Černý kořen vrací chuť k jídlu i pomáhá zhubnout

  0:20
Černý kořen se podobá křenu, chutná jako pastinák a připravuje se jako chřest. Jeho léčivé účinky už znali medicinmani v Africe, keltské i germánské kmeny. Zkuste ho uvařit rodině k večeři.

Černý kořen | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Černý kořen se začal pěstovat ke kulinárním účelům v jižní Evropě a na Blízkém východě v 16. století. Lidé tenkrát věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. Používal se také k léčbě dýmějového moru.

Do české kuchyně doputoval černý kořen ze Španělska mnohem později a zabydlel se tady natolik, že jeho semínka můžete koupit téměř v každém větším zahradnictví. Problém je však sehnat již vzrostlý kořen.

Pokud totiž nemáte vlastní zdroj či kontakt na farmáře, v obchodech jej koupíte většinou jen z importu, a to z Nizozemí, Francie nebo Belgie. Jeho sezona je podobná naší kořenové zelenině, k dostání je od podzimu do jara.

Černý kořen podporuje chuť k jídlu

Černý kořen

Scorzonera hispanica nebo také hadí mord španělský

  • pochází ze Španělska
  • je dlouhý až 40 cm a dorůstá průměru až 4 cm
  • obsahuje ve 100 g jen 14 kalorií
  • využívá se především v dietní kuchyni

Černý kořen je plnohodnotnou zeleninou, která obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vhodného pro diabetiky. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. 

Díky svému složení i  tomu, že ve 100 gramech má pouhých 14 kalorií, se černý kořen používá jako součást redukčních diet, při nechutenství u dětí a dospělých. Využívá se také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum.

Semínka černého kořenu na zahrádku

Tato vytrvalá rostlina se pěstuje jako dvouletá. Vysévá se přímo do volné půdy v řádcích o 30 až 40 cm a do hloubky 3 až 4 cm na jaře, v červenci nebo srpnu. Právě v tomto období se pyšní nádhernými, po ránu po čokoládě vonícími žlutými květy. Koncem srpna nebo v září se sbírají semínka k dalšímu naklíčení.

Nejlépe se černému kořenu daří v polostínu, v hlinité hlíně bez kamenů. V prvním roce nepočítejte však s valnou úrodou, kořen dorůstá okolo 30 cm, proto je lepší vydržet ještě jeden rok a pak si jej dopřát v celé jeho zdravé podobě. Černý kořen opatrně okopávejte a dbejte na to, aby nebyl přemokřený. Při sklizni dávejte pozor, abyste tyto velmi křehké kořeny nezlomily. Skladuje se v chladu a suchu, podobně jako mrkev. Je mrazuvzdorný.

Černý kořen v kuchyni

Tato ne zrovna oku lichotivá zelenina je lehce stravitelná. Černý kořen se jí buďto zasyrova v salátech, pomazánkách, anebo jej můžete připravit obdobně jako chřest. Gratinuje se, dusí nebo smaží. Zajímavou chuť dodá i polévkám v kombinaci s kořenovou a jarní zeleninou. Jeho dužina je bílá, když ji rozkrojíte nebo jakkoliv narušíte, začne z ní vytékat hustá bílá šťáva, jež brzy zaschne.

Pokud je kořen po oloupání příliš lepkavý, spařte jej vroucí vodou. Aby vám před přípravou pokrmu na povrchu nezhnědl, namočte jej do vody se šťávou z citronu. Pokud máte listové výhonky, nevyhazujte je a upravte je obdobně jako špenát.

Salát z černého kořene

Salát z černého kořene

Příprava: 10 minut
Množství: pro 4 osoby
Energie: 451 kJ

  • 2 kusy černého kořene
  • 2 střední mrkve
  • 2 jablka
  • šťáva z citronu, sůl
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • čerstvá petrželka

1. Kořenovou zeleninu řádně omyjeme a oloupejme. Jablko i se slupkou, mrkev a černý kořen nastrouháme a vložíme do větší misky.
2. Dressing připravíme z panenského řepkového oleje, šťávy z citronu, špetky soli a vmícháme med, případně třtinový cukr a zamícháme do salátu.
3. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme podávat s celozrnným pečivem.

Tip: K salátu z černého kořene se hodí i dressing z bílého jogurtu a pro zpestření přidejte i nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Příprava: 10 minut + 30 minut dušení
Množství: pro 4 osoby
Energie: 470 kJ

  • 4 kusy černého kořene
  • 1 střední cuketa
  • 4 rajčata
  • svazek jarní cibulky nebo 1 větší cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn, bobkový list a petrželka

1. Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nasekanou jarní cibulku a česnek. Přidáme na kolečka nakrájený černý kořen, podlijeme troškou vody, stáhneme teplotu a dusíme přibližně 5 minut.
2. Poté přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a rajčata, bobkový list, rozmarýn a tymián. Dochutíme solí a pepřem.
3. Podle potřeby podlijeme ještě vodou a dusíme dalších 25 minut doměkka. Před podáním můžeme ještě pokapat šťávou z citronu a olivovým olejem, a vyndáme bobkový list.

Tip: Tento starý francouzský recept se hodí jako samotné jídlo nebo v kombinaci s rybou či drůbežím masem na grilu.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...