VIDEO: Baristka Petra Veselá vás naučí připravit doma lahodné espresso

  4:56
Symbolem té nejlepší a pravé kávy je klasické espresso, které je i základem pro většinu kávových nápojů. Pokud si chcete kvalitní espresso dopřávat i doma, nestačí jen pořídit drahý přístroj. Chce to i znát ty správné triky, jak na to. Ty vám v naší videoškole prozradí baristka Petra Veselá.

Objednáte-li si v restauraci espresso, zdaleka ne pokaždé dostanete to správné klasické, jaké připravují třeba v Itálii. Mnoho lidí si totiž pod pojmem espresso představuje velký hrnek plný "vodové" kávy. Pravé espresso se přitom podává v malých šálcích, které jsou navíc zaplněné jen do poloviny.

Vizitka:

Petra Veselá je dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy a zakladatelka kavárny a galerie U zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Kávě se věnuje přes sedm let. Ve svém školicím středisku předává své zkušenosti těm, kdo se o kávu zajímají nebo s ní pracují.

Pozor, ani výraz piccolo není správný. Někdy si jím pomáháme, když se chceme ujistit, aby nám obsluha nedonesla "kýbl", ovšem zkuste si tímto na první pohled italským termínem objednat v Itálii. Budou na vás udiveně koukat...

Tygříci a oříšková pěna

"Espresso by mělo mít na povrchu krásnou oříškovo-čokoládolvou pěnu a můžou na ní být i malé flíčky, kterým se říká tygříky," vysvětluje Petra Veselá. "Podle barvy pěny se pozná, jak byla káva připravena. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet zpátky."

Chuť espressa je podle kávové specialistky velice individuální a záleží nejen na odrůdě, ale také na stupni pražení. "Hlavní chutě jsou sladkost, hořkost a kyselost, velmi důležitá je i vyrovnanost mezi nimi. Chuť a vůni espressa ovlivňuje také šálek, do kterého kávu připravujeme," vysvětluje Petra Veselá ve své Knize o kávě.

Správné espresso by se mělo připravovat ze 7,2 gramů umleté kávy při teplotě od 90 do 95 °C a pod tlakem 9 barů. Do šálku poteče 20 až 30 sekund a jeho výsledný objem bude 25 – 35 ml.

Jak si připravit espresso:

1. Čerstvě umletou kávu (cca 8 g) si nadávkujeme do páky. Nemělo by to být ani o moc víc, ani méně. Při větší dávce umleté kávy v páce vám totiž espresso vůbec nepoteče nebo poteče jen hodně pomalu a přepálíte ho. Použijete-li naopak kávy málo, voda proteče příliš rychle a espresso bude chutnat vodově a prázdně.

2. Kávu v páce sklepneme a pomocí temperu rovně upěchujeme. Správně bychom na něj měli zatlačit silou přibližně 20 kg, takže se nebojte, že to přeženete.

3. Před nasazením páky do kávovaru propustíme trochu vody.

4. Po nasazení páky ihned kávovar pustíme. Pokud kávu necháte delší dobu v kávovaru, ztrácí čerstvost a navíc se v hlavě a páce pomalu přepaluje, což má nežádoucí vliv na její chuť. 

5. Espresso, jak jeho název napovídá, by se mělo velmi rychle servírovat a vypít. Pokud budete otálet, zbytečně ztratí aroma a plnou chuť. Ke každému šálku je vhodné podávat sklenici vody, protože káva odvodňuje organismus.

TIP: Plnější chuti espressa docílíte tím, že k jeho připravě použijete nahřáté šálky. Teplota šálku má vliv i na množství krémové pěny na povrchu espressa.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...