Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Baristka Petra Veselá vás naučí připravit doma lahodné espresso

  4:56aktualizováno  4:56
Symbolem té nejlepší a pravé kávy je klasické espresso, které je i základem pro většinu kávových nápojů. Pokud si chcete kvalitní espresso dopřávat i doma, nestačí jen pořídit drahý přístroj. Chce to i znát ty správné triky, jak na to. Ty vám v naší videoškole prozradí baristka Petra Veselá.

Objednáte-li si v restauraci espresso, zdaleka ne pokaždé dostanete to správné klasické, jaké připravují třeba v Itálii. Mnoho lidí si totiž pod pojmem espresso představuje velký hrnek plný "vodové" kávy. Pravé espresso se přitom podává v malých šálcích, které jsou navíc zaplněné jen do poloviny.

Vizitka:

Petra Veselá je dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy a zakladatelka kavárny a galerie U zlatého korálku v Jílovém u Prahy. Kávě se věnuje přes sedm let. Ve svém školicím středisku předává své zkušenosti těm, kdo se o kávu zajímají nebo s ní pracují.

Pozor, ani výraz piccolo není správný. Někdy si jím pomáháme, když se chceme ujistit, aby nám obsluha nedonesla "kýbl", ovšem zkuste si tímto na první pohled italským termínem objednat v Itálii. Budou na vás udiveně koukat...

Tygříci a oříšková pěna

"Espresso by mělo mít na povrchu krásnou oříškovo-čokoládolvou pěnu a můžou na ní být i malé flíčky, kterým se říká tygříky," vysvětluje Petra Veselá. "Podle barvy pěny se pozná, jak byla káva připravena. Měla by být hladká, bez velkých bublinek a po rozhrnutí lžičkou by se měla vracet zpátky."

Chuť espressa je podle kávové specialistky velice individuální a záleží nejen na odrůdě, ale také na stupni pražení. "Hlavní chutě jsou sladkost, hořkost a kyselost, velmi důležitá je i vyrovnanost mezi nimi. Chuť a vůni espressa ovlivňuje také šálek, do kterého kávu připravujeme," vysvětluje Petra Veselá ve své Knize o kávě.

Správné espresso by se mělo připravovat ze 7,2 gramů umleté kávy při teplotě od 90 do 95 °C a pod tlakem 9 barů. Do šálku poteče 20 až 30 sekund a jeho výsledný objem bude 25 – 35 ml.

Jak si připravit espresso:

1. Čerstvě umletou kávu (cca 8 g) si nadávkujeme do páky. Nemělo by to být ani o moc víc, ani méně. Při větší dávce umleté kávy v páce vám totiž espresso vůbec nepoteče nebo poteče jen hodně pomalu a přepálíte ho. Použijete-li naopak kávy málo, voda proteče příliš rychle a espresso bude chutnat vodově a prázdně.

2. Kávu v páce sklepneme a pomocí temperu rovně upěchujeme. Správně bychom na něj měli zatlačit silou přibližně 20 kg, takže se nebojte, že to přeženete.

3. Před nasazením páky do kávovaru propustíme trochu vody.

4. Po nasazení páky ihned kávovar pustíme. Pokud kávu necháte delší dobu v kávovaru, ztrácí čerstvost a navíc se v hlavě a páce pomalu přepaluje, což má nežádoucí vliv na její chuť. 

5. Espresso, jak jeho název napovídá, by se mělo velmi rychle servírovat a vypít. Pokud budete otálet, zbytečně ztratí aroma a plnou chuť. Ke každému šálku je vhodné podávat sklenici vody, protože káva odvodňuje organismus.

TIP: Plnější chuti espressa docílíte tím, že k jeho připravě použijete nahřáté šálky. Teplota šálku má vliv i na množství krémové pěny na povrchu espressa.

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli
Místo plátna obličej. Make-up, který jste ještě neviděli

Ohromující, až skoro děsivé umění makepu, které předvádí Kanaďanka Mimi Choi je tak reálné, že spíš než makeup připomíná kouzla Photoshopu. Tím spíš, když si uv... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.