraviny bohaté na nenasycené tuky s jednou nenasycenou vazbou, jako je olivový olej, jsou méně škodlivé než potraviny s nasycenými a trans tuky, ovšem to, že jsou méně škodlivé, neznamená, že jsou „zdravé“. Prospěšné účinky středomořské výživy nespočívají v konzumaci olivového oleje, nýbrž ve stravě bohaté na antioxidanty, jako je zelenina, ovoce, boby, spousta cibulovin a česneku. Pokud budete jíst hodně oleje, budete jíst i mnoho prázdných kalorií, což vede ke zvýšení váhy a může vést i k cukrovce, vysokému tlaku, mrtvici, srdečním onemocněním a mnoha formám rakoviny. 

Trochu olivového oleje si můžete do jídla dávat tehdy, když nemáte problémy s váhou a hodně se hýbete. I tak ale platí, že čím více oleje přilijete, tím více snížíte poměr živin na kalorii ve své stravě, což rozhodně není vaším cílem; nijak tak neprospějete ani svému zdraví, ani dlouhověkosti.

Ukázka 2A co máte na talíři vy?

Většina odborníků na zdravou výživu tvrdí, že by naše strava měla obsahovat více ovoce a zeleniny. Já ovšem s tímto tvrzením nesouhlasím. Něco takového řeší jen část problému. Místo toho, abychom pouze přidávali ovoce, zeleninu, boby, ořechy a semínka jako ochranu před naší stravou, která vyvolává nemoci, je třeba z těchto potravin učinit hlavní část naší stravy.

Obrázek „Správný talíř“, který otiskla USDA (ekvivalent amerického ministerstva zemědelství - pozn. překladatele), nyní klade větší důraz na konzumaci zeleniny a ovoce, než jak k tomu bylo v předchozí „Pyramidě potravin“, ale přesto selhává, pokud jde o správný přístup, který má pomoci lidem v cestě za jejich plným zdravím.

Na obrázku „Správný talíř USDA“ jsou potraviny seřazeny způsobem, který nedává žádný smysl. Maso, boby, ořechy a semena spadají do stejné skupiny, protože všechny obsahují mnoho proteinů; zatímco však ořechy, semena a boby prokazatelně snižují hladinu cholesterolu a riziko vzniku srdečních nemocí, maso naopak tyto problémy vyvolává. Tento „Správný talíř“ vás také dovede k domněnce, že je správné si každý den dávat mléčné výrobky.

Tím, že autoři přisoudili mléku dokonce vlastní skupinu, vytvářejí dojem, že jde o nezbytnou součást zdravé stravy; to je ovšem pravý opak skutečnosti, protože konzumace mléka má přímou spojitost s negativními zdravotními účinky, včetně vzniku některých druhů rakoviny. Tento talíř zkrátka lidem, kteří skutečně chtějí snížit riziko onemocnění, nijak zvlášť nepomůže.

Ukázka 3Lasagne z cukety bez těstovin (8 porcí)

SUROVINY

Na ricottu z tofu:

480 g extra pevného tofu, dobře osušeného

1/4 šálku lahůdkových kvasnic

2 lžičky citronové šťávy

2 lžičky šalotky, nasekané

1 stroužek česneku, protlačený

1/2 šálku čerstvé bazalky, nasekané

2 lžíce MatoZestu dr. Fuhrmana (nebo jiné dochucovací směsi bez soli, podle chuti)

1 lžička sušeného oregana

2 lžičky mletých chia semínek

Špetka černého pepře

Na zeleninu:

2 hlávky brokolice, nasekané nahrubo

4 šálky směsi hub (shiitake, žampiony, hlíva ústřičná)

4 střední papriky (červené, žluté a/nebo oranžové), bez semen, nasekané

210 g baby špenátu

Na lasagne:

3 šálky omáčky na těstoviny, bez přidané soli nebo s nízkým obsahem sodíku, rozdělené

2-3- střední cukety, nakrájené podélně na tenké plátky

Nasekaná čerstvá bazalka na ozdobení

POSTUP:

Troubu předehřejte na 180°C.

Připravte si „ricottu“ z tofu. Vložte tofu do mísy a rozdrobte. Vložte zbývající suroviny a dobře promíchejte, aby směs konzistencí připomínala ricottu. Odložte stranou.

Připravte si zeleninu. Na suché pánvi při střední teplotě restujte 5 minut brokolici, houby, papriky a špenát doměkka.

Na dno pečicí nádoby nalijte tenkou vrstvu omáčky na těstoviny. Položte na ni plátky cukety, restovanou zeleninu a „ricottu“ z tofu a pomažte omáčkou na těstoviny. Postupujte takto vrstvu za vrstvou, poslední vrstvou pomažte „ricottou“ z tofu. Zbývající omáčkou na těstoviny přelijte obsah pečicí nádoby a nezakryté pečte zhruba 45 minut, aby tekutina začala probublávat a lasagne se pořádně prohřály. Před podáváním ozdobte nasekanou bazalkou.

Autor:






Hlavní zprávy

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.