Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Škola přípravy kávy podruhé. Cappuccino podle Petry Veselé

  0:54aktualizováno  0:54
Máte rádi kávu, ale dáváte přednost té, která je zjemněná trochou mléka? Pak si určitě v kavárně nebo v restauraci dáváte cappuccino. Tento lahodný nápoj s přibližně centimetrovou "čepicí" našlehaného mléka pijí v jeho rodné Itálii nejčastěji ráno k snídani, Čechům však chutná doslova dvacet čtyři hodin denně. Specialistka na kávu Petra Veselá vám v našem video seriálu poradí, jak si správné cappuccino připravit doma.

"Dlouho jsem kávu vůbec nepila, až cappuccino si mě získalo," přiznává baristka a dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá.

Vizitka:

Petra Veselá je dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy a zakladatelka kavárny a galerie U zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Kávě se věnuje přes sedm let. Ve svém školicím středisku předává své zkušenosti těm, kdo se o kávu zajímají nebo s ní pracují.

"Často mám ale problém, že ho téměř nikde neumějí správně připravit," posteskla si i na stránkách své knížky O kávě.

Podle Petry Veselé by pěna na cappuccinu neměla vypadat jako bublinková čepice, kterou vytváří prostředky na mytí nádobí, a nápoj by neměl být tak horký, že si o něj při prvním usrknutí spálíte jazyk.

"Naopak. Je to krémový nápoj, který ihned po naservírování můžete celý vypít," vysvětluje baristka, která také upozorňuje na to, že na cappuccino nepatří skořice, ač vám ji na něj často nasypou, protože zbytečně přebíjí lahodnou chuť kávy.

Zjednodušeně je cappuccino vlastně espresso s mlékem a mléčnou pěnou, která má být zarovnaná po okraj šálku a její konzistence je jemná a hladká bez velkých bublinek. Lesklá a sametová pěna přitom tvoří necelou třetinu nápoje, tedy asi 1-2 cm.

Jak připravit cappuccino?

1. Nejdříve si připravíme klasické espresso do cappuccinového šálku, který jsme předem nahřáli. Přesný postup najdete ZDE.

2. Mezi tím, než káva nateče do šálků, si našleháme mléčnou pěnu. U některých kávovarů je třeba šlehat mléko až po přípravě kávy, protože se kávovar musí na šlehání více nahřát.

3. Pěnu pak z výšky asi pěti centimetrů nalijeme do šálku s espressem.

Tip: Aby se mléko pěkně našlehalo, je důležité, aby bylo pokud možno plnotučné a studené a konvička vychlazená. S naléváním pěny si můžete i hrát: zkušení baristé dovedou za pomoci mléčné pěny vytvořit na povrchu nápoje obrázky jako srdíčka, jablíčka, lístky a podobně. Říká se tomu latte art.

Jak našlehat mléko?

1. Je důležité, abychom nalili do konvičky správné množství mléka, a to právě do její poloviny, přibližně do výšky zobáčku. Pokud ho bude málo, mléko se nenašlehá.

Seriál o kávě

Co se naučíte příště?

V dalších dvou dílech našeho kávového speciálu vás Petra Veselá naučí připravoval latte macchiato ze sojového mléka a také vám představí přístroj zvaný vacuum pot. Více se dozvíte v následujících dvou týdnech.

2. Mléko napěníme pomocí trysky kávovaru, kterou vždy před použitím propustíme naprázdno, abychom si byli jisti, že v ní nezůstaly nečistoty a zkondenzovaná voda. Trysku vložíme do mléka v konvičce do hloubky asi jeden centimetr od hladiny.

3. Pustíme páru naplno a šleháme pěnu. Konvičku přitom posunujeme pomalu směrem dolů a můžeme ji trochu naklonit. Že má napěněné mléko správnou teplotu (cca 60 - 70 °C) poznáme tak, že už na konvičce neudržíme ruku. V tu chvíli vypneme páru a dál nešleháme. Mléko bychom převařili. Nakonec houbičkou očistíme trysku a opět propustíme páru.

4. Konvičkou s našlehaným mlékem klepneme o stůl, abychom zbavili pěnu velkých bublin, a promícháme krouživými pohyby. Je to důležité proto, aby byla pěna správně hladká a krémovitá. Pak ji nalijeme přímo doprostřed šálku s kávou.

Tip: Nemáte-li doma kávovar s tryskou, můžete mléčnou pěnu vyrobit pomocí elektrického šlehače a napěňovače mléka, který je k dostání v prodejnách s domácími spotřebiči.





Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový ... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.