Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlé a lehké večeře, se kterými vám půjde hubnutí samo

  0:27aktualizováno  0:27
Po svátcích snad každý potřebuje pár deka shodit. Poradíme vám pět rychlých večeří, se kterými to půjde lépe. Tahle zdravá jídla vám zajisté budou chutnat!

Pečené brambory s tvarohem | foto: Isifa

Kuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicíKuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicí

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20 minut opékání a příprava šťávy

* 4 plátky z kuřecích prsou po 150 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 žampiony, nakrájené nadrobno
* 100-150 g sušené šunky
* 200 ml bílého suchého vína
* 1-2 lžičky škrobové moučky, maizeny
* 1/2 lžičky sušeného estragonu
* citronová šťáva na dochucení
* čerstvá bazalka na ozdobu
* 1 hlávka brokolice k podávání
* vařené brambory k podávání

1. Plátky masa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách. Vyjmeme a uchováme stranou přikryté. Do pánve vsypeme nakrájenou cibuli a česnek. Osmahneme a necháme zesklovatět a přidáme očištěné, nadrobno nakrájené žampiony, šunku a opékáme, dokud se neodpaří voda, kterou houby pustily.

2. Ve víně rozmícháme škrob a přilijeme ho do pánve a dochutíme solí, pepřem a estragonem. Promícháme a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvaříme v osolené vodě takzvaně na skus. Kuřecí plátky vrátíme do pánve a společně krátce prohřejeme. Podle potřeby dotáhneme chuť citronovou šťávou a podáváme s vařenou brokolicí a bramborem. Maso přelité šťávou posypeme čerstvou bazalkou.

Palačinky se šunkou a špenátemPalačinky se šunkou a špenátem

Příprava: 40 minut + 15 minut pečení a opékání

Na těsto:
* 200 g pohankové mouky
* 500 ml mléka
* 1 velké vejce

Na náplň:
* olivový olej
* 400 g špenátu
* 1 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 200 g uzené krůtí šunky
* 1 light zakysaná smetana
* bazalka a pažitka
* 1 citron k podávání

1. Mouku se solí, mlékem a vejcem dobře promícháme a zlehka prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody, v opačném případě přidáme mouku a necháme stát půl hodiny. Na rozpálené pánvi vytřené olejem pak smažíme palačinky, hotové je ukládáme stranou na sebe a zakryjeme.

2. Špenát omyjeme, očistíme a listy spaříme vroucí vodou v cedníku a necháme okapat. Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. V hlubší pánvi osmahneme na oleji pokrájenou cibulku a česnek, přidáme špenát, na nudličky pokrájenou šunku, krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Palačinky lehce potřeme částí kysané smetany, rozdělíme na ně špenátovou směs, posypeme pažitkou a lístky bazalky, doplníme zbylou smetanou, zabalíme a spíchneme párátkem. Podáváme se skrojky citronu.

Tip
Podobně můžete naplnit bramboráky nebo jiné placky. Nejrychleji připravíte balíčky z opečeného arabského chleba nebo tortil.

Vepřový kebab se žampionyVepřový kebab se žampiony

Příprava: 15 minut + 10-15 minut grilování

* 500-600 g vepřové kýty
* 16 malých žampionů
* 16 cherry rajčat
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušené šalvěje
* snítka čerstvé šalvěje na ozdobu
* 600 g rajčatové rýže k podávání

1. V misce prošleháme citronovou šťávu, olej a sušenou šalvěj. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, asi 4 ks na porci, osolíme, opepříme, vložíme do misky s marinádou a maso v ní obalíme.
Žampiony očistíme a přidáme s omytými a osušenými rajčaty k masu.

2. Předehřejeme si gril nebo grilovací pánev a maso a zeleninu střídavě napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Pečeme na rozpáleném grilu ze všech stran, aby bylo maso propečené, trvá to asi 10-15 minut, sejmeme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme s rajčatovou či jinak upravenou rýží.

Tip
Na rajčatovou rýži osmahneme na lžíci oleje najemno usekanou cibulku a česnek, vlijeme plechovku sekaných rajčat a uvedeme k varu. Přidáme rýži, osolíme, dolijeme vodou a dusíme, dokud rýže není měkká.

Pečené brambory s tvarohemPečené brambory s tvarohem

Příprava: 10 minut + 60 minut pečení

* 800 g brambor
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce bílého jogurtu
* 2-3 stroužky česneku
* 1-2 lžíce bylinek (pažitka, rozmarýn, bazalka apod.)
* hlávkový salát
* 4 rajčata

1. Brambory i se slupkou omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Důkladně je propícháme vidličkou a zabalíme do alobalu matnou stranou ven. Zabalené brambory přendáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Během pečení brambory nejméně jednou otočíme. Tvaroh promícháme s jogurtem, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem, čerstvými bylinkami a uchováme v chladu.

2. Listy salátu omyjeme, necháme okapat, rajčata omyjeme a nakrájíme na dílky. Měkké brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a na dvou koncích stlačíme proti sobě, aby se otevřely. Pokud z nich neuniká pára a neotevřou se, jsou brambory málo upečené. Otevřené brambory osolíme a podáváme s ochuceným bylinkovým tvarohem a čerstvou zeleninou.

Tip
Brambory můžete péct i nezabalené a potřené trochou oleje, nezapomeňte je ale propíchat vidličkou, aby pára mohla unikat.

Vegetariánská paella s tofuVegetariánská paella s tofu

Příprava: 35-40 minut

* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 3-4 stroužky česneku
* 200 g rajčat
* 2 papriky
* 1/2 lžičky rozmarýnu, tymiánu
* špetka šafránu
* 300 g rýže Arborio
* 700 ml vývaru
* 150 g hrášku
* 2 lžíce kaparů
* 200 g tofu

1. Rajčata omyjeme, vyřízneme jim zelený střed od stopky a nakrájíme je na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rýži propláchneme, prolijeme horkou vodou a necháme v cedníku okapat.

2. V hlubší pánvi rozpálíme polovinu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, osmahneme a chvíli podusíme. Přidáme rýži, rozmarýn, tymián, šafrán a zalijeme horkým vývarem. Dochutíme solí a pepřem, přikryjeme a dusíme asi 20 minut. Nakonec vmícháme hrášek, kapary a podle potřeby ještě chvíli dusíme bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.

3. Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na zbylém oleji. Promícháme s paellou a podáváme sypané zelenou natí, strouhaným sýrem a se skrojky citronu.

Tip
Pokud nejste vegetariáni, můžete do paelly přidat mražené krevetky nebo směs mořských plodů. Zeleninu můžete také osmahnout zvlášť a podávat ji až nakonec s dušenou rýží.

Další tipy na "hubené" večeře

* Vsaďte na saláty - nakrájejte oblíbenou zeleninu a přidejte kousek nízkotučného sýra, vajíčko natvrdo, libovou šunku či konzervovanou rybu. Pozor na kalorické dresinky, vyhněte se majonéze a raději volte lehčí zálivku z octa a olivového oleje.

* O rychlou teplou večeři se postará kuskus se zeleninou. Okořeňte ho kari a přidejte k němu kukuřici. Své udělají také předem namočené rozinky.

* Místo přílohy k masu v podobě brambor, rýže či těstovin si uvařte zeleninu. Téměř ke každému masu se hodí brokolice a fazolové lusky. Se sáčkem míchané zeleniny také nic nezkazíte.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.