Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Baristka Petra Veselá vás naučí připravit doma lahodné espresso

  4:56aktualizováno  4:56
Symbolem té nejlepší a pravé kávy je klasické espresso, které je i základem pro většinu kávových nápojů. Pokud si chcete kvalitní espresso dopřávat i doma, nestačí jen pořídit drahý přístroj. Chce to i znát ty správné triky, jak na to. Ty vám v naší videoškole prozradí baristka Petra Veselá.

Objednáte-li si v restauraci espresso, zdaleka ne pokaždé dostanete to správné klasické, jaké připravují třeba v Itálii. Mnoho lidí si totiž pod pojmem espresso představuje velký hrnek plný "vodové" kávy. Pravé espresso se přitom podává v malých šálcích, které jsou navíc zaplněné jen do poloviny.

Vizitka:

Petra Veselá je dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy a zakladatelka kavárny a galerie U zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Kávě se věnuje přes sedm let. Ve svém školicím středisku předává své zkušenosti těm, kdo se o kávu zajímají nebo s ní pracují.

Pozor, ani výraz piccolo není správný. Někdy si jím pomáháme, když se chceme ujistit, aby nám obsluha nedonesla "kýbl", ovšem zkuste si tímto na první pohled italským termínem objednat v Itálii. Budou na vás udiveně koukat...

Tygříci a oříšková pěna

"Espresso by mělo mít na povrchu krásnou oříškovo-čokoládolvou pěnu a můžou na ní být i malé flíčky, kterým se říká tygříky," vysvětluje Petra Veselá. "Podle barvy pěny se pozná, jak byla káva připravena. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet zpátky."

Chuť espressa je podle kávové specialistky velice individuální a záleží nejen na odrůdě, ale také na stupni pražení. "Hlavní chutě jsou sladkost, hořkost a kyselost, velmi důležitá je i vyrovnanost mezi nimi. Chuť a vůni espressa ovlivňuje také šálek, do kterého kávu připravujeme," vysvětluje Petra Veselá ve své Knize o kávě.

Správné espresso by se mělo připravovat ze 7,2 gramů umleté kávy při teplotě od 90 do 95 °C a pod tlakem 9 barů. Do šálku poteče 20 až 30 sekund a jeho výsledný objem bude 25 – 35 ml.

Jak si připravit espresso:

1. Čerstvě umletou kávu (cca 8 g) si nadávkujeme do páky. Nemělo by to být ani o moc víc, ani méně. Při větší dávce umleté kávy v páce vám totiž espresso vůbec nepoteče nebo poteče jen hodně pomalu a přepálíte ho. Použijete-li naopak kávy málo, voda proteče příliš rychle a espresso bude chutnat vodově a prázdně.

2. Kávu v páce sklepneme a pomocí temperu rovně upěchujeme. Správně bychom na něj měli zatlačit silou přibližně 20 kg, takže se nebojte, že to přeženete.

3. Před nasazením páky do kávovaru propustíme trochu vody.

4. Po nasazení páky ihned kávovar pustíme. Pokud kávu necháte delší dobu v kávovaru, ztrácí čerstvost a navíc se v hlavě a páce pomalu přepaluje, což má nežádoucí vliv na její chuť. 

5. Espresso, jak jeho název napovídá, by se mělo velmi rychle servírovat a vypít. Pokud budete otálet, zbytečně ztratí aroma a plnou chuť. Ke každému šálku je vhodné podávat sklenici vody, protože káva odvodňuje organismus.

TIP: Plnější chuti espressa docílíte tím, že k jeho připravě použijete nahřáté šálky. Teplota šálku má vliv i na množství krémové pěny na povrchu espressa.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.